Skocz do zawartości

PZL Mi-2 LPR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj chciałem pokazać Mi-2 Lotniczego Pogotowia Ratunkowego SP-SXH, który w 2001 roku przebywał na służbie w Bydgoszczy. Poniżej fotka oryginału z tamtego okresu

orygina.jpg

Model to Intechowska siedem dwójka, klejona w 2002 roku. Malowany natryskowo na biało, pozostałe kolory to Humbrole pędzlowane ręcznie. Kalkomanie kombinowane z kalkotekstu i zestawu Aster do Po-2 wersji sanitarnej Ogólnie mam wrażenie że modele czajników z Intecha są jakieś wąskie i chudawe, czeski odpowiednik pakowany przez Ariex Pro Model w tej skali prezentuje się lepiej. Niestety oryginał SP-SXH został przemalowany w nowsze barwy żółto-czerwone w 2003 roku, a w chwili obecnej czeka na kupca w bazie LPRu. W planach mam jeszcze wykonanie dwóch sanitarnych Mi-2: SP-ZXP w starym malowaniu i SP-WXM w ostatnim malowaniu LPR, a także zakup nowego Mi-2 z HB

Zapraszam do fotek:

Obraz128.jpg

Obraz127.jpg

Obraz130.jpg

Obraz125.jpg

Obraz124.jpg

Obraz113.jpg

Obraz112.jpg

Obraz118.jpg

Obraz122.jpg

Obraz110.jpg

Obraz109.jpg

Obraz108.jpg

Dziękuje za uwagę

• Like 1
Napisano

Piekny - milo popatrzec na egzemplarz sprzed "globalnego zazolcenia". ;)

Barkas karetka to chyba skala 1:87? Gdybys mial taki w 1:72 to DOPIERO bylby unikat...

Pozdrawiam i gratuluje

Krzysztof

Napisano

Brawo za tematykę! Jeśli chodzi o model to czysty, złożony wg. instrukcji, ale niczym nie zaskakuje, bardzo razi brak szpachli na łączeniach niektórych elementów.

Napisano

Witam

Spasowanie połówek kadłuba, szpachlowanie, ogólna obróbka i malowanie słabsze niż w poprzednich pracach, ale i tak miło zobaczyć polską dwójkę LPR-u.

Czy oprócz pokazywania kolejnych odkurzonych "pułkowników" działasz obecnie nad jakimś modelem ?

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Barkas karetka to chyba skala 1:87? Gdybys mial taki w 1:72 to DOPIERO bylby unikat...

Tak ten Barkas to skala 1/87 w 1/72 nie spotkałem

Co do wykonania, to jest "pułkownik" jak to kornik ujął z czasów klejenia modeli bez bawienia się w szpachlę

Obecnie z braku czasu i innych obowiązków, rzadko zasiadam na warsztacie, raczej z doskoku, ale mam zamiar zadebiutować z warsztatem może nawet w tym tygodniu. Oczywiście liczę na pomoc i rady "starej gwardii"

Napisano

Artur, a bylbys w stanie spojrzec na spod tego Barkasa i podac, co to za firma robila? Napis powinien byc na spodzie modelu.

Bo jednak (patrzac po kolach, ale i burtach) mam podejrzenia caly czas, ze to stary RUCHowski 1:72... te niemieckie modele z tamtych serii moga miec innego producenta podanego.

Oryginal byl wysokosci doroslego czlowieka (moze nawet nizszy). Nigdy nie widzialem Barkasa stojacego obok Mi-2 wiec ciezko mi powiedziec, czy to zestawienie na zdjeciu jest w jednej skali, czy nie...

I jeszcze pytanie - przerabiales tego Barkasa, czy to byla sanitarka od nowosci?

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Nie ma problemu, sprawdzę, ale wydaje mi się że to nie jest RUCHowski, bo jest całkiem dokładny, a z naszych RUCHowskich miniaturek to chyba tylko autobusy Autosan i Jelcz Mex, Żuk i ewentualnie Stary były całkiem do przyjęcia. Nawet nie wiem czy RUCH robił Barkasa były NYSO podobne autka Tego Barkasa kupiłem w takim pudełeczku jak akwarium z nalepioną sygnaturką, także to raczej skala 1/87 i jest to przeróbka na karetkę

Napisano

Barkas na spodzie nie ma żadnej sygnaturki, ale to będzie kolejkowa skala 1/87