mae Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Z racji, że nie mam czasu na ambitną działalność modelarską kupiłem sobie Churchilla Tamiyi celem złożenia go prosto z pudła i dobrej zabawy :] Wątek zakładam dopiero teraz, bo nie ma co pokazywać jak składa się model z pudła (każdy to chyba już widział:P). Czołg ma być cały w kamuflażu zimowym (nigdy jeszcze takiego nie robiłem, więc się pobawię). Czołg jest w kolorach bazowych, czeka na białe kamo, przyczepka już je dostała. W modelu wymieniłem uchwyty na włazach (są z puszki), oraz plastikowe uchwyty na druciane. Dodatkowo dorzuciłem opancerzenie z gąsienic Churchilla starego typu. Stan modelu na dziś: Będę też robił do niego podstawkę ze śniegiem, więc być może przyda mi się Wasza pomoc :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Witaj Przydałoby się też kamo na felgach, bo trochę odstają od przyczepki kolorystycznie. jeżeli chcesz to zerknij na moją relację z zimowe dioramki z KV, może coś ci się przyda http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=26818. Tamiya skopała tlumik - w rzeczywistości to były dwa osobne. Podział przebiegał między wydechami, ale pod osłoną tego i tak nie wiele widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Dopiero zacząłem nakładać kamo, więc i felgom się na pewno dostanie Tłumikiem się nie przejmuję, bo ten model generalnie jest dość uproszczony. Moim zadaniem jest uzyskanie miłego dla oka modelu :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 To i ja kibicuję bo piękna maszyna się szykuje. Chyba się też na niego skusze. Ale czego biel? Masz na to jakies kwity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Wiele krokodylków miało białe kamo, choćby ten: Nie trudno znaleźć zdjęcia, a nawet filmiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 17 Lipca 2011 Autor Share Napisano 17 Lipca 2011 Pierwszy etap malowania prawie ukończony, musiałem przerwać, bo mi się kompresor zaczął zbyt mocno grzać. To mój pierwszy model malowany akrylami. Muszę przyznać, że jestem z nich bardzo zadowolony. Maluję Vallejo AIR i mimo że te farbki niby mają konsystencję do malowania aerkiem, za każdym razem dolewam rozcieńczalnik. Mam nadzieję, że powoli zaczyna się podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 A jak z kolei miałem wrażenie, że Vallejo z serii Air są nieco za rzadkie. Widocznie ilu użytkowników, tyle opinii. A co do modelu to na tym etapie wygląda całkiem fajnie, podoba mi się twoje zimowe malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Bardzo fajnie to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Oby tak dalej. Będziesz dawał na kamo jakiegoś washa czy tylko poprzestaniesz na przetarciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Wow ! Nieźle to wygląda A czy mógłbyś nieco przybliżyć technikę, dzięki której można uzyskać taki efekt? Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Wygląda jak robiony na "lakier do włosów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Oby tak dalej. Będziesz dawał na kamo jakiegoś washa czy tylko poprzestaniesz na przetarciach? Wash na pewno będzie. Przetarcia generalnie już są, co najwyżej podkreślę jakieś świeże i zrobię jakieś obicia do metalu. Konkretnej metody na kamo nie miałem, użyłem lakieru do włosów żeby zrobić przetarcia, natomiast efekt na lakier jest zbyt ordynarny żeby na nim poprzestać. Wiele obić czy po prostu zdartej farby było malowane pędzelkiem. Na taki "obity, wytarty" czołg nakładałem biel rozcieńczoną vallejo glaze, żeby za pomocą laserunku zrobić mniej lub bardziej przezroczyste obszary, pokryć troszkę obicia i zrobić zacieki. Wszystko po to żeby podkreślić wodny charakter białej farby jaka była używana na churchillach. Jak już to zrobiłem to dokonałem czegoś na wzór post-shadingu za pomocą bieli złamanej zielenią z dodatkiem czerni. Taką mieszankę bardzo mocno rozcieńczyłem żeby efekt nie był zbyt mocny tam gdzie go nie chcę. Muszę ostrzec modelarzy, biała farba vallejo średnio się nadaje do metody na lakier, ciągnie się i roluje trzeba się sporo przy niej namęczyć (jest to oczywiście także kwestia grubości warstwy i jej świeżości). Generalnie mam wrażenie, że jest dość kiepska. Drugi raz chyba użyłbym olejnego modelmastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Zacząłem pracować nad podstawką :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Chyba jednak zapomniałeś o felgach w przyczepie. Kibicuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 Nie zapomniałem, po prostu zawiesiłem malowanie czołgu i zająłem się podstawką. Teren uformowany :] Mogę go zacząć malować, żeby zaczął wyglądać na mokry zimowy teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Ładnie wyszedł ten teren. Czekam na dalsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Maluję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Aktualizacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Ładnie wygląda. Co masz jeszcze w planach zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Hmm nie mam jakiegoś jasno sprecyzowanego toku dalszego postępowania. Zajmę się trochę podstawką, trzeba ją całą pomalować, w najniższym punkcie gruntu podstawki będzie małe bajorko z niespodzianką. Jak już podmaluję podstawkę zacznę wtapiać w nią czołg i dalej będę się zastanawiał co z nim robić. Może uda mi się wrzucić jakieś inne kolory na czołg, choć sprawia mi to pewne trudności, ciężko się pracuje na białym kolorze. Generalnie zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Malowanie bardzo fajnie obicia także ale brudzing i podstawka nie pasuję, bardziej letnie niż zimowe. Gdybyś pokrył ciemnym błotem wyglądałby o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Hehe bo podstawka jest w kolorze surowca z którego powstała, nie jest pomalowana, więc pasować nie może Brudzingu na czołgu póki co nie ma, a to co jest to raczej podkład pod błoto. Z kolorystyką zobaczymy jak wyjdzie, na pewno ciemne błoto także zagości, bo nie ma innego wyjścia, ale samego ciemnego (czarnego?) być nie może, bo nawet takie błoto podsycha i kolor zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Aaaha no to w takim razie jest git, lecisz z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Aktualizacja Pierwsze mazianie podstawki. Pojawiła się figurka, coby ożywić scenę xD I bambetle, które wymagają malowania i przyklejenia :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Robi wrażenie. Świetne te zwłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi