Ján Moravčík Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Pozdravujem vás zo Slovenska Môj posledný model IS-2 Zvezda. Výborný model. Viac foto: http://smallscalemodeler.blogspot.sk/2013/10/hotovo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Serdecznie witamy kolegę ze Słowacji. Model bardzo fajny widziałem wcześniej na ModelForum, jedna moja uwaga to brak faktury odlewu na wieży i kadłubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 English: Beautiful model Slovenčina: Krásny... Polski: Piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Nie widać, że to mała skala. Pięknie wykonanie! Foto również dobre. Pozdrawiam brata ze Słowacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ján Moravčík Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 dakujem veľmi pekne :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sickboy69 Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Bardzo fajny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Good work . Really nice model in small scale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Veľmi dobre, dobrý výkon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Szkoła modelarstwa południowych sąsiadsów zawsze efektowana. Brawo Bracie Słowaku! Gratuluję (daj podstawkę będzie jeszcze fajniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ján Moravčík Napisano 27 Października 2013 Autor Share Napisano 27 Października 2013 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JARD Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Jaśku, no miło popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Rewelacyjny model, oby tak dalej, to szczęki nie pozbieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ján Moravčík Napisano 28 Października 2013 Autor Share Napisano 28 Października 2013 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 Po prostu - świetny GRATULACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Modelik jak dla mnie wzorcowy nie "przekombinowany" - Czapki z głów kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Kawał dobrej roboty. Jedyne co by się przydało (ale przy gumisiach może być z tym problem) to ukształtowanie typowych dla IS-ów zwisów gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Kawał dobrej roboty. Jedyne co by się przydało (ale przy gumisiach może być z tym problem) to ukształtowanie typowych dla IS-ów zwisów gąsienic. Ale w tych modelach nie ma gumisi, tylko paski z plastyku elastycznego, podobnego do tych jakie zastosował MK72 w swoich modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Kawał dobrej roboty. Jedyne co by się przydało (ale przy gumisiach może być z tym problem) to ukształtowanie typowych dla IS-ów zwisów gąsienic. z tymi "typowymi zwisami" to różnie bywało - zresztą temat wielokrotnie wałkowany na rozmaitych forach modelarsko-militarno-historycznych. Porównanie pojazdów na pierwszym i drugim planie: http://bronetehnika.narod.ru/is2/is2_93.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 skala72 - czy na takie gąsienice podziała patent z robieniem zwisów poprzez wsunięcie między górny bieg a gąsienice zapałek i odczekanie aż się zwisy ukształtują? hiwis - fotka rzeczywiście ciekawa. IS na pierwszym planie albo ma mniej ogniw niż powinien mieć (bo np. pękły i spięli napinając mocniej gąsienice) lub też (tego pewny nie jestem!) cały zwis ustawił mu się między kołem napędowym a ostatnim jezdnym (co jest możliwe gdyby np. ruszał na wstecznym). W każdym razie na wszystkich znanych mi zdjęciach polskich IS-ów z 4 pułku zwisy są solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Lebioda Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Szanowny Bratanku ze Słowacji: model wykonany wybornie Miło oglądać tak dopieszczone repliki redukcyjne Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 skala72 - czy na takie gąsienice podziała patent z robieniem zwisów poprzez wsunięcie między górny bieg a gąsienice zapałek i odczekanie aż się zwisy ukształtują? Myślę że da się zrobić niewielkie zwisy - takie jak np. tu: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=79746 ale trzeba się trochę nakombinować. Model (teoretycznie) jest przeznaczony do montażu bez użycia kleju, stąd ma dość specyficznie rozwiązany sposób montażu zawieszenia/gąsienic. Sam starałem się wykonać lekkie zwisy (wg mnie nie są konieczne ale z nimi jakoś lepiej się IS prezentuje ;) i niestety nie udało się ale to wina bardziej mojego braku doświadczenia i nie do końca przemyślanego montażu niż samego modelu. W "72" Zwezdowski IS to chyba najlepszy model tego pojazdu w tej skali i można z niego uzyskać świetnie prezentującą się miniaturkę - jak pokazuje nasz kolega ze Słowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 Zwiezda wygląda lepiej niż Italeri (z tym że Italeri to wcześniejsza wersja) czy PST. Jest jeszcze Fujimi w 1:76, ma fabrycznie ukształtowane zwisy gąsienic. Było by fajnie gdyby Zwiezda wypuściła inne pojazdy na podwoziu IS-a, ISU-122 i 152. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 ISU-152 jest już w zapowiedziach Zvezdy ale zarówno 122 jak i 152 ma wypuścić także S-Model (po 2 modele w zestawie) więc trzeba się na coś zdecydować Układ jezdny z S-Model: http://henk.fox3000.com/sModel/720065/06.jpg (ze zwisami ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 Powiem tak, jeżeli chodzi o porównanie, to ja wolę sam zrobić zwisy (da się na tych paskach) w modelu Zvezdy i mieć model gdzie narzędzia są oddzielnie. S-Model niestety jest uproszczony w porównaniu do Gwiazdki. Can powinna być porównywalna, po 34,50 zeta, z tym że, w S-Modelu x2. Ja czekam również na T-II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi