temir 2 Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Witam! Na ofiarę zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" wybrałem zestaw UMowski BT-7 z wieżą cylindryczną model 1937: Wewnątrz pudełka znajdują się cztery plastikowe ramki z elementami pojazdu: I jedna blaszka z elementami fototrawionymi: Arkusik naklejek: Instrukcja z trzema schematami malowania prezentującymi karierę bojową czołgu od obrony Moskwy (zimowe) i Leningradu do Mandżurii w 1945 (klasyczna zieleń): Zestaw postanowiłem uzupełnić zestawami blaszek PARTa i lufą ABERa: Z gąsienicami PARTa chyba przedobrzyłem - te z zestawu są całkiem niezłe: nie są za grube i mają ładnie odwzorowaną fakturę - muszę przetrybikować które użyć . Prace nad modelem zacząłem od sklejenia kadłuba: Producent pokusił się o odwzorowanie wewnętrznej konstrukcji wanny i amortyzatorów -niestety elementy te znikają z widoku po przyklejeniu burt pojazdu: Kolejny etap to wieszchnia część kadłuba - poddana będzie daleko posuniętym przeróbką z udziałem blach: Tu poraz pierwszy zastosowałem blaszki PARTa (w miejsce orginalnych piekielnie twardych UMowskich): siatki na pokrywie silnika. "Zgoliłem" również plastikowe prostokątne bryły mające imitować wloty powietrza - zostaną (może nawet dziś ) zastąpione partowskim ulepszaczem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Fajny zestaw - zapowiada się interesuja ca relacja - ale prośba zaloguj sie na photobuckecie. Ten fotosik jest dramatyczny- zanim obejrzałem twój model były trzy reklamy i siedem ankiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Jeśli mnie pamięć nie myli to w Mandżurii używany był przez jakiegoś dowódcę ten czołg - bo lubiał tą konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 Witam! prośba zaloguj sie na photobuckecie. Ten fotosik jest dramatyczny- Popróbuję - do tej pory wlepianie zdjęć udawało mi się jedynie na owym nieszczęsnym fotosiku Jeśli mnie pamięć nie myli to w Mandżurii używany był przez jakiegoś dowódcę ten czołg - bo lubiał tą konstrukcję. Bardzo możliwe! - a po za tym sowieci mogli w tym czasie i miejscu pozwolić sobie na luksus użycia sprzętu z jednostek drugo i trzecio liniowych wobec braku ze strony przeciwnika odpowiednich środków ppanc. jak i czołgów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 Witam! Pomimo moich rozpaczliwych wysiłków tzn. rejstracji w ImageShacku,Photobucketcie i Flikrze - nigdzie nie udało mi się przebrnąć etapu wklejenia miniaturek na forum . Może koledzy podpowiedzą jak to zrobić byłbym wielce zobowiązany Póki co muszę pozostać przy nieszczęsnym fotosiku . Wczoraj kontynuowałem obróbki blacharskie kadłuba: Teraz przyszła kolej na błotniki. W celu solidnego przytwierdzenia tych elementów (zrezygnowałem z proponowanej przez PARTa zakładki)wyryłem cieńką bruzdę - czerwone strzałki - a następnie napuściłem tam kleju cjanoakrylwego i umocowałem poszczególne części: Kadłub niemal gotowy - jeszcze tylko parę detali i kolej na wieże: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Bardzo fajny modelik, ekstra idzie! Sam robilem BT-2 ale to zdeeeecydowanie nie ten poziom Co do zdjec - zaloz konto na gmail (google mail) i uzywaj picasa do ladowaniu zdjec z kompa. Przy okazji w galerii picasa sa podane linki do miniatur. Sam tego uzywam - patrz : moj podpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Witam!Pomimo moich rozpaczliwych wysiłków tzn. rejstracji w ImageShacku,Photobucketcie i Flikrze - nigdzie nie udało mi się przebrnąć etapu wklejenia miniaturek na forum . Na Kartonworku takie coś jest napisane: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=10589 Może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 Witam! Na Kartonworku takie coś jest napisane: Wygląda obiecująco! Wypróbuję! zaloz konto na gmail (google mail) i uzywaj picasa do ladowaniu zdjec z kompa. Założyłem...Też nie udało mi się wmontować miniaturki w wątku na forum. Na każdym z wymienionych hostów bez problemu zrzucałem fotki lecz nie umiałem wkleić miniaturek na forum a jedynie co osiągałem to wklejenie samego linku do zdjęcia bez jego miniatury . Na początek spróbuję przepisu Smoka. Wielkie dzięki panowie za wsparcie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 W picasa kiedy otworzysz album ze zdjeciami, a nastepnie klikniesz na ktorekolwiek zdjecie to po prawej stronie jest opcja : "link do tego zdjecia"i tamze jest tez kod html do wklejenia blablabla... i to Cie interesuje. Przy czym najlepiej nie dawac miniaturek 144 pikseli tylko 800 tak zeby to ladnie wygladalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 (edytowane) Witam! Wieża pojazdu wymagała nieco igerencji szpachlówki (jest to wynik podziału części modelu) a także opiłowania w celu nadania poprawnego kształtu odlewowi jarzma armaty: Po wyszpachlowaniu i zeskrobaniu zbędnych detali wkleiłem lufę ABERa i uzupełniłem blaszkami, wyryłem szczelinę obserwacyjną, wykonałem korek na otwór rakietnicy i osłonę spoiny połówek wieży(chyba tak to trzeba określić?): Wnastępnej kolejności biorę się za koła i gąsienice. Zdjęcia jeszcze ciepłe i są takie sobie SmokuHaosu dzięki za podlinkowanie sposobu na fotosika Pozdrawiam! Edytowane 25 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 P.S. 2: Zdjęcia wkleiłem wg. sposobu który podlinkował mi SmokHaosu. Jeszcze raz wielkie dzięki Pzdr.! Tyle tylko, że się w ogóle nie otwierają. Przez to, z tych lilipucich fotek nie wiele da się wyczytać. A tak chciałem sobie pooglądać kawał solidnej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 P.S. 2: Zdjęcia wkleiłem wg. sposobu który podlinkował mi SmokHaosu. Jeszcze raz wielkie dzięki Pzdr.! Tyle tylko, że się w ogóle nie otwierają. Przez to, z tych lilipucich fotek nie wiele da się wyczytać. A tak chciałem sobie pooglądać kawał solidnej roboty Witam! Pechowo trafiłeś na moment gdy akurat zmieniałem posta Zorientowałem sie w czym rzecz i w te pędy pozmieniałem co się dało -mam nadzieję że teraz wypadło to lepiej! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Piękna robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Fajny ten projekt i super wykonanie. Powiedz tylko czy sklejałeś te skrzynki na błotnikach czy lutowałeś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 26 Maja 2008 Autor Share Napisano 26 Maja 2008 Witam! sklejałeś te skrzynki na błotnikach czy lutowałeś? Kleiłem - najlepszym klejem do paznokci i skóry czyli "kropelką" . Obejmy skrzynek a właściwie zewnętrznych zbiorników paliwa musiałem dorobić z blaszki po bowarze - te PARTa miały za maly obwód. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 26 Maja 2008 Share Napisano 26 Maja 2008 Naprawdę kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 26 Maja 2008 Share Napisano 26 Maja 2008 Witam!sklejałeś te skrzynki na błotnikach czy lutowałeś? Kleiłem - najlepszym klejem do paznokci i skóry czyli "kropelką" . Obejmy skrzynek a właściwie zewnętrznych zbiorników paliwa musiałem dorobić z blaszki po bowarze - te PARTa miały za maly obwód. No własnie. A ja w moim T-55 lutowałem i miałem potem problemy z usuwaniem wylanej cyny na zewnętrznych powierzchniach. Co do kleju ja się zaopatrzyłem w żelowy Tamyi ale jeszcze nie miałem czasu wypróbować. Podobno zastyga wolniej niż kropelka. Pozdrawiam i czekam na dalsze etapy z prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 27 Maja 2008 Autor Share Napisano 27 Maja 2008 Witam! A ja w moim T-55 lutowałem i miałem potem problemy z usuwaniem wylanej cyny na zewnętrznych powierzchniach. Co do kleju ja się zaopatrzyłem w żelowy Tamyi ale jeszcze nie miałem W skali 1/72 większość elementów fototrawionych jest bardzo mała i delikatna - łatwo deformują się pod wpływem wysokiej temperatury, no i dochodzą dodatkowe poblemy z nadmiarem lutowia i ich usuwaniem,moim zdaniem jednak na placu boju pozostaje cjanoakryl. Wypróbowałem już kiedyś żelowy "super atak" (rzekomo wiążący nieco wolniej) ale osobiście nie dostrzegłem jakiejś znaczącej różnicy poza jedną : gęstością i dzięki temu trochę trudniej czyściło mi się elementy z wypływów. Ale to tylko subiektywne zdanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 Witam! Zabawy ciąg dalszy: Pierwotnie miałem zamiar użyć wynalzku PARTa: Zrezygnowałem z "blaszanek" z kilku względów: - orginalne gąsienice UMowe są cieńkie, dobrze oddają fakture "wafli", można je ułożyć na kołach uzyskując charakterystyczny dla rodziny pojazdów BT wygląd. - mogłem też zastosować pewne rozwiązanie które z powodzeniem sprawdza się w modelach pojazdów których gąsienice złożone są z pojedyńczych ogniwek: Sposób polega na tym że gotowe koła wciskam bez użycia kleju na ich miejsce i następnie obklejam poszczególnymi ogniwkami - po związaniu kleju można całość zdemontować - ułatwia to później malowanie i brudzenie wanny kadłuba jak i całego zespołu trakcji. Teraz pozostał mi już tylko wybór malowania : klasyczna sowiecka zieleń lub kamuflaż zimowy. . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Genialna robota, ale: - orginalne gąsienice UMowe są cieńkie, dobrze oddają fakture "wafli" ...o jakie wafle Ci chodzi i jaką fakturę, bo nie bardzo rozumiem. Wafle to miał T-34, ale nie BT. Ogniwa BT były płaskie jak stół, nie licząc zębów prowadzących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 Witam! Wafle to miał T-34, ale nie BT. Ogniwa BT były płaskie jak stół Z tym określeniem "wafle" to rzeczywiście przesadziłem ale ogniwa BT też nie są tak całkowicie pozbawione faktury - bezsprzecznie dosyć ubogiej, to fakt. Może uda mi się zrobić zbliżenie detalu modelu by pokazać co miałem na myśli. W końcowym efekcie i tak niewiele z tego będzie widoczne . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Masz rację, że ogniwa BT mają jakąś tam fakturę, ale dotyczy to chyba tylko faktury odlewu ogniwa. Wafla, czy jak kto woli bieżnika, w pełni znaczenia tego słowa, są pozbawione. Te zazębienia to nic innego jak zawiasy, a ten środkowy kwadrat, to wgłębienie pod ząb prowadzący. Trudno więc mówić tutaj o jakiejś konkretnej fakturze. Nie zmienia to faktu, że gąski z zestawu bardzo mi się podobają. Są takie jak być powinny. Blachy tutaj nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Temir bardzo duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 8 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2008 Witam! Temir bardzo duże Dzięki Zabawa się rozkręca : Wstępne cieniowanie czarną Pactrą: Następnie psikłem sowieckim zielonym Pactry, poprawiłem drugą warstwę Vallejo Russian Green a dolną część kadłuba ziemistym Tamiji: Drobna przymiarka: Następnie rozpocząłem syfienie od szminkowania Tamiya weathering stick "MUD" i "LIGHT EARTH" wanny pojazdu: Cdn.. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Super super / jak Ci sie jeszcze chce to jaśniejszym valejo mocno rozcieńczonym rozjaśniłbym górne płaszczyzny - takie tam co to color modulation nazywają. A błotko ma super fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi