Skocz do zawartości

M1 Panther II, (Trumpeter, 1/35)+blaszki Eduard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzien dobry, wczoraj wkroczylem w nieznane mi dotad srodowisko, a mianowice zamierzam skleic moj pierwszy czolg i takze poraz pierwszy uzyje

elementow fototrawionych. I moze od razu zaczne - MASAKRA z tymi blachami, nie dosc ze w sposob naturalny i zgodny z natura trzesa mi sie rece to jak zobaczylem w instrukcji ze mam przykleic wycieraczki na peryskopy kierowcy, to mi sie tak rece zatrzesly ze je chyba na wydech przykleilem. Pierwsze foty:

87aa7c4b7d09fc3b.jpg

18b95eb0ee30c3fd.jpg

a9c36e106c7b58d0.jpg

Niezaduzo, ale bedzie wiecej pozniej, jak zrobie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie chodziło mi o cyfrę... Zmyliło mnie myślenie o czymś niemieckim a to jest podwozie bazowe M-1 ABRAMS... Nie widziałem wcześniej in-boxa...

Napisano
Nie chodziło mi o cyfrę... Zmyliło mnie myślenie o czymś niemieckim a to jest podwozie bazowe M-1 ABRAMS... Nie widziałem wcześniej in-boxa.

Ok, cyfre zmienilem zeby bylo merytorycznie dobrze, lubie pojazdy inzynieryjne wiec byc moze zrobie sobie kolekcje roznych, na szafie czeka M-26, w planie mam tez kupic M-88 z AFV, a co potem to zobaczymy gdzies w necie widzialem juz zrobiony model BTS-3 (inzynieryjny T-55), ale nie wiem gdzie mozna go kupic.Wymarzonego M-1 Grizzly nikt nie robi.

Napisano

Ciekawy temat i fajnie, że na forum więcej współczesnej pancerki się pojawia.

Mi też podobają się pojazdy inżynieryjne, a jak chcesz robić kolekcję, to może zainteresuj się jeszcze LAV-R z Trumpetera, a i Hobby Boss ma w zapowiedziach AAVR7A1.

cyfre zmienilem zeby bylo merytorycznie dobrze,
To jeszcze usuń ten myślnik spomiędzy M i 1, żeby już całkiem dobrze było. ;-)
Napisano

Zobaczymy co mi wyjdzie, bo ten model + blaszki, ma wiecej czesci niz wszystkie modele ktore skleilem. Blachy tez sa naprawde nie latwym orzechem do zgryzienia,najgorzej jak na dywan jakas spadnie.

i pytanko natury technicznej, czy powinienem zakladac kola przed pomalowaniem bandazy i czy oslony boczne zalozyc po zalozeniu gasek.

Napisano

Próbuj jak najwięcej na "sucho", mi się zdarzało, że po założeniu bocznych faruchów (w Challangerze) nie mogłem założyć gąsienic i musiałem zrywać.

Co do kół, to pomalowałbym je w całości, oddzielone od kadłuba, kadłub oddzielnie i dopiero pod koniec roboty zakładałbym koła i gąsienice. Chyba, że akurat ten model daje na tyle dużą swobodę, że będziesz mógł wszystko pomalować po przyklejeniu kół.

Napisano

Plan mam taki, zeby kola pomalowac oddzielnie, potem przykleic i potem gaski, a fartuchy na koniec juz po pomalowaniu podstawowym kolorem, zeby w razie czego zostawic sobie duzo miejsca na zrobienie sladow eksploatacji.

Napisano
Plan mam taki, zeby kola pomalowac oddzielnie, potem przykleic i potem gaski, a fartuchy na koniec juz po pomalowaniu podstawowym kolorem, zeby w razie czego zostawic sobie duzo miejsca na zrobienie sladow eksploatacji.

I to będzie najlepsze rozwiązanie , bo gdybyś wszystko skleił, a potem pomalował, to miałbyś trudności z pomalowaniem powierzchni znajdujących się pod fartuchami. Jest tam naprawdę mało miejsca, żeby dojść aero , a nawet pędzlem. Tak na marginesie, zapowiada się świetny model !

Napisano

Pare dni minelo i powoli, mozolnie walcze z blaszkami. Pancerz boczny jak na razie tak na sucho do zdjec. Gora i dol kadluba polaczone i przeszlifowane. Zastanawiam sie czy nie zrobic wlazu kierowcy otwartego bo mam pare blaszek z panelami, ale bez figurki to chyba bedzie pusto.

d4d9433296b6ddc3.jpg

01805e80c5479f82.jpg

d7735e122607f4a9.jpg

faa89a2d2d52c31c.jpg

Kupilem takze taka drobnice zeby zrobic szkielka w peryskopach, tylko nie wiem ktory bedzie najlepszy, a moze uzyc paru?

5f53c111d15cde44.jpg

Napisano

Kolejne 2 dni walki minely i oto postep prac. Policzylem ze do tej pory poszlo jakies 71 elementow fototrawionych i moze 40 plastikowych.

d05cf3c87173e4cd.jpg

2f25305c8fff692f.jpg

cdn...

Napisano

Witam, widze ze licznik troszke bije, wiec pare osob zaglada.Wieza dowodcy skonczona, wiec juz niewiele zostalo. Nie moge sie zdecydowac ktory z przyrzadow przeciwminowych zamontowac, do wyboru mam dwa. Oslona kosza na duperele z tylu wiezy okazala sie nieskladalna wiec zmuszony bylem zrobic ja od podstaw z drutu, mysle ze wyszlo ok. Lina i kanister na razie zamontowane na sucho.

327b470fe2c074b2.jpg

616e58495de36815.jpg

CDN...

Napisano

Oj zaglądają zaglądają, nie martw się. Po prostu nie ma się do czego przyczepić więc wiesz Podoba mi się - ładny pojazd - ładnie budowany. Tylko przydałby się fotki lepiej oświetlone, chociażby dwoma lampkami albo od strony aparatu.

Napisano

Wiem, z tym swiatlem to zawsze mam problemy, poza tym dzisiaj byla ladna pogoda i zasiedzialem sie na plazy i glowa mi zaraz odpadnie wiec mi sie poprostu nie chce.

Napisano

Nie chcialo mi sie isc dzisiaj do pracy wiec przysiedzialem na tylku i wszystko co bylo do sklejenia skleilem, niestety jakosc wykonania niektorych czesci zmusi mnie do parodniowego szlifowania i dopieszczanie wiec na malowanie jeszcze za wczesnie. Decyzja padla na zrobienie go z plugiem zamiast tego wynalazku z kolkami, i bedzie to plug w pozycji otwartej.

28bc89d77ae88cf5.jpg

e8d7b6c1e5911d62.jpg

410fdeccd0c50d45.jpg

56223c06040f5f81.jpg

cdn...

Napisano

Witam w kolejnym odcinku monologu. Polozylem podklad na to co juz gotowe i no i wyszlo pare baboli, wiec beda poprawki, ale to jak kupie szpachle. Moze go zostawie w takim kolorze, bedzie wygladal jak od operacji specjalnych.

P1060269.jpg

P1060268.jpg

P1060267.jpg

P1060266.jpg

Napisano

Teraz to wygląda bardzo bojowo.

Napisano

Świetnie wygląda. Tak... złowrogo Jak jakiś powóz piekieł.

Ale serio - ciekawa konstrukcja - aby więcej takich na forum!

Napisano
Świetnie wygląda. Tak... złowrogo Twisted Evil Jak jakiś powóz piekieł.

Ale serio - ciekawa konstrukcja - aby więcej takich na forum!

Do wyboru byl takze z takim wynalazkiem na kolkach, ale doszedlem do wniosku ze wygladalby jak babcia pchajaca wozek w supersamie. Na ten moment polozylem kolor bazowy (olive drab-Tamyia), wiec traci troche na zlowrogosci. Fotek nie daje bo kiepskie wyszly.

Napisano

Wrocilem z pracy, zrobilem obiad i zasiadlem do pracy. Calosc wymalowana Olive drab, a potem mocno rozjasnionym tymze kolorem na powierzchnie plaskie, a to wszystko dlatego , ze po washu sciemnieje i nie chcialem zeby cale cieniowanie calkiem zniklo.

Pytanie co do gasek, jak na razie zalozone "na sucho" do przymiarki, skrocone o jedno ogniwo, czy tak moze byc?, czy naciagac lub popuscic.

P1060275.jpg

P1060276.jpg

P1060277.jpg

P1060278.jpg

P1060279.jpg