skell Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Witam, zawsze chciałem mieć w mojej kolekcji Lightninga... Czy posiadacie, koledzy, modele, których budowa ciągnęła się latami? Projekty z wielomiesięcznymi albo wieloletnimi (jak w tym przypadku) przerwami, aż w końcu projekt kończyliście w zaskakująco krótkim czasie, gdy jego pora nagle nadeszła? Czy chęć ukończenia była na tyle silna, że pozwalaliście sobie na uproszczenia, niedociągnięcia itp - tylko po to, aby gotowy model jak najszybciej wstawić do gabloty? Tak właśnie powstawał mój Lightning. Model rozpocząłem 12 lat temu - zestaw - prezent od żony - to Hasegawa (btw. mój pierwszy model tego producenta). Sklejało się go (z tego co pamiętam) bardzo dobrze, około roku zajęło mi złożenie całej bryły maszyny do kupy, z extrasów jedynie cockpit modelu został wzbogacony blaszkami Eduarda. Model przeleżał 10 lat, zabezpieczony folią, aby zbytnio się nie kurzył. Zaliczył przeprowadzkę do nowego mieszkania i dwa remonty. Niepomalowany i niedokończony sprytnie unikał kosza, chociaż kilka razy zastanawiałem się nad spisaniem go na straty. W zeszłym roku, podczas AIRSHOW w Radomiu nabyłem publikację "P-38 Lightning at War part II", z kalkami Cartografa. Wybrałem obdrapaną maszynę - California Cutie, z pasami inwazyjnymi i w oliwkowym, znoszonym malowaniu - dokładnie TAKIEGO Lightninga chciałem w mej kolekcji. W zeszłe Boże Narodzenie model trafił ponownie na warsztat i tak po ok 20 dodatkowych godzinach prac nad modelem (czyli ok 3 miesiącach) ukończyłem model, który przedstawiam poniżej. Pozdrawiam Skell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianS Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Witam, Bardzo mi się podoba model wykonany przez Ciebie. Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Tematyka nie moja więc merytorycznie się nie wypowiem, ale model bardzo mi się podoba. Jest fajnie styrany i pomalowany. Pin upki na samolotach bardzo lubię więc jest gicior! Zużycie farby przy kabinie wyszło bardzo dobrze. Jedna moja subiektywna uwaga: przy całym tym zużyciu samolotu spód tzn. to co widać wygląda trochę na zbyt dziewicze - najbardziej rzucają się w oczy klapy komór podwozia - ja bym je łoszem jeszcze potraktował. Ogólnie bardzo efektowny model! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Dobrze jest kończyc to co się rozpoczęło.Twoj Lighting jak na model 20 letni wygląda zadziwiająco dobrze Widać ilość pracy włożonej w model.Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Fajny rasowy lightning !! Foty mogły by byc lepsze, To piekny samolot. I zdjęcia tego piekna pokazuja mało. Niemniej model elegancki, obicia odważne. Okopcenia konkretne. Słowem podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 Dzięki za uwagi Panowie. xmald Faktycznie - klapy podwozia - do poprawy weatheringu... jakos ostaly sie bez "brudzenia"... Poprawię i postaram sie zrobić lepsze fotki.... BTW ktos pisał, jak ciężko fotografuje się właśnie Lightninga - potwierdzam w każdym calu! Pozdrawiam skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi