Teraz jest Cz lis 23 2017, 3:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 11:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16 2009, 12:10
Posty: 106
Lokalizacja: Wielkopolska
Witam
Mam problem z kompresorem AS-186 (z odwadniaczem, reduktorem ciśnienia i zbiornikiem 3L )
Po spuszczeniu powietrza do zera, startuje bez problemu, niestety podczas malowania, gdy zejdzie poniżej 3atm, w momencie startu słychać tylko buczenie ewentualnie czasem słychać że chce ruszyć ale tak jakby nie ma siły.
Miał ktoś podobną sytuację? Jest to naprawialne?

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 12:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz maja 13 2010, 23:35
Posty: 6101
Lokalizacja: Siechnice/Wrocław
Odkręć pokrywę tłoka i wyczyść wnętrze z pyłu gumowego który utrudnia pracę. Jak nie pomoże to uzwojenie w silniku do sprawdzenia przez elektryka.

_________________
Warsztaty: Spitfire Mk. Vb Su-33 Rafale M F-16D blk 52+ Ferrari California
Moje Portfolio
Mój profil scalemates
karambolismodels


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 12:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lut 06 2015, 11:20
Posty: 1149
Lokalizacja: Poznań
U mnie również czasami (sporadycznie) podczas startu nie może zaskoczyć, ale po chwili rusza. Spróbuję "przepisu" Adama (za który dzięki :super: ).

_________________
do tej pory 'popsułem': https://www.scalemates.com/profiles/mate.php?id=23768&p=completed


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 13:53 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 30 2012, 17:02
Posty: 319
Ja miałem taki sam problem, ale bez buczenia. Sprawdź czy gdy kompresor próbuje się załączyć, słychać ewidentne pstryknięcie przekażnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 15:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16 2009, 12:10
Posty: 106
Lokalizacja: Wielkopolska
Tak, słychać "klik"
Tłok sprawdzałem niedawno i czyściłem (blaszka na tłoku była lekko już wykrzywiona i ciśnienie spadło)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 16:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lut 26 2012, 20:08
Posty: 336
Lokalizacja: Warszawa
Witam

Może przyczyna jest opisana tutaj

https://www.opineo.pl/opinie-5702586-as-186.html

Dlatego cały czas się waham się z kupnem tego kompresora

_________________
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję.
Ukończone: La Reale de France, Variag, Borodino, Nina
Na warsztacie:Golden Hind; LE CHEBEC; Santa Maria
Galeria:Variag;La Reale

Klasa 4 - Okręty i statki
Obrazek1492 - Odkrycie Raju


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 22:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16 2009, 12:10
Posty: 106
Lokalizacja: Wielkopolska
na to by wyglądało, zachowuje się tak jak w opini.
Gdyby silnik był "dead", to nie startowałby w ogóle, a on bezproblemu działa. Problemy zaczęły się od tej nieszczęsnej blaszki, być może teraz zbyt silnie przylega do tłoka i słaby silnik nie jest w stanie pokonać ciśnienia, które już jest w układzie( przy pustym nie ma oporu i jakoś daje rade)
Gdy włączę na pustym, pochodzi 1-2s - wyłączę - włączę -działa
Gdy włączę na kilkanaście sekund (trochę napełni) - wyłączę -włączę - już nie ruszy


Ostatnio edytowano Pn lis 13 2017, 22:34 przez krzychu83, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 22:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lut 06 2015, 11:20
Posty: 1149
Lokalizacja: Poznań
Szacunek dla tego Kolegi, któremu chciało się tyle pisac. Rzeczowo i na temat. To może być faktyczna przyczyna.

_________________
do tej pory 'popsułem': https://www.scalemates.com/profiles/mate.php?id=23768&p=completed


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Pn lis 13 2017, 23:43 
Offline

Dołączył(a): Wt mar 01 2011, 0:00
Posty: 1907
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle (prawie)
Identyczne objawy miałem w MAR3000 bez zbiornika. Po 4 latach użytkowania, silnik zaczął ruszać gdy ciśnienie spadało do zera.
Już myślałem, że uda się to łatwo usunąć bo pomogło zwiększenie pojemności kondensatora rozruchowego, ale kompresor bardzo się wtedy grzał
i po kilku minutach wybijał termik.
W przewijalni silników stwierdzili, że przyczyną jest zwarcie na uzwojeniu wirnika, a przewinięcie to ok. 150 zł, więc dałem sobie spokój z naprawą.
Na marginesie: Dopóki był dobry to malowało się nim o wiele przyjemniej, niż obecnie posiadanym AS-186, więc ja z takim często padającymi twierdzeniami, że kompresorem bez zbiornika nie da się malować, zwyczajnie się nie zgadzam.

_________________
Pozdrawiam
Marak
Ogłoszenie: Słońce, piasek, woda... zatrudnię do pracy przy betoniarce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Wt lis 14 2017, 10:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16 2009, 12:10
Posty: 106
Lokalizacja: Wielkopolska
OŻYŁ!!!

zdemontowałem pokrywę, głowicę, cylinder wyczyściłem i lekko nasmarowałem. Odkręciłem i lekko wygiąłem blaszkę zakrywającą otwór w tłoku (tak jak to było pierwotnie)
Obrazek
i działa, bezproblemu włącza się po spadku ciśnienia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Wt lis 14 2017, 10:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lut 06 2015, 11:20
Posty: 1149
Lokalizacja: Poznań
Czym smarowałeś.
Dzięki za foto :super:

_________________
do tej pory 'popsułem': https://www.scalemates.com/profiles/mate.php?id=23768&p=completed


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kompresor AS-186 - problem załączeniem
PostNapisane: Wt lis 14 2017, 10:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16 2009, 12:10
Posty: 106
Lokalizacja: Wielkopolska
Brunox, coś ala WD40 ale lepsze, amortyzatory w rowerach tym smaruję


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL