TankRed1070 Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Witam serdecznie. Moja pierwsza galeria. Przedstawiam dioramkę, którą "popełniłem na początku roku. Dopiero po któryms tam podejściu udało mi się zrobić jako takie zdjęcia. SKALA: 1/72 W zasadzie nie jest to skończony projekt ale o tym później. W skład dioramy weszły następujące elementy: Italeri No 7039: ISU-152 Special value pack (1 x Fast assembly kit + 1x classic kit) 1/72 Eureka XXL ER-7213: Liny holownicze IS-2/IS-3 Italeri No. 6069: Russian Infantry WWII (Winter uniform) Preiser Nr. 72526: Tank crew USSR 1942 Armo 72516: Drewniane skrzynie Mars 7236: Ekwipunek dodatkowy Farbpol nr 24: krzewy/zarośla Pozostałe elementy: teren, ruiny domu, śnieg, trawa, krzaki itd. wykonano we własnym zakresie. Krótki opis: diorama przedstawia okopane działo samobieżne ISU-152 w kierunku spodziewanego niemieckiego kontrataku wzdłuż drogi lokalnej. Okop nie jest specjalnie głęboki, gdyż zmarznięta gleba, pośpiech i warunki terenowe nie pozwoliły na lepszy. Drugie działo ISU-152 z innej jednostki, które zgubiło swoją jednostkę w trakcie natarcia zostało zatrzymane przed wyjazdem na drogę prawdopodobnie znajdującą się pod niemieckim ostrzałem. Wysłano mały patrol w celu rozpoznania. Na drodze znajduje się porzucony ekwipunek niemiecki (a może mina pułapka?). Załoga drugiego działa usiłuje się zorientować w sytuacji rozmawiając z żołnierzami. W tle ruiny typowego śląskiego domu spalonego w wyniku ostrzału lub przez wycofujące się oddziały niemieckie. Diorama nie odnosi się do żadnej konkretnej sytuacji mającej miejsce podczas walk na Śląsku a oparta została na ogólnej wiedzy historycznej i sytuacyjnej. Numery taktyczne wozów również mają charakter umowny – wykorzystano malowania „pudełkowe” dodając jedynie silnie zatarty kamuflaż zimowy. Więcej zdjęć tutaj: http://picasaweb.google.pl/Zbigniew.Perski/Diorama_01# A tak wygląda samo działo (to dokładniejsze): A tak to drugie (uproszczone): Wozy malowane akrylami i tą samą techniką były robione brud i rdza (trochę przesadzona) Waloryzacja modeli: 1. Fast Asembly Kit: waloryzacja obejmowała wykonanie zwisu gąsienic, dodania efektu uszkodzeń błotników, dodaniu uchwytów dla desantu, otwartego tylnego włazu, montażu lin holowniczych, dodaniu skrzyń z amunicją na przedziale silnikowym. Dodano również plandekę chroniącą karabin przeciwlotniczy. 2. Classic Kit: waloryzacja obejmowała wykonanie zwisu gąsienic, dodania efektu uszkodzeń błotników (jeden oderwany), dodaniu spawów płyt pancernych, przerobieniu reflektora na przestrzelony i wypalony, dodaniu śladów po pociskach na pancerzu, Dodano brezentową osłonę jarzma armaty, liny holownicze, dodaniu skrzyń z amunicją na przedziale silnikowym osłoniętych plandeką. Model ruin domu wiejskiego wykonano z modeliny. Za wzór posłużyły istniejące domy mijane w miejscowościach na górnym i dolnym Śląsku podczas wycieczek terenowych. Wygląd spalonych ruin wykonano w oparciu o publikowane fotografie z czasów IIWW. Skąd taki pomysł: te działa kupiłem z myślą o moim 7-letnim synku, żeby mógł sklejać ze mną. Swoje (uproszczone) zrobił w 5 minut a potem zaczął jęczeć: - że ja w swoim mam zwis gąsienic a on nie ma - że u mnie są otwarte włazy a u niego nie i tak dalej.... Siłą rzeczy zacząłem to jego przerabiać i przerabiać. A potem po wizycie na mistrzostwach Śląska w Tychach mały się napalił: Tata! Robimy podstawkę! No i się zaczęło.... W sumie tydzień siedzieliśmy nad dioramką (moja pierwsza w życiu!!!!) i jest jaka jest... ekspresowa... BTW: w Bytomiu na festiwalu zdobyła nagrodę. Trzeba nad tym jeszcze popracować, poprawić malowanie figurantów i dodać więcej szkopskiego porzuconego sprzętu, może jakiegoś spalonego Opla Blitza? albo/i motor? Co myślicie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reni18 Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Fajne masz talent chłopie w tych sprawach oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Bardzo ładna diorama jak na 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁukaszW Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 ja mam problem z malowaniem figurek w 35 a tu proszę 72 rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Fajny ten fotomontaż. Sama scenka ciekawa. Twarze figurek możnaby było pociągnąć olejami. Kiepsko wygląda ten karton, balsa jest zdecydowanie lepsza. Mam pytanie: Nie zostala ci choć jedna figurka tankisty z hełmofonem? Nigdzie nie moge dostać tego zestawu. A jak masz to chętnie bym się wymienił, ew. kupił. