Headhunter88 Napisano 24 Listopada 2016 Share Napisano 24 Listopada 2016 Hej, idąc za radami kolegów z forum zakładam pierwszy warsztat. Wcześniej myślałem, że ten dział jest zarezerwowany tylko dla "nauczycieli" modelarskiego fachu. Ja takowym nie jestem więc od razu informuje, że nie jest to lekcja poglądowa, a raczej relacja z prośbą o podpowiedzi i komentarze, a być może ktoś inny też się czegoś nauczy/podpatrzy. Mój trzeci model testowy po powrocie do hobby-Comanche z Revella (to samo co robiła wcześniej Italeri, Tamiya, Testors...) Pierwszy w historii śmigłowiec rozpoznawczo bojowy w technologii stealth, niestety Armia USA z niego zrezygnowała w 2004 z powodu zbyt wysokich kosztów. Model wykonuje prosto z pudła, z tą różnicą, że podmieniłem rakiety Hellfire z zestawu (jedyne w tej skali w wersji Longbow) na część z modeli AH-64D z Hobbybossa i Academy (te akurat zawierają głowice dla pocisków naprowadzanych laserowo). Jedna uwaga-model sklejam wg. mojej fantazji tzn. trochę realizmu, a trochę rzeczy od czapki Poniżej fotki Kokpit: Rakiety i inne gotowe detale: Sory za jakość zdjęć, to nie kwestia aparatu, tylko niestety takie światło u mnie w domu o tej porze do zdjęć :( Wszelkie uwagi miłe widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Listopada 2016 Share Napisano 24 Listopada 2016 Matko Przenajświętsza. musisz mieć bardzo depresyjnie w domu jak takie światło masz ;) po pierwsze popracuj nad oświetleniem części po drugie polecam temat z innego forum http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=63251 Jak to ogarniesz to będzie można rozmawiać o modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 Matko Przenajświętsza. musisz mieć bardzo depresyjnie w domu jak takie światło masz ;)po pierwsze popracuj nad oświetleniem części po drugie polecam temat z innego forum http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=63251 Jak to ogarniesz to będzie można rozmawiać o modelu We'll do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 25 Listopada 2016 Autor Share Napisano 25 Listopada 2016 Zasyłam troszkę lepsze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Znacznie lepiej. Teraz popracuj nad oświetleniem. Po pierwsze balans bieli, (zdjęcia są za żółte) po drugie, wszystkie czeęsci to czarna plama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Znacznie lepiej. Teraz popracuj nad oświetleniem. Po pierwsze balans bieli, (zdjęcia są za żółte) po drugie, wszystkie czeęsci to czarna plama Oj tam, oj tam Czepiasz się przeca to stealth, to jaki ma być... ...czarny i rozmazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 26 Listopada 2016 Autor Share Napisano 26 Listopada 2016 Panowie co do zdjęć to postaram się spiac 4 litery jak model będzie miał już sklejona bryle tudzież będzie na ukończeniu, bo nie ukrywam że mam wielkie pokoje w chacie i o dobre oświetlenie po godz 16 nie jest łatwo...inna sprawa to że dopóki sklejam modele treningowe to w warsztat zdjęciowy nie ma sensu zbyt mocno inwestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Ja robie w odległości bliskiej od okna , ISO 100, przydlone na 11 , czas z auto i statyw plus opóźnienie 2sek na strzał zdjęcia , cis mi tam wyjdzie.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 w warsztat zdjęciowy nie ma sensu zbyt mocno inwestować Ale nie musisz od razu stawiać studia fotograficznego. weź po prostu dwie lampki biurkowe i problem z głowy. No i oczywiście pamiętaj aby oświetlać fotografowaną stronę a nie za częściami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2016 No więc dzieło ukończone Pod spodem kilka fotem z produkcji z opisami, gdyż nie miałem czasu z tym walczyć na bieżąco. Najpierw nałożyłem czarny matowy Revella na oszklenie kabiny, później Surfacer 1200 i preshading Później kolor bazowy czyli emalia Helo Drab od Model Master, niestety po kolorze bazowym zniknął preshading Lakier błyszczący od Humbrola Kalki (płyny Gunze) moim zdaniem całkiem ładnie siadły. Mankamenty jakie na tym etapie widziałem to, że zniknął mi preshading, a także w niektórych miejscach po n-tym szlifowaniu nie dało się usunąć linii podziału więc już dałem sobie z tym spokój. Później dałem także wash w zagłębieniach. Cała galeria gotowego modelu pod tym linkiem: viewtopic.php?f=64&t=56470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Cześć! Czy masz na myśli to, że linie łączenia części wydawały sie już gładkie, a potem znowu jakby się pojawiały? Czego używasz jako szpachlówki? Ja też miałem takie problemy, ale zacząłem używać ramki roztopionej w rozpuszczalniku nitro i to minęło. Ale trzeba po nałożeniu tego odczekać tak przynajmniej 24h zanim się zacznie szlifować to na gładko. Chodzi o to, żeby cały skurcz się "zadział" jeszcze przed szlifowaniem. Życzę powodzenia w dalszych pracach modelarskich i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Headhunter zdjęcia na których coś widać Preszejding zniknął bo pewnie malowałeś gęstą farbą, przez co oprócz zamalowania preszejdingu, powierzchnia malarska nie jest gładka. Następnym razem kładź sporo warstw słabo kryjącej - mocno rozcieńczonej farby, tak aby nie zamalować efeektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Znacznie lepiej. Teraz popracuj nad oświetleniem. Po pierwsze balans bieli, (zdjęcia są za żółte) po drugie, wszystkie czeęsci to czarna plama Oj tam, oj tam Czepiasz się przeca to stealth, to jaki ma być... ...czarny i rozmazany Nie wiem czy się śmiać czy płakać z twojego wpisu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Przemku, to takie koleżeńskie dogryzanie sobie ;) Wincej luzu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2016 Cześć! Czy masz na myśli to, że linie łączenia części wydawały sie już gładkie, a potem znowu jakby się pojawiały? Czego używasz jako szpachlówki? Ja też miałem takie problemy, ale zacząłem używać ramki roztopionej w rozpuszczalniku nitro i to minęło. Ale trzeba po nałożeniu tego odczekać tak przynajmniej 24h zanim się zacznie szlifować to na gładko. Chodzi o to, żeby cały skurcz się "zadział" jeszcze przed szlifowaniem. Życzę powodzenia w dalszych pracach modelarskich i pozdrawiam Paweł Akurat na tej maszynie był surfacer 500 jako szpachlówka i surfacer 1200 jako podklad. Twoja szpachlówkę mam oczywiście w pamięci, ale tym razem chciałem spróbować czegoś nowego. Ogólnie panowie dzięki za wszystkie podpowiedzi po Nowym Roku na pewno postaram się je wprowadzić w życie na nowym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Cześć! No i właśnie Surfacer tak się zachowuje - można dosłownie 10 razy szpachlować i szlifować a babol i tak spod farby wylezie. Dlatego ja używam Surfacera tylko do wypełniania bardzo drobnych rys itp., a do większych rzeczy biorę rozpuszczoną ramkę - nie jest to idealny materiał, ale ma doskonały stosunek jakości do ceny :-)) Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi