Longer08 Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 (edytowane) Witam, jakoś mi się spodobało prowadzenie warsztatu. Dobrze jest skonsultować się z Wami co do budowy, malowania itp. No, więc zakładam drugi warsztacik z SU-122 jako gwoździem programu Na razie tylko wstępnie skleiłem wannę. I "pobawiłem się" z gumowymi bandażami od um. Straszne przesunięcia form i szwy na każdym jednym bandażyku :( Co do malowania to myślałem o tym: Będą potrzebne jakieś specjalne modyfikacje do wykonania tego pojazdu? Edytowane 5 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Witam! Pośledzę dyskretnie ten wątek bo sam mam chrapkę na ten model . Będą potrzebne jakieś specjalne modyfikacje do wykonania tego pojazdu? To zależy co jest w pudle. Za wiele tych pojazdów nie zbudowano to pewnie i modyfikacji nie narobiono dużo. Podejrzewam że w zupełności wystarczy to co oferuje producent. Można się pokusić na blaszki Parta i lufę Armo, ale to oznacza generację kosztów . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Ale głupi pomysł z tymi bandażami mieli Ani łączeń usunąć, ani nic Co do przeróbek to polecam pooglądać fotki, lub modele w 35 i w miarę możliwości i chęci przerobić co trzeba Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 5 Listopada 2008 Autor Share Napisano 5 Listopada 2008 Można się pokusić... Lufka metalowa prawdopodobnie będzie (chciałbym żeby była). Tylko to właśnie zależy od tego czy w jakimś modelarskim w moim mieścię będzie dostępna, przez neta nie bd kupował ponieważ nie mam jakiś większych zakupów (cena lufy + drugie tyle przesyłka ). Co do blaszek to sobie daruje - jak sam stwierdziłeś koszty Ale głupi pomysł z tymi bandażami mieli Confused Ani łączeń usunąć, ani nic Evil or Very Mad Dokładnie dałem radę pilnikiem do paznokci o różnej gradacji, ale tak mnie bolą paluchy od trzymania tych bandaży, że @#$*& Dziś jeszcze zdążyłem koła poskładać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 Witam! Widzę, że małe zainteresowanie moim wątkiem no ale cóż płakał z tego powodu nie będę Puki co prace posunęły się troszkę do przodu. Podoklejałem elementy podwozia: Na koła poszła pierwsza warstwa farby: I popróbowałem zrobić spawy: Ciekawy jestem jak wypadają w Waszych oczach moje wypociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Jak dla mnie wygląda dobrze. Ja bym się cieszył z tych gumek, nie ma problemu z równym malowaniem, a można ładnie "zużyć" je skalpelem. Oczywiście te szwy psują zabawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 14 Listopada 2008 Autor Share Napisano 14 Listopada 2008 Jejeje znalazłem swój wątek bo sfrunął gdzieś na 2. stronę Witam Was wszystkich ponownie, postanowiłem zrobić małą aktualizację i pokazać co udało lub nie udało się zrobić Wieża jest tylko przyłożona do zdjęć, więc jest pewnie krzywo. Posklejałem w/w. Jest na razie bez działa, ponieważ czekam na lufę: Próbowałem rozwiercić trochę rury wydechowe ale chyba muszę kupić jeszcze wiertło 1,5mm, bo 1mm jest za małe jak na moje oko No i powalczyłem trochę z blaszką jest to moje pierwsze podejście, nawet nie miałem za bardzo w czym jej wygiąć i wyszło tak jak to widać na fotce z tym że na żywca wygląda trochę lepiej Kurcze jak tak patrzę na tą tylną płytę to się zastanawiam czy ona ma mieć takie bruzdy jakie zrobił UM??? A tu mam pytanie do orientujących się w sprawie. Czy tam ma być taka wielka dziura Trzeba to jakoś zakleić, dobrze myślę? No i skleiłem gąski wiem że wyglądają tragicznie, ale to tylko narazie Wszelka konstruktywna krytyka mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Jaka dziura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 14 Listopada 2008 Autor Share Napisano 14 Listopada 2008 Co o tym myślisz Robo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 To raczej powinno być zatkane - rozkmiń jak by wnętrze z taką dziurą wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Longer strasznie cię przepraszam, zapomniałem o tobie. W Pancerce w Krakowie jest lufa su 122 w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 14 Listopada 2008 Autor Share Napisano 14 Listopada 2008 rozkmiń jak by wnętrze z taką dziurą wyglądało. Właśnie też tak myślę, że byłby przeciąg jak nic Pasowałoby to jakimś miliplutem albo inna poxiliną załatać strasznie cię przepraszam Nic się nie stało, a może to i nawet lepiej, bo na stronce rbmodel wyczaiłem duuuużo tańszą (całe2,40zł ), co prawda jeszcze nie wiem jak z jakością ale po forum chodzą dobre opinie o tej firmie. Tak w ogóle to wielkie dzięki za fatygę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Pasowałoby to jakimś miliplutem albo inna poxiliną załatać Łatwiej zakleić kawałkiem pudełka ma margarynie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Łatwiej zakleić kawałkiem pudełka ma margarynie itp. Albo po prostu dociąć kawałek z cienkiego (0,25mm) arkusza polistyrenu. Niemniej zastanów się czy po założeniu gąsienicy, będzie to aż tak widoczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 A błotniki tego nie zakryją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Zakryją poto są w modelu z dolną częścią bocznych płyt kadłuba narazie OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 Problem jakby nie było sam się rozwiązał bo okazało się, że rzeczywiście błotniki wszystko ładnie zakrywają Dzięki za burzę mózgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Posklejałem sobie te beczki na tył i w trakcie sklejania okazało się że UM walnął babola Beczki skleja się z 4 elementów: środek beczki (ta część gdzie znajduje się kurek) jest sklejany z 2 połówek i do tego dochodzą boki beczułki, które są odlane od razu z obejmami które je "trzymają" przy kadłubie. Te włąśnie "boki" są wszystkie jednakowe co owocuje nam tym że nie można ich skleić poprawnie. Dlatego, że uchwyty na bokach tych beczek (one służyły do przenoszenia przez ludzi jeśli dobrze myślę? ) będą zawsze prostopadłe do siebie a powinny być równolegle... Trochę to chyba chaotycznie opisałem Mam nadzieje, że mój tok rozumowania jest zrozumiały Dla zobrazowania zamieszczam fotki: Beczka jest oparta o wykałaczkę żeby pokazać pod jakim kątem mniej więcej będzie przyklejona do kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 No to popraw. Zeszlifuj to co jest i dorób "prawdziwe uchwyty" z paseczków blaszki z puszki po piwie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 TankRed1070 napisałeś to z taką łatwością jakby to było proste niczym pstryknięcie palcem Spróbowałem! Do tego przy zabawie z blaszkami stwierdziłem, że dorobię sobie jeszcze błotniki A wyszło to wszystko tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 TankRed1070 napisałeś to z taką łatwością jakby to było proste niczym pstryknięcie palcem Spróbowałem! Do tego przy zabawie z blaszkami stwierdziłem, że dorobię sobie jeszcze błotniki a nie było? Najważniejsze to się nie bać dorabiać. Wyszło świetnie! Modelik nabiera realizmu. Tak trzymać!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 Witam ponownie! Model już coraz bliżej do malowania Podoklejałem resztę dupereli i teraz wygląda tak: Niestety podczas klecenia tego rosyjskiego okazu złamała mi się poręcz na lewej burcie co widać na zdjęciu poniżej Myślałem żeby to jakoś zakryć jakąś szmatą lub czymś w tym stylu... Jeśli macie jakiś ciekawy pomysł to chętnie wysłucham/przeczytam A i parę pytań: 1) Dorabiać antenę czy zostawić bez, jak będzie lepiej wg Was? 2) Jak trzymały się zapasowe ogniwka gąsienic? Na jakiś drutach czy po prosu leżały? 4) Chcę dorobić liny holownicze Tylko jaki będzie najlepsza średnica, dodam że mam do wyboru 0,8mm; 0,6mm i 0,3mm? I nie mam za barzo pomysłu jak sklecić te końcówki na linach :( 3) Aha no i ta szmata o której pisałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 3) Aha no i ta szmata o której pisałem wcześniej Zrób poręcz z drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Dokładnie, wymień relingi na druciane i na jarzmie widać jakąś krechę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Witam! Musisz zaszpachlować to miejsce: Będzie to trudne ze względu na nity. Możliwe że trzeba je będzie chwilowo usunąć tzn. ściąć a potem na nowo przykleić. Odnoszę wrażenie że model ci się wygiął w części środkowej i ma kształt łudeczkowy (chyba że to wina zdjęć). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi