Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Kilka dni temu kupiłem między innymi Łazika. Na razie wersję późną ale myślę. że skompletuję całość. Zestaw składa się z ogromnego, patrząc na zawartość, pudełka, jednej dużej ramki zapewne z częściami wspólnymi dla wszystkich wersji, małej ramki z częściami charakterystycznymi dla konkretnej wersji, folii z szybą, kalkomanii oraz instrukcji.

Ponieważ zupełnie nie mam pojęcia jak zamieścić tu zdjęcia a nie bardzo mam czas zgłębiać tę trudną sztukę podlinkuję obrazki z photobucketa:

Pudełko - ale to już wszyscy zainteresowani dobrze znają:

2010_12110024.jpg

Duża ramka w całości:

2010_12110025.jpg

Oraz w połówkach:

2010_12110026.jpg

2010_12110027.jpg

Mała ramka:

2010_12110028.jpg

Kalkomania oraz oszklenie modelu:

2010_12110029.jpg

A na koniec instrukcja:

2010_12110033.jpg

2010_12110030.jpg

2010_12110031.jpg

2010_12110032.jpg

Producent dostarczył wzory malowania dla:

1. auta z dywizjonu przeciwpancernego 10-tej Brygady Kawalerii, Górki Wielkie 1938

2. auta z niezidentyfikowanej jednostki WP z 1939 roku

Napisano

Ahhh ... jestem zadowolony z zakupu ;) Dzięki za in-boxa.

Napisano
Jesteś jakimś fotografem czy co :-)

Jak mówi mój znajomy: "Patrze czy jest zielone i naciskam spust" ;)

Napisano
"Patrze czy jest zielone i naciskam spust"

Widać nie tylko ja działam instynktownie jeśli chodzi o robienie fotek.

A co do modele, tak mi się podoba, że powoli przymierzam się do zakupu takowego.

Napisano

Jest poprostu śliczny, mam nadzieję że równie dobrze będzie się składał.

Będzie świetnym uzupełnieniem w towarzystwie któregoś z naszych czołgów - lub nawet lepiej, jak na pudełku, z jakimś rozwalonym niemieckim tankiem.

Jeszcze gdyby tak ktoś wypuścił figurki Naszych.

Napisano
mam nadzieję że równie dobrze będzie się składał.

Bardzo ostrożnie wycinajcie resorki, są przerażająco delikatne i cieniutkie!!

Będzie świetnym uzupełnieniem w towarzystwie któregoś z naszych czołgów.

Najlepiej z Vickersem i tankietką z 10 Bryg. Kaw.

Napisano

Na gorąco, z placu boju.

Resorki faktycznie delikatne - trzeba uważać. Spasowanie - rewelacja. Trochę uwagi trzeba poświęcić zachowaniu prawidłowych kątów przy przyklejaniu bocznych osłon silnika. Detal - biorąc pod uwagę skalę i wielkość modelu naprawdę nie ma się do czego przyczepić. W zasadzie tylko deska rozdzielcza mi się nie podoba, ale czekam na blaszki Parta. Reflektory mogli zrobić z przezroczystymi szybkami (tak jak Airfix w Willisie) ale w modelach IBG jeszcze nie widziałem elementów z przezroczystego plastiku. Podział części czasami trochę na siłę - np. kufer można było odlać razem z błotnikami. Ale w tym wypadku to nie przeszkadza - trochę więcej zabawy z docinaniem i obróbką części. Replika silnika naprawdę ładna, ale jej wyeksponowanie wymaga przecięcia maski na pół, co nie jest zbyt łatwe. Troszkę uproszczeń i przeoczeń, ale biorąc pod uwagę skalę to i tak jest ładnie. Tylko dwa wgłębienia w desce rozdzielczej zrobiono z jakichś powodów jako wypukłe - pewnie błędna interpretacja planów, ale trochę tych fiatów do naszych czasów przetrwało, więc wystarczyłoby spojrzeć na jakąś fotkę. Problematyczne jest przyklejenie przedniego, dwuczęściowego zderzaka - elementy te są bardzo małe, a klei się je na styk, próbując utrzymać właściwe położenie w trzech wymiarach. Koszmar.

