Hubert Kendziorek Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Wybierając temat kolejnego warsztatu pomyślałem, że na razie dość Jaskółek. Po dwóch ukończonych i dwóch kolejnych w stanie dużego zaawansowania, czas na zmianę. Kolejnym modelem, który trafia pod nóż, jest produkt Italeri - Reggiane Re-2002 Ariete w skali 1:48. Sam model nie zachwyca: głębokie linie podziału i imitacje nitów, zbyt grube skrzydła, błędny kształt owiewki kabiny pilota, wyposażenie samej kabiny... cóż, z daleka i z poważną wadą wzroku może by to wszystko uszło uwadze osoby nie zapoznanej z oryginałem - ogólnie jednak widać, że nie jest to nowy model. Wzbogacony zostanie o blaszki Eduarda w kokpicie, poprawną owiewkę kabiny pilota z QB i może toczone lufy. Do tego co nieco własnej inwencji, o ile okaże się potrzebna. Zrobię ile będę umiał, żeby przypominało to choć trochę prawdziwego Reggiane. Części wycięte z ramek, co nieco poklejone. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Listopada 2016 Autor Share Napisano 4 Listopada 2016 Poskładane prawie w komplecie blaszki w kokpicie. Kolorek kokpitu od Italeri, z ich serii autentyków RA. Jak opisałem w pierwszym poście w tym wątku, powierzchnia modelu w zestawieniu z technologią stosowaną w fabryce Reggiane (łączenie blach na zakładkę) wygląda słabo. Co do kadłuba, pomysły mam dwa: 1) wklejenie w głębokie poziome linie podziału okrągłych profili Plastructa 0,25 mm i szlif do efektu skali; potem uzupełnienie nitów; 2) zostawienie wklęsłych linii podziału i jedynie za pomocą maskowania poziomych paneli i natryskiwania Surfacera 1000 uzyskanie "zeskoku" imitującego poszycie łączone na zakładkę. W obu wypadkach oczywiście zamierzam spłycić linie i nitowanie za pomocą Surfacera 1000 i szlifowania. Generalnie mam wątpliwości, jak powinno to wyglądać. Opcja 1 jest wspierana przez to zdjęcie - jest to jednak prototyp tego samolotu, podobnie łączenia blach wyglądają na pozostałych zdjęciach prototypu: Opcja 2 przez fotografie egzemplarza seryjnego (zamierzam zbudować model maszyny seryjnej), poddanego renowacji i odartego w tym celu z kamuflażu oraz egzemplarza użytkowanego przez Luftwaffe. Jest jakby bardziej gładko i to jest cecha występująca na zdjęciach maszyn seryjnych, aczkolwiek zdjęciach przeważnie słabszych jakościowo. Only for discussion Jak sądzicie? Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Listopada 2016 Autor Share Napisano 5 Listopada 2016 Kadłub złożony. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 Próba podejścia do odtworzenia poszycia a'la Reggiane. Na razie zrobione "zakładki" pionowe. W roli głównej taśma maskująca i Surfacer 500. Teraz czas na poziome. Ciekaw jestem, co sądzicie? Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Bardzo fajny efekt. Byłem za opcją 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 20 Listopada 2016 Autor Share Napisano 20 Listopada 2016 To oczywiście nie jest jeszcze efekt ostateczny, zamierzam po wykonaniu poziomych "zakładek" zetrzeć te pionowe, których nie widać na łączeniach blach egzemplarza remontowanego we Włoszech. Potem skrzydła i usterzenie. Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że kierunek jest dobry i to mnie bardzo cieszy . Dzięki za komentarz. