Skocz do zawartości

Crusader MkI, Tamiya 1:48

micmal

Rekomendowane odpowiedzi

Zakochałem się w skali 1:48, a przynajmniej w pojazdach Tamki. Świetnie się je składa. Wielkie dzięki dla Kamila i Ukiego za pomoc, bo ta pustynia mnie strasznie zmęczyła i chyba wolę robić roślinki na podstawkach niż knuć z pustynią. Wymyśliłem sobie, że ma być taka pomarańczowa, ale jednak najlepiej nie dumać, tylko walnąć na piaskowo.

Obraz759_zps10d3dfbd.jpg

Obraz763_zps1f5f471f.jpg

Obraz767_zpsae5e86e4.jpg

Obraz769_zps468c643f.jpg

Obraz776_zps3a7ec1ba.jpg

Obraz778_zpsa759b77a.jpg

Dzięki

w kilku miejscach odpryski jakby trochę za duże np. wieżyczka KM-u, narożnik wieży głównej.

W zupełności się zgadzam. Fotki robione w dużym zbliżeniu jeszcze bardziej to uwidoczniły, ale fakt że zwłaszcza przy wieżyczce km-u mogłyby być subtelniejsze. Generalnie fajnie się zdziera i trzeba się kontrolować, żeby nie poszło to w złą stronę

Super wyszło...Jak zrobiłeś ten piasek??

Dzięki

No z piaskiem to łatwo nie było wbrew pozorom.

Wykoncypowałem sobie, że to będzie pomarańczowa pustynia i szybko zmieniłem zamiar, bo czołg wyglądał jak w mirindzie.

Jako bazę zastosowałem teksturę piaskową Tamki i wyglądało to tak

Obraz720_zpsafacf8cb.jpg

Obraz715_zps964eaa93.jpg

Potem pomalowałem na pomarańczowo i było słabo.

Ostatecznie całość psiknąłem beżowymi kolorami, powcierałem trochę pigmentów i wyszło jak powyżej.

Generalnie to trzeba było nie kombinować, tylko podkolorować kolor tekstury i byłoby OK.

No widzę, że cztery ósemka zaczyna coraz częściej pojawiać się na forum. I bardzo dobrze.

Model bardzo mi się podoba, podstawka też bardzo ładnie się prezentuje.

Tylko miejscami wydaje mi się, że obicia są trochę za duże. Ale to jest szczegół.

mnie się jednak bardziej podobał na poprzedniej wersji podłoża. Gąsienice fajnie skomponowały się z piachem. Teraz mi tego nieco brak. No i ta woda....No nie wiem.

Tak się czepiam bo świetnie to wygląda ,a ja bym nie potrafił :-)

Jeszcze raz dzięki

mnie się jednak bardziej podobał na poprzedniej wersji podłoża.

ale on jest na tej wersji podłoża z pierwszego posta

Te zdjęcia pokazują stan prac bezpośrednio po położeniu na podstawce tekstury Tamki. Mokro się tam zrobiło, bo jeszcze pędzelkiem zamoczonym w wodzie starałem się nadać kształt piaskowi