klugi Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Jakowlew Jak 1, oryginalnie oznaczony I-26 powstał w OKB 115 pod kierownictwem Aleksandra Jakowlewa na osobiste zalecenie Józefa Stalina. Oblot prototypu wziął miejsce 13 stycznia 1940 roku. Liczne wady nie pozwoliły na przejście prób państwowych, podczas nich wykryto 123 usterek. Nie zależnie od wad postanowiono skierować samolot do produkcji seryjnej. Poprawki były wdrażane podczas budowy, nawet w różnych samolotach tej samej serii. Jak 1b, przez wiele lat mylnie nazywany Jak 1M, to rozwojowa wersja z obniżonym kadłubem, opływową kabiną oraz zmienionym uzbrojeniem. Samolot 1 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego Warszawa z numerem bocznym 48 został podarowany Lotnikom Polskim przez Wolfa Messinga, do czynu tego namówiła go Wanda Wasilewska. Przed dostawą do pułku samolot otrzymał napis fundacyjny w języku Polskim i Rosyjskim. Jak 1b nb.48 różnił się nieco od reszty Jaków pułku, pochodził on z innej fabryki, prawdopodobnie 153 w Nowosybirsku. Według wspomnień Medarda Koniecznego, pilota samolotu 48 i zastępcy dowódcy do spraw polityczno-wychowawczych, napis fundacyjny został zamalowany przed odejściem pułku na front. Ciekawostką jest to że napis fundacyjny istniał także na innym samolocie pułku, mianowicie na Jaku 1b nb. 13 Edwarda Chromego. Według wspomnień Koniecznego samolot z numerem bocznym 48 został uszkodzony przez artylerie przeciw powietrzną a po naprawie polowej wykonanej przez mechanika Józefa Trzeciaka przeżył wojnę do końca. Jego dalsze losy są nie znane dokładnie, według Koniecznego został pomocą techniczną na uczelni, dowody potwierdzające to jednak nie istnieją. Budowa modelu Jak 1b firmy Acurate Mniatures sprawiła mi dużo przyjemności, była też dość dużym wyzwaniem. Starałem się odtworzyć oryginał wiernie, brak dokumentacji oraz wdrążanie poprawek w tłoku budowy seryjnych samolotów utrudnia budowę prawdziwej repliki. Do pomocy posłużyłem się publikacjami; Skrzydła W Miniaturze Jak-1M - Zbigniew Lurnac, Monografie Lotnicze Jak 1 Jak 3 - Robert Bock, Lotnictwo z Szachownica, Nr 51 - Jaki Wolfa Messinga - Wojciech Zmyslany, oraz wspaniała wiedzą kolegów z forum. Podczas budowy modelu dodałem/zmieniłem; osobne stery wysokości/kierunku, uchwyt drążka, ekwipunek kabiny , pasy pilota, rury wydechowe, wlot sprężarki, rynnę kaemu, celownik, golenie podwozia, linki hamulcowe, drzwiczki kółka ogonowego, rurka pitota, zamocowanie antenki na stateczniku, uchwyt kabiny, światła pozycyjne i umocowanie śmigła. Model reprezentuje samolot podczas jesieni 1944 gdy pułk operował z mokrego lotniska polowego w Zadybiu Starym. Zapraszam do Galerii Na początek kilka ujęć z warsztatu A tu ukończony model I trochę przybliżeń I na koniec jeszcze taki klimat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 No jest na czym oko zawiesić,,,,,Piekny model ze smakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Tak jak napisałem na PWM, model piękny . Bardzo mi się podoba. Szkoda, że jest trudno dostępny, chętnie bym go skleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Bardzo elegancko - podoba mi się dopieszczenie szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Sklejałem 1B z Mistercraft w 1:72. Niestety, model przerósł moją cierpliwość i umiejętności… Muszę poszukać tego Jaczka w bardziej wdzięcznym zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klugi Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 Dzięki panowie. Ten zestaw nie jest zły ale firma już nie istnieje. Mam jeszcze jeden w pudełku odstawiony na daleką przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Piekny ! Fajne podwozie. W ogóle dużo fajnych detali. Co jest na tych korkach od zbiorników na skrzydłach ? Czy to w ogóle są korki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klugi Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 dzięki, te korki to paliwomieże, czego te ruskie nie wymyślą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Świeny model, bardzo ładnie zbudowany i pomalowany gratki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klugi Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Bardzo ładny Jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klugi Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Dzięki Solaris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Elegancki _________________________________________________________________________________ Na warsztacie: F-22 Raptor - Italeri 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi