vollff Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam. Postanowiem w konkursie letnim wystartować - a jakże z Land Roverem. Może trochę faktow i jakieś nawiązanie do tematu przewodniego Snatch Land Rower został zbudowany na podwoziu LR Defendera 110 - Pierwsze wersje były wykorzystane w akcjach policyjnych w Irlandii Północnej gdzie sprawdzały się bardzo dobrze w pacyfikowaniu demonstracjii. W iraku i Afganistanie (piasek, pył, słońce, gorąc) było juz znacznie gorzej. Pomiędzy rokiem 2003 a 2009 - 37 żołnierzy British Army zginęło w tych pojazdach. Brytyjskie media nazwały je: Snatch Land Rovers: the 'mobile coffins' of the British army (The Guardian) Ostatecznie we wrzesniu 2010 (LATO-jeszcze) zaczęly je zastępowac Oceloty, Cougary, Mastiffy i inne MRAPY Ciekawostką jest że Snatche były dalej wykorzystywane - Panama remote controlled vehicle czyli sterowany radiowo LR z trałem przeciwminowym. Poniżej kilka linków do artykółow napiętnujących Snatche http://www.theguardian.com/uk/2008/nov/01/snatch-land-rovers-army http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7703703.stm http://defenceoftherealm.blogspot.co.uk/2006/07/of-course-we-do-care.html Dane techniczne (Wikipedia): Kraj produkcji: United Kingdom Koszt jednej sztuki: £50,000 + armour Wyprodukowano: 991 Specifikacja: Waga 4,050 kg(8,930 lb) Długość 4.55 m (14 ft 11 in) Wysokość 1.79 m (5 ft 10 in) Szerokość 2.03 m (6 ft 8 in) Uzbrojenie: Brak personal weapons carried by "top cover" Engine: Land Rover 300 Tdi engine 111 horsepower (83 kW) Power/weight 37 hp/tonne Suspension Wheel 4×4 Operational range 510 kilometres (320 mi) A tak sie prezentuje Snatch LR - i coś takiego będę chcał stworzyć Tak się często kończyły patrole :( a tak wygląda Panama remote controlled vehicle Mój ulep powstanie na bazie defendera 110 z Hobby Boss + konwersja Black Doga - T35092 LR defender Snatch Barracuda + koła żywiczne z Castoff a jako wisienka na torcie kalki Star Decals, z ktorych będę potrzebował te czerwone tablice A oto inbox: i taki zestaw Black Doga - jeszcze nie dotarł więc zamieszczam zdjęcie poglądowe ze strony producenta i kalki To tyle tytułem wstępu - wkrótce pierwsza relacja z postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Zapowiada się kawał modelu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Skoro vollff i Land Rover, to oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 Witam Prace ruszyły Na początek 3 litrowy "tedejik" od Land Rovera. Znalazłem w moim scratchu - stare blaszki Edka z pokrywami zaworów i listwy wtryskowej dedykowane do tego modelu, ktorych nie wykorzystałem - przyszedł na nie czas, fajnie wygładają te napisy Nadtępnie rama z zawieszeniem i cały układ napędowy To na razie tyle - wkrótce ciąg dalszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Bardzo ciekawy pojazd. Faktem jest że dużo odwagi mieli chłopaki jeżdżąc czym takim na patrole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Widzę, że dużo pracy masz ze szwami w modelu wytrwałości z materią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Wspólczesny pojazd 4x4 z obszaru działania mnie interesującego- będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Silnik będziesz eksponował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Szpary i nadlewki baaaardzo charakterystyczne dla Hobby Bossa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 ilnik będziesz eksponował? Witam Nie raczej nie będę - nie mam siły i ochoty dorabiać te wszystkie kabelki i inne duperele. Klapa będzie otwieralna ale zrobie jak przewidział Hobby Boss. Może w koncowej galerii będzie kilka zdjęć z otwartą maską. Planuje raczej jakiegoś figuranta do dziury w dachu wsadzić. Szpary i nadlewki baaaardzo charakterystyczne dla Hobby Bossa Ramę zrobili z czterech części Kazda podłużnica jest zrobiona z dwóch połówek Trzeba to skleić i szpachlować, ale