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 20 Listopada 2016 Autor Share Napisano 20 Listopada 2016 Za mną zabawa ze szpachlówką na kadłubie i skrzydłach oraz montaż całości. Szpachla przyda się jeszcze, szpar i niedokładności jest co nie miara. Poprawiłem też wstępnie wycięcia w osłonie silnika na wyloty km (Italeri wyobraziło sobie je jako płytkie wgłębienia, w które sugerują wkleić kalkomanie, dobrze że nie z obrazkiem wylotów km). Złożyłem tych kilka części z pudełka - i, no tak - Spitfire to to nie jest, ale maszyna ma coś w sobie. Do wyrycia mam jeszcze pokrywy luków i komór uzbrojenia - jakoś nie chciałem iść drogą obmyślaną przez Italeri (kto miał model w ręce, ten wie - kto nie miał, może zobaczyć instrukcje w sieci - dziwne). Pozdrowienia Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 Ale ładnie Bardzo fajny inboxik ,taki staranny Zresztą wszystko ładne ,czyściutkie i estetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Listopada 2016 Autor Share Napisano 28 Listopada 2016 Zresztą wszystko ładne ,czyściutkie i estetyczne Brud - wróg modelarza ;). Dzięki za komentarz. Jedziemy powoli dalej. Połatałem szpachlą i wstępnie wyszlifowałem problematyczne miejsca. "Zakładki" poziome są słabo widoczne, będzie trzeba poprawić. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Nie przesadzaj. Na trzeciej fotce prezentują się znakomicie Moim zdaniem jak pogrubisz będzie to wyglądało trochę sztucznie Twój model i Twoje podejście do pogrubienia ,zawsze można pocienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Listopada 2016 Autor Share Napisano 29 Listopada 2016 Dzięki za komentarz. Zdjęcia trochę podbijają efekt, który w rzeczywistości jest subtelniejszy i może zniknąć, gdy prysnę podładem. Ale żeby mieć pewność, zobaczę jak jest po nałożeniu podkładu i wtedy zdecyduję. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Narzuciłem Surfacer 1500 i dokleiłem kabinę, wymaga drobnego szlifu górna część wiatrochronu. Podkład mocno przygasił efekt zakładki, kontrolnie pomaluję bazowym i zobaczę, może cieniowaniem da się to nieco podkreślić. Do tego wyloty luf kadłubowych km proszą się o uwagę. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 24 Lutego 2017 Autor Share Napisano 24 Lutego 2017 Wreszcie Reggiane dostał kolorów. Użyłem farb z palety Italeri, w końcu to włoska maszyna. Oczywiście to wszystko przed zabiegami upiększającymi, finisz będzie bardziej urozmaicony, gdyż maszyna której będzie miniaturą obficie był upstrzony podmalówkami (biała 239 Aeronautica Cobelligerante Italiana). Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Lutego 2017 Autor Share Napisano 27 Lutego 2017 Podmalówki wykonane farbami Lifecolor, identyczne nazwy barw kamuflażu Regia Aeronautica / Aeronautica Cobelligerante Italiana, a jednak inne odcienie - o to chodziło. Model się jeszcze błyszczy, nie wszystkie podmalówki widać, ale po matowym uwydatnią się. Kalkomanie z pudełka Italeri, dosyć grube, ale potraktowane płynami Modelmastera i MarkFit Strong Tamiyi ładnie wgryzły się w powierzchnię. Chyba wolę takie kalki, niż delikatne i zwijające się a'la stary Techmod. Mają małą wadę, mianowicie lekko przesunięte są na nich kolory, spod zielonego minimalnie wystaje czerwony. Chyba jednak zostawię, jak jest. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Bardzo dobrze to wszystko wygląda, czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 Dzięki, Tenzan No to ciąg dalszy: złoszowany, zawerniksowany matem, trochę rozjaśnień olejną, trochę pigmentów. Na boku malują się i składają pozostałe detale - finisz już blisko. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 finisz już blisko. Pozdrawiam Hubert Czekam niecierpliwie. Fajna robota, choć samolot taki ..... ładny inaczej. Wkrótce sam wezmę się za innego włoskiego brzydala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Marca 2017 Autor Share Napisano 10 Marca 2017 Reggiane stanął na własnych kołach Fajna robota, choć samolot taki ..... ładny inaczej. Wkrótce sam wezmę się za innego włoskiego brzydala. Mam ogromną słabość do włoskich maszyn, a także wina, jedzenia, muzyki... Nie zwlekaj, działaj! Dzięki Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi