Skocz do zawartości

SM 79 Italieri 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Modelik jak zwykle z "pudła " ale miał ciekawe malowanie więc było trochę frajdy... Piszcie co myślicie.

SDC10797.JPG

SDC10799.JPG

SDC10800.JPG

Na warsztacie UHU Dragona.

Napisano (edytowane)

ładny ten sawoja-marczetti.mnie się podoba.trzeba italiańcom przyznać,że do malowania mają w każdym razie mieli talent:

wybrane malowania savoia-marchetti s79

Edytowane przez Gość
Napisano

Bardzo ładnie i schludnie wykonany model. Trochę brak mu delikatnych śladów eksploatacji i podkreślenia trójwymiarowości, ale w ogólnym rozrachunku wypada całkiem nieźle.

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

No faktycznie malutkie te zdjęcia. Model nieźle się prezentuje, fajne malowanie [ z ręki dawałeś? kozak ], choć trochę zbyt sterylnie czysty jak na mój gust ... Jak ci Włosi mogli tak pokraczne maszyny robić, słynąc z projektowania pięknych samochodów, nie mam pojęcia, przecież od tego latadła to już chyba tylko Bloch MB200 pokraczniej wygląda ;) . I jedno pytanie-sabaudia ma podwieszoną torpedę- po co w takim razie otwarte drzwi luku bombowego, bo to chyba one? Ten samolot zabierał i torpedę, i bomby?

Napisano

No właśnie, jak zrobiłeś kamuflaż? Szablon czy z ręki? Lotki nie powinny chyba tak być wychylone tzn. obie do góry, jedna powinna być w wychylona w dół. No i zdjęcia rzeczywiście ciut za małe żeby oczy nacieszyć.

Napisano
Lotki nie powinny chyba tak być wychylone tzn. obie do góry, jedna powinna być w wychylona w dół.

Nawet na pewno nie powinny. Poza tym, łatwym do naprawy "babolem" model prezentuje się okazale. Szkoda tylko, że nie dałeś trochę większych zdjęć, wówczas można by napisać o nim coś więcej.

Napisano

Co do fotek to trochę słabo ogarniam ten portal ale myślę ze za kilka dni zmienię na lepsze! (myślałem ze da się tu zbliżać) Kamo było z ręki grane bo chyba niema szablonu takiej "Sawoyki". Lotki poprawie bo rzeczywiście wstyd... co do luku teoretycznie mógł mieć otwarty zwłaszcza ze jest na ziemi.... Modelik typowo na półkę .

Napisano

Muszę przyznać, że lubię te włoskie brzydale. Gratuluję ładnego modelu, a przy następnym zrób dodatkowo to, co Kornik69 napisał.

Pozdrawiam Jarek

Napisano

Ładny model - gratuluję.

Jedna drobna uwaga - tych okopceń na górnej powierzchni skrzydeł być nie powinno (takie są trochę wbrew fizyce, a i zdjęcia także im przeczą...)

Napisano
Jak ci Włosi mogli tak pokraczne maszyny robić, słynąc z projektowania pięknych samochodów, nie mam pojęcia, przecież od tego latadła to już chyba tylko Bloch MB200 pokraczniej wygląda ;)

A widziałeś !Mango!?

Napisano

Nietuzinkowy model, i wykonany bardzo zacnie. Poza jednym merytorycznym błędem: lotki wychylane są w przeciwnych kierunkach (a w modelu obie są uniesione) - służą do pochylania samolotu na boki wzdłuż osi podłużnej.

A w kwestii pokracznych maszyn to moja (i nie tylko) pierwsza czwórka to:

Kalinin K-7 (latająca deskorolka, albo podwozie od dźwigu portowego);

Amiot 143 (wygląda jak angielski autobus z ogonem i skrzydłami);

brytyjski Armstrong Whitworth Whitley (wykreślony od krzywo przyłożonej linijki);

i polski pzl 30 Żubr.

Jest jeszcze kilka podobnych "piękności".