tak poza tym to jest w miare ok - model nie ma jakichs wielkich baboli - sklada się przyjemnie Przeglądnąłem internety - i mam zdjećie referencyjne Do czegoś takiego będę dążył Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Jedna z najpiękniejszych terenówek świata Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 6 Maja 2016 Autor Share Napisano 6 Maja 2016 Witam dziś przyszła konwersja Black Doga Powiem szczerze - powaliła mnie na kolana - czeka mnie miesiąc szlifowania, żeby coś z tego zrobić Czeka mnie nierówna walka z materią Jedynie Blaszki wyglądają fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Byczy zestaw. Szkiełka żywiczne się do czegoś nadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 6 Maja 2016 Autor Share Napisano 6 Maja 2016 Tak szkiełka są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Hmmm...najszczęśliwiej to nie wygląda... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Witam. Powalczyłem z czeską materią. Przeszczepiłem podłogę kabiny kierowcy - żywiczna była tragiczna, poprawiłem progi części tylnej oraz wyprostowałem górny rant nad drzwiami. Ogólnie ta konwersja BLACK DOGA jest tragiczna. Wszystko krzywe, drzwi nie pasują - będę musiał doklejać paski plastiku zeby to jakoś wyglądało, albo zrobić otwarte - Jeśli ktoś kiedyś będzie chciał zrobić sobie Snatcha to szczerze odradzam tą konwersję - No chyba ze lubi szlifować doklejać obcinać, dopasowywać itp.... A i jeszcze Duużo szpachli potrzeba. Parę fotek z prac Planowałem jeszcze jednego LR tym razem cywila - ale ogrom prac przy tym pojeździe nie pozwoli mi chyba zrobić tego drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Powodzenia z dopasowywaniem tej żywicy, przyda Ci się go co najmniej tyle samo, co szpachli Planowałem jeszcze jednego LR tym razem cywila - ale ogrom prac przy tym pojeździe nie pozwoli mi chyba zrobić tego drugiego. Pocieszaj się tym, że przy cywilu tej konwersji nie będziesz potrzebował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Za to będzie taka Mniej skąplikowana - ale też może być mina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Współczuję problemów z materią. Rzeczywiście wygląda to dość rozczarowująco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 Wiam - mały update Wszystko w primerze - W miarę moich mozliwości - wyprowadziłem budę do stanu zadowalającego Tak to wygląda dziś. Jedno wiem na pewno - NIGDY WIĘCEJ ŻADNEJ KONWERSJI - "BLACK DOGA" Najwięcej roboty będzie z drzwiami i szybą przednią - są najbardziej skopane W realu - goście mający podobny problem z materią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 A może spróbuj odciąć siatkę z drzwi - taki cienki plaster i przykleić ją do zestawowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 jest to jakaś opcja. Zrobienie tej siatki z jakiegoś materiału zastępczego - tez jest możliwe - nie powinna być trudna do zrobienia - kawałek kartki i powycinane kółka - pokombinuję i wkrótce przedstawię efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Albo cienka warstwa green stuff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 16 Maja 2016 Autor Share Napisano 16 Maja 2016 Witam zmagania z LR ciág dalszy. Najgorszy syf z jakim miałem do tej pory doczynienia. Chcę to posklejać pomalować i zapomnieć Oto co proponuje Black dog w temacie tylnych drzwi i kierowcy Tak jaj powiedziałem - chcę to poskładać, pomalować i wypchnąć Tak swoją drogą - powinna być specjalna nagroda ża zużycie jak największej ilości szpachli a nagrodą - jeszcze więcej szpachli Inną sprawą jest jak można było zrobić taką lipną konwersję, gdzie praktycznie każda część jest krzywa lub nie pasująca do siebie i jeszcze za to żądać 45 GBP Mały postęp - pomalowałem podwozie - na razie na zielono Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Spawanie - porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi