Skocz do zawartości

Sd Kfz 2 Tamiya 1:48

Melnikov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest to jeden z moich pierwszych skończonych modeli. Zdjęcia trochę przekłamują kolory, odcień jest bardziej mdły ;)

Farba główna to Revell 89, a siedzenie to 84 Revell. Szykuję do niego podstawkę i gablotkę z plexi, aby się nie kurzył. Zdjęcia z podstawką dodam jak będzie zrobiona. Teraz liczę na uwagi i choć, przy nim nie poprawię już chyba nic, to rad użyję przy budowie innych modeli.

IMG_2355.jpg

IMG_2354.jpg

IMG_2353.jpg

IMG_2352.jpg

IMG_2351.jpg

IMG_2350.jpg

IMG_2349.jpg

IMG_2348.jpg

IMG_2347.jpg

IMG_2346.jpg

Pozdrawiam Mel

Piotr_P napisał:
nieco szew na gąsienicach widoczny. Ale ogólnie fajny szkrab.

Starałem się wszystkie miejsca łączenia formy usunąć, ale dopiero przy fotkach na takim zbliżeniu wychodzą takie niedociągnięcia ;)

Przy kolejnym modelu będę bardziej na to uwagę zwracał.

Pozdrawiam

Mel

Panzer Machine napisał:
to czerwone tło jest zabójcze dla oczu...

poza tym model wygląda fajnie

Chciałem zrobić kontrast między modelem, a tłem. Ale widzę, że przesadziłem ;P Mam jeszcze trzy inne tła. Następnym razem użyję jednego z nich ;)

Jakbyś wygasił nasycenie czerwieni to IMO dawałoby już rady. Bo to nie chodzi o czerwień w zestawieniu z żółcią tylko o to że ona jest taka rażąca po oczach

No i kolejna cztery ósemka

Model wygląda dobrze. Można by dodać trochę obić tu i ówdzie oraz wypłowienia kolorów na płaskich powierzchniach co by trochę ożywiło bryłę.

Na pierwszych zdjęciach przesadziłeś z przysłoną. Ja staram się operować między 8,0 a 16 czasem 22.

Do zdjęć zdecydowanie polecam tło białe ewentualnie czarne.

Markuz napisał:
No i kolejna cztery ósemka

Model wygląda dobrze. Można by dodać trochę obić tu i ówdzie oraz wypłowienia kolorów na płaskich powierzchniach co by trochę ożywiło bryłę.

Na pierwszych zdjęciach przesadziłeś z przysłoną. Ja staram się operować między 8,0 a 16 czasem 22.

Do zdjęć zdecydowanie polecam tło białe ewentualnie czarne.

Nie znam się na aparatach. Zbyt skomplikowane to urządzenie dla mnie ;) Na początek zmienię tło przy kolejnych fotkach.

Starałem się zrobić suchy pędzel, ale jak nakładałem lakier to mi się zmazał efekt ;P

• 3 months later...

Widac ze troche czasu zeszlo, pierwsza odslona= epickie tlo, druga odslona=ok podstawka ale swiatlo...+nadal cos slabe tlo no i doczekalismy sie trzeciej odslony no i teraz jest swietnie, niby male a jednak bardzo ladnie. Troche za czysty uklad jezdny, ale to poprawisz przed 4 odslona jak bedziesz dokladal figurke

michal0281 napisał:
Widac ze troche czasu zeszlo, pierwsza odslona= epickie tlo, druga odslona=ok podstawka ale swiatlo...+nadal cos slabe tlo no i doczekalismy sie trzeciej odslony no i teraz jest swietnie, niby male a jednak bardzo ladnie. Troche za czysty uklad jezdny, ale to poprawisz przed 4 odslona jak bedziesz dokladal figurke

Figurki nie planuję dokładać. Ale mogę się zastanowić nad przykurzeniem układu jezdnego. W końcu dorobiłem się pigmentu. Ludziki z tego modelu już są zarezerwowane do innej mikro podstawki, którą będę robił niedługo. Z Sd Kfz 2 jestem zadowolony i boję się, że figurka zepsuje efekt. Nie mam doświadczenia w ich malowaniu. Więc moja pierwsza "ludzka" scenka będzie bardzo mała i tylko dwie figurki.

Pozdrawiam

Mel

• 4 months later...

Witam.

Wczoraj na konkursie modelarskim model został wyróżniony ;) Nie spodziewałem się, że on może się wybijać pośród innych modeli. Moim głównym modelem był Tygrys, w którego włożyłem sporo pracy i póki co maksimum swojej wiedzy modelarskiej, ale nie odniósł sukcesu ;)

DSC_1417_zpsyklwt96u.jpg

Pozdrawiam

Mel

A nie znasz powiedzenia " male jest piekne"? Gratuluje.