Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Witam, od razu we wstępie napisze, że to model na konkurs forum.modelarstwo.org.pl Czołg MIAŁ przedstawiać konkretny egzemplarz jednak zrezygnowałem z powodu niejasnego malowania (czyt. rozkładu plam), niestety, wyszedł po prostu T-72M1 z oznaczeniami 9 Brygady Kawalerii Pancernej z Braniewa. Cóż dodać więcej? Starałem się a wszyło to co widać, rewelacji nie ma. Nie stosowałem żadnych dodatków (pusty portfel). Farby bo czarny Revella 9, Humbrola 159 i 70. Aczkolwiek zieleń myślałem, że wyjdzie bardziej oliwna, pomyliłem się. Tu na początek rodzinka z właśnie 9BKPanc. Tu już sam T-72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Jak tu nie lubić, jak się tam służyło... Moja jednostka, więc musi mi się podobać. Brakuje tylko 2S1 do kolekcji. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 2S1 w planach, blachy mam, tylko czy pasować do trumpetera będą? Zobaczymy. No i obowiązkowo ZSU 23-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Klasyka. Za moich czasów były jeszcze Stary 660 - popularne "pszczółki" - nie wiem tylko czy jest to w modelu do robienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 No w 35 z tego co wiem modelu nie ma jeszcze, ale nie masz co pisać za "moich czasów" bo 660 do dziś siedzą w jednostce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 ja dostałem przydział mobilizacyjny w razie "w" do Braniewa więc miło popatrzeć na sprzęt ,który może spotkam w realu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Tomek powiedz jak robiłeś znaki oznaczeń priorytetów drogowych. Domyślam się że to pewnie kalka od Mańkowskiego. A model bardzo ładny. Tamiya to jednak Tamiya. Póki co nikt chyba nie wypuścił lepszego w plastiku. Ja swojego teciaka robiłem ze zwezdy i jest w lubelskim malowaniu. Fajny ten zestaw na pierwszym zdjęciu, T-72, BRDM i BWP. Też mam taki chęć zrobić z Lublina i Goździka z Chełma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 Kalkomanie zamawiałem prywatnie, wtedy projekt kalkomanii do Polskich pojazdów pana Mańkowskiego dopiero powstawał. A same znak to wybite w plastikowych płytkach kółka przy pomocy rurki o odpowiedniej średnicy (w moim przypadku 6mm). Niestety rurka mi się zniszczyła i szukam teraz czegoś innego do wybijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Aha dzięki za podpowiedź. Aber albo Part robili takie blaszki, ale były za małe. Jeszcze raz dzięki. Fajny patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 No w 35 z tego co wiem modelu nie ma jeszcze, ale nie masz co pisać za "moich czasów" bo 660 do dziś siedzą w jednostce W końcu jest to jednostka tzw. "pierwszej kolejności zużycia".... Po co inwestować w sprzęt.... Choć prawdę mówiąc za "moich czasów" były już starutkie, a od mojej służby minęło ponad 15 lat, więc liczyłem po cichu, że może na jakiś nowszy demobil z likwidowanych jednostek wymienią. W każdym razie służbę niezależnie od wszystkiego miło wspominam, zwłaszcza strzelanie granatami nasadkowymi z Goździka. A tutaj wspominkowa fotka z Dywizjonu Artylerii Samobieżnej. Rok 1998 - tak zwane "złote rejony" i ja w roli dostarczyciela piasku - powszechnego w tym czasie środka do mycia korytarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 lamperia chyba we wszystkich jednostkach taka sama W 5 Pułku Artylerii z Sulechowa była identyczna na tej samej wysokości,nawet piękne łuki w futrynach identyczne i podłoga.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Witam! Piękny model! Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Nieprawda, w jednostkach MSW( WOP) była żółto-sraczkowata z zielonym brudnikiem przy podłodze,ale za to w Lubuskiej Brygadzie WOP w Krośnie Odrzańskim,były identyczne płytki podłogowe( do dzisiaj pamiętam tą pianę i trampkowanie ) co do 72-ki super, chociaż bez n-ru taktycznego tak jakoś łyso wygląda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 Trochę łyso, ale oryginał nie miał to i ten nie ma Nie mniej mam kalkomanii na jeszcze 1 T-72 z Braniewskiej i ten na 100% będzie już miał numery taktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Piękny Model.... Świetne wykonanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Model fajny. Raz że Tamiya, dwa, że w barwach 9BKPanc. Tomek, jeszcze powinieneś zrobić otwory w błotnikach. Ich brak, mnie po prostu kuje w oczy. W naszych wozach są puste otwory, a np. w fińskich montowano w nich na czas przejazdu po drogach publicznych światła pozycyjne i kierunkowskazy. Podpowiem Ci, że te otwory trzeba zrobić na błotnikach w miejscach, gdzie wytłoczony jest prostokąt, po rogach, tego prostokąta. Pozdrawiam. Maciej BUDYŃ Bedyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 Przyznam ze te otwory wylecialy mi z glowy, bo wiem o ktore chodzi, nawierce je je po przeprowadzce bo teraz caly sprzet mam schowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekpoz Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Super model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Te otwory są w wszystkich teciakach używanych w Wojsku Polskim czy tylko z Braniewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 Raczej we wszystkich http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/T72_cfb_borden_1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 imek46 napisał: Te otwory są w wszystkich teciakach używanych w Wojsku Polskim czy tylko z Braniewa. Są we wszystkich. Nawet w T-90 (wczesnych serii i te przerobione z T-72). Po prostu "sowieci" jak projektowali ten wóz tak to wymyślili. Chyba armia węgierska też ma zakładane światła mijania i kierunkowskazy, tak jak Finowie. Wszystkie wozy z rodziny T-72 mają te otwory w błotnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 tamat jak najbardziej dla mnie na czasie bo własnie buduje sobie takiego T-eta:) Ładny modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Bardzo fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Ładna siedem-dwójeczka. Widziałem już kilka razy braniewskie teciaki na orzyskim poligonie i malowanie mają delikatnie inne od orzyskich czołgów. W rozkładzie plam przeważał kolor czarny i brązowy z kolei zielono na pancerzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Maja 2013 Autor Share Napisano 8 Maja 2013 Temat malowania T-72 z Braniewa to zagadka, każdy inaczej, każdy w innych kolorach. Albo się zdecydujesz na konkretny pojazd albo możesz używać każdej zieleni i brązu jaki posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi