Skocz do zawartości

MiG-21 UM 1/48 TRUMPETER

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Pragnę przedstawic swój ostatni zrobiony model. "Szparkę" 9311 w barwach 10ELT

Chociaż model ten jest dostępny od prawie roku jeszcze nie widziałem aby ktoś go prezentował.Czyżbym był pierwszy ?

Model zrobiony prosto z pudła. Wpakowałem w niego żywiczne wnęki podwozia,fotele Ariesa i kokpit Eduarda FE710.Blaszki kokpitu są jakieś dziwne - albo ja coś popieprzyłem - bo zgodnie z instrukcją trzeba było co nie co po obcinac i nie dolkejac bocznych paneli.Ale na tych bocznych panelach kokpit ma się trzymac na miejscu a w wersji Eduarda to "wisi" w powietrzu bo nie ma go do czego przytwierdzic. No ale dałem radę

Walczyłem z nim kilka miesięcy ale niestety efekt końcowy nie jest powalający. Sam widzę dużo błędów i niedoróbek które wyszły podczas prac końcowych. No trudno. następny będzie lepszy Planuje jeszcze jednego w malowaniu tygrysim.

Malowanie: góra Gunze H306,H305 ,dół Gunze H306.Całośc pokryta mieszaniną lakierów matowego i błyszczącego.

Schemat malowania i kalkomanie z publikacji: DETAIL&COLOR MiG-21UM "Tiger" in the Polish Air Force

Pozdrawiam

Piotr

a8863cfd3517bc4cmed.jpg

a2b30a8257ba6184med.jpg

55c8bee9bab658b7med.jpg

0b6e5ae88d344e6bmed.jpg

3394455610f5a255med.jpg

df13b8b91634fb0cmed.jpg

d10f97fbf61681a4med.jpg

a1709cb2aabf31c7med.jpg

7b61a067dcf5c2bfmed.jpg

6bdf6e3c6f59bfb8med.jpg

10 ELT - Academy + Eduard

d7ffaf6360d22fa6med.jpg

9b51ce355b743539med.jpg

1c6c8839a1b00160med.jpg

I wszystkie moje "ołówki" Nie wiedziałem jak je ułożyc aby wszystkie było widac tak,że przepraszam za zdjęcia

ad725d8e4c69349emed.jpg

134a19b48861e6ffmed.jpg

b55b8eeab5af6cafmed.jpg

I ostatni MiG którego kończę ( zostały jeszcze 4 ale na razie Migów mam dosyc )

961badde9bc2a505med.jpg

Napisano

Piotrze, piękna kolekcja i powiem, że w dużej części masz te samoloty, które i ja chciałbym mieć w 1:72.

Schemat malowania i kalkomanie z publikacji: DETAIL&COLOR MiG-21UM "Tiger" in the Polish Air Force
No i tu wydaje się, że jest błąd z tymi szachownicami na spodzie, bo łaciate po przemalowaniu dostały już nowy wzór.

Błąd jest także w godle (zarówno na rysunku w książce jak i na kalkomanii) bo jest napis PUŁK zamiast ESK.

Napisano

Fajne ołówki.

__________________________________________________________________________________________

Na warsztacie:

MiG-21PFM - R.V.Aircraft + kalka - Model Maker Decals 1/72

Blenheim Mk IV - Airfix + tablica - Yahu 1/72

Napisano
No i tu wydaje się, że jest błąd z tymi szachownicami na spodzie, bo łaciate po przemalowaniu dostały już nowy wzór.

Błąd jest także w godle (zarówno na rysunku w książce jak i na kalkomanii) bo jest napis PUŁK zamiast ESK.

To przez przypadek mam dobre godło To z książki wydawało mi się takie nie pasujące do zdjęc i w ogóle takie "nie teges" więc wziąłem je z monografii Kagero MiG-21 MF ( nic o tym nie wspominając wcześniej ). A swoją drogą nawet nie zauważyłem takiego ważnego szczegółu !

Przeglądając teraz zdjęcia w książce i wiedząc czego szukac uzbrojony w szkło powiększające widzę różnicę. Jest ESK !

Szachownice już tak zostaną. Ale zauważyłem jeszcze jeden błąd.Pokrywy kół podwozia głównego od wewnętrznej strony malowane są na szaro.

Do przemalowania

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Ładnie tobie wyszedł ten mig. Tak w sam raz z brudzingiem

A i kolekcja bardzo sympatyczna.

Pozdrawiam

Napisano
Jakieś tygrysie UM-y będą?

No będą !

W sumie to ten miał byc już "tygrysi" ale wyszło jak wyszło. Jest jeszcze jeden w pudełku ale planuje go zrobic w szarym malowaniu nr 9349 z krukiem.

Żółte malowanie "tygrysie" wg mnie psuje ta dziwna głowa tygrysa namalowana na przodzie kadłuba.

Jak już to skusze się na malowanie z nr 9292.

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

A mozesz zdradzic (moze byc na priv) jak poradziles sobie z montarzem wnetrza od Edka. Przymierzam sie do tego modelu i tez chce zrobic wnetrze Edkowe