Skocz do zawartości

IS-2 Zvezda 1:72

Ján Moravčík

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witamy kolegę ze Słowacji.

Model bardzo fajny widziałem wcześniej na ModelForum, jedna moja uwaga to brak faktury odlewu na wieży i kadłubie

• 1 month later...
Kawał dobrej roboty. Jedyne co by się przydało (ale przy gumisiach może być z tym problem) to ukształtowanie typowych dla IS-ów zwisów gąsienic.

Ale w tych modelach nie ma gumisi, tylko paski z plastyku elastycznego, podobnego do tych jakie zastosował MK72 w swoich modelach.

Kawał dobrej roboty. Jedyne co by się przydało (ale przy gumisiach może być z tym problem) to ukształtowanie typowych dla IS-ów zwisów gąsienic.

z tymi "typowymi zwisami" to różnie bywało - zresztą temat wielokrotnie wałkowany na rozmaitych forach modelarsko-militarno-historycznych.

Porównanie pojazdów na pierwszym i drugim planie:

http://bronetehnika.narod.ru/is2/is2_93.jpg

skala72 - czy na takie gąsienice podziała patent z robieniem zwisów poprzez wsunięcie między górny bieg a gąsienice zapałek i odczekanie aż się zwisy ukształtują?

hiwis - fotka rzeczywiście ciekawa. IS na pierwszym planie albo ma mniej ogniw niż powinien mieć (bo np. pękły i spięli napinając mocniej gąsienice) lub też (tego pewny nie jestem!) cały zwis ustawił mu się między kołem napędowym a ostatnim jezdnym (co jest możliwe gdyby np. ruszał na wstecznym). W każdym razie na wszystkich znanych mi zdjęciach polskich IS-ów z 4 pułku zwisy są solidne.

skala72 - czy na takie gąsienice podziała patent z robieniem zwisów poprzez wsunięcie między górny bieg a gąsienice zapałek i odczekanie aż się zwisy ukształtują?

Myślę że da się zrobić niewielkie zwisy - takie jak np. tu:

http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=79746

ale trzeba się trochę nakombinować.

Model (teoretycznie) jest przeznaczony do montażu bez użycia kleju, stąd ma dość specyficznie rozwiązany sposób montażu zawieszenia/gąsienic.

Sam starałem się wykonać lekkie zwisy (wg mnie nie są konieczne ale z nimi jakoś lepiej się IS prezentuje ;) i niestety nie udało się ale to wina bardziej mojego braku doświadczenia i nie do końca przemyślanego montażu niż samego modelu.

W "72" Zwezdowski IS to chyba najlepszy model tego pojazdu w tej skali i można z niego uzyskać świetnie prezentującą się miniaturkę - jak pokazuje nasz kolega ze Słowacji

Zwiezda wygląda lepiej niż Italeri (z tym że Italeri to wcześniejsza wersja) czy PST. Jest jeszcze Fujimi w 1:76, ma fabrycznie ukształtowane zwisy gąsienic. Było by fajnie gdyby Zwiezda wypuściła inne pojazdy na podwoziu IS-a, ISU-122 i 152.

Powiem tak, jeżeli chodzi o porównanie, to ja wolę sam zrobić zwisy (da się na tych paskach) w modelu Zvezdy i mieć model gdzie narzędzia są oddzielnie. S-Model niestety jest uproszczony w porównaniu do Gwiazdki. Can powinna być porównywalna, po 34,50 zeta, z tym że, w S-Modelu x2. Ja czekam również na T-II.