Model można śmiało polecić każdemu średniozaawansowanemu modelarzowi - duża ilość drobnych elementów pewnie dałaby w kość początkującym. Za tą cenę - naprawdę warto.

Napisano
Podział części czasami trochę na siłę - np. kufer można było odlać razem z błotnikami. Ale w tym wypadku to nie przeszkadza - trochę więcej zabawy z docinaniem i obróbką części.

Zwróć uwagę, że IBG wydało 4. wersje PF, mają one wszystkie inne "kupry", nie za bardzo mi się widzi robienie oddzielnych form do każdej wersji. Podstawą jest przód i rama.

Napisano

Tak, ale zarówno kuper łazika jak i błotniki są na ramce, która jest różna dla innych wersji.

Napisano

No tak, ale zobacz że jest ona mała, wyobraź sobie teraz robienie innych ramek dużych do każdej wersji, chodzi o koszta. Wiem coś na ten temat. Jak robisz jeden model w rożnych wersjach, to dajesz jak najwięcej na jednej, a różnice na małej. Oczywiście można to było rozwiązać w inny sposób, ale ... jak pisałem koszta i tak trzeba było pociąć model na części. Popatrz na różnice w modelach i części na szaro zaznaczone w instrukcji.

Co będziesz poprawiał?

Napisano

Postaram się dorobić ładniejszą deskę rozdzielczą, pałąki obok foteli wymienię na druciane, dorobię pedały. Do tego trochę bambetli. Schowki zostawię wypukłe i nie będę ruszał podwozia bo to ma być relatywnie szybki projekt. Jak na nowo oswoję się z rzemiosłem, to pewnie szarpnę się jeszcze raz na ten model i wtedy poszaleję.

Napisano

No teraz to mnie zagiąłeś. Wedle planów modelarskich nie powinno być pokryw. Pokrywy na schowki występowały tylko w wersji cywilnej (Junak), ale ta na cywila nie wygląda (chyba). Więc może było i tak i tak?

PS Masz więcej zdjęć?

Napisano

Tak sobie lepię ten model i jest świetny ,detal cacy ,zero szpachli ,kalki rewelacja.Szkoda tylko ,że te reflektory są ze zwykłego plastiku.Polecam dorobienie wycieraczek - niby nic ale o wiele ładniej wygląda.Swojego zrobiłem w zielonym kammo ale kupie jeszcze jednego łazika i pozostałe Fiaty

Napisano
zero szpachli

jak rozwiązałeś bez szpachli wstawienie elementu z szybą przednią? Szpachla tam jest konieczna.

Napisano
zero szpachli

jak rozwiązałeś bez szpachli wstawienie elementu z szybą przednią? Szpachla tam jest konieczna.

Chodziło mi o to ,że nie ma tam tuneli 3 mm a model jest dobrze spasowany.

Napisano

Szpachla w tym modelu nigdzie nie jest konieczna. A zamykane schowki z pokrywkami były właśnie w wersjach, w których nie dało się zamknąć samochodu czyli w Łaziku bo drzwi nie miał. W Junaku te schowki nie mają pokrywek.

Napisano
Szpachla w tym modelu nigdzie nie jest konieczna. A zamykane schowki z pokrywkami były właśnie w wersjach, w których nie dało się zamknąć samochodu czyli w Łaziku bo drzwi nie miał. W Junaku te schowki nie mają pokrywek.

Być może w tym akurat nie, ja mam ambulance tam jest potrzebna szpacha. W niczym to jednak nie ujmuje wysokiej jakości zestawu. Detal pierwsza klasa.

• 6 months later...
Napisano

Czy tego typu Fiaty były na wyposażeniu lotnictwa ? Czy można by go wstawić na dioramke np z P.11 z kampanii wrześniowej ?