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 UUUUUUUUUUUUU............ piękniutkie arcydzieło aż trudno uwierzyć że to ta skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 11 Września 2008 Autor Share Napisano 11 Września 2008 Dzięki za komplementy. Z tą skalą to jak dla mnie 72 ma ogromne możliwości a przy dzisiejszych technologiach można pokazać mnóstwo detali. Te modele były robione praktycznie z pudła więc sporo jeszcze możnaby dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 11 Września 2008 Autor Share Napisano 11 Września 2008 Fajny ten fotomontaż.Sama scenka ciekawa. Twarze figurek możnaby było pociągnąć olejami. Wiem. Jak pisałem, figurantów czekają poprawki Kiepsko wygląda ten karton, balsa jest zdecydowanie lepsza. Zgadzam się. Jak to zwykle w takich wypadkach spieszyłem się przed konkursem w Bytomiu i robiłem z tego co miałem pod ręką. Wykończenie też jest do poprawy. Chciałem zobaczyć sugestie z forum żeby się zabrać za przebudowę. Nie jestem do końca zadowolony z kompozycji bo z działa stoją stłoczone a przód jest praktycznie pusty. Mam pytanie:Nie zostala ci choć jedna figurka tankisty z hełmofonem? Nigdzie nie moge dostać tego zestawu. A jak masz to chętnie bym się wymienił, ew. kupił. Pozdrawiam. Powinny były jakieś zostać. Na pewno zostały "popiersia" Sprawdzę i dam Ci znać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 W chwili obecnej mam mały monitor, ale to, co dam radę dopatrzeć w pełni mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 porównywanie 72 do 35 to obelga (oczywiście dla 72) więc nie będę tego robił. możliwości są ogromne i udało Ci się to pokazać. okop tym żołnierzom trochę nie wyszedł, parę rzeczy można byłoby dopracować ale jest to bardzo ładna praca. pozdrawiam x 72! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 11 Września 2008 Autor Share Napisano 11 Września 2008 Dzięki jeszcze raz za słowa otuchy ;-) Jak już powiedziałem, zmierzam jeszcze nad tym popracować więc jak macie konkretne sugesie to walcie śmiało. Do 1/72 przyzwyczaiłem się dawno temu i tak mi wygodnie bo "czuję" tę skalę i wiele rzeczy jestem w stanie zrobić "na oko" No i gabaryty modeli, sprawiają, że dom jest domem i nie zamienia się w muzeum broni pancernej ;-) Pozdrawiam! PS: A co do detali, to teraz męczę naprawdę "wypasiony detalicznie" model: viewtopic.php?t=6473 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 to prawda, oglądam i kibicuję, modelik bardzo łądnie dojrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 Fajna scenka, nie ma to jak motywacja ze strony potomka "Tatooo, Ty nie zrobisz???? " hehe A propo, czy polskie Isu-122 też miały zimowe kamo czy dostaliśmy je na tyle późno, że zostały "zielone"....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 Diorka bardzo realna wygląda jak z lotu ptaka, figurki psuja efekt. Ale co tu dużo mówić są za małe, żeby je dokładnie pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 bardzo fajnie - choć zdjecia takie malutkie a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 4 Sierpnia 2010 Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Fajny modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Heh, ale kotleta odgrzałeś... Już zapomniałem o tym projekcie. Dziś wiele rzeczy zrobiłbym inaczej ale cóż... cieszę się, że komuś się jeszcze podoba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Nie moja skala mimo to dioramka przyciąga wzrok ,super wykonanie no i zima! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 I co teraz , znowu się komentarze posypią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 Gratuluję , ładnie to wszystko wygląda , jak byś mógł wstawiać większe fotki to ułatwiło by dla nas lepszy odbiór twoich prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi