Super Moderator jawkers Napisano 1 Maja 2010 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2010 Witam. Przed kolejnym cywilnym projektem, za prośbą mojej kochanej zbuduję ten oto model. Będę go budował prosto z pudła, no chyba że coś od siebie dorobię. Na dzien dzisiejszy nie ma zbyt wiele zrobione, ale pokarzę. Kokpit częściowo złożony. Po złożeniu, wielkość modelu jest duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Tam w kabinie chyba nie usunąłeś tego, co kazali "remove". Ale w sumie to chyba tego i tak nie widać. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Jakie bydle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Października 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 31 Października 2010 Witam. Po kilku miesięcznej przerwie od sklejania, powracam do modelu b-52. Kokpit już został ukończony i wklejony między dwie połówki kadłuba. Kadłub został sklejony i zaszpachlowany. Szyba tez jest już zamaskowana i zaszpachlowana. Pogłębiłem linie podziału blach. Skrzydła zaszpachlowane w miejscach, gdzie bylo to potrzebne. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 pokaz wnetrze skompletowane, o ile masz zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Listopada 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Listopada 2010 Witam. Niestety nie znalazłem zdjęcia kokpitu, choć jestem przekonany, że kiedyś je zrobiłem. Silniki sklejone oraz zaszpachlowane. Teraz szlifowanie. Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów, jakie są to bomby, czy może służy to do innch celów? Silniki jak zostaną przyklejone, to będą wymagały kolejnego maskowania szpar i niedociągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) Pogłębiłem linie podziału blach. Nie za mocno czasem? Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów, jakie są to bomby, czy może służy to do innych celów? A o cruis'ach słyszałeś? O tym jak Regan robił "gwiezdne wojny",cruis'y i pershing'i? http://pl.wikipedia.org/wiki/AGM-86_ALCM/CALCM http://en.wikipedia.org/wiki/AGM-86_ALCM http://wn.com/AGM-86_Air-Launched_Cruise_Missile_ALCM Edytowane 28 Listopada 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Na fotce sa AGM-129A, a razem z modelem dostales AGM-86B. Wiecej fotek B-52 viewtopic.php?t=21478 Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 PKD4GA zgadza co piszesz ale chyba jawkersowi chodzi o te co w modelu czyli Cruis'y.A dokładniej o modyfikację,którą przeszły B-52 na początku lat osiemdziesiątych. Polegała ona na zainstalowaniu nowej awioniki i przystosowaniu ich do przenoszenia pocisków manewrujących AGM-86A/B ALCM przez zamontowanie w komorze bombowej rewolwerowych wyrzutników tych pocisków.Natomiast w latach 1991-92 niewielka liczba B-52H została uzbrojona w pociski AGM-129 ACM,o których wspomniałeś.Nie przyjrzałem się tej fotce ,którą wstawił kolega jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 PKD4GA zgadza co piszesz ale chyba jawkersowi chodzi o te co w modelu czyli Cruis'y. - heheh cruise, lub dokladniej cruise missile - to nie nazwa/przydomek AGM-86 (czy AGM-129, BGM-109 lub rosyjskiej KH-55 itd. itp.). To opis rodzaju uzbrojenia - kazda z w/w jest cruise - czyli pociskiem manewrujacym, lub jak dawniej okreslano - pociskiem samosterujacym. Tak jak Fiat 126p i Mercedes-Benz klasy A to samochody osobowe. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Listopada 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Listopada 2010 Wielkie dzięki panowie, z waszych wypowiedzi, wszystkiego sie dowiedziałem. Nie znam się zbytnio na uzbrojeniu i nie byłem pewiem czy sa to pociski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2011 Witam. Muszę odświeżyć temat, bo się nieco zakurzył. W dzisiejszym dniu, trochę napsikałem się aerografem. Linie preshadingu nie są proste, ale ręce mi cierpły gdy trzymałem aerograf w jednej ręce, a drugą podtrzymywałem pierwszą. Między łączeniami, położyłem też pierwszą warstwę koloru. Nie będę się rozpisywał, zobaczcie sami. Jutro dalsze zmagania, z malowaniem tego maleństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Bardzo ładnie . Walcz, walcz bo czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Nie no umknął mi taki warsztat? Nadrabiam i zasiadam wśród nielicznej publiczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Rzeczywiście, niewielu nas tu jest . Bombowiec wygląda nieźle, ale dlaczego nie robisz otwartej komory?Bombowiec bez bomb to ZŁOOO i herezja . Są w 72 jeszcze większe modele samolotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Są w 72 jeszcze większe modele samolotów? Są: viewtopic.php?p=320193#320193 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 no i germański Viking, chyba największy model w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 no i germański Viking, chyba największy model w 1/72 Niestety nie Peacmaker jest największym plastikowym zestawem modelarskim na świecie 90cm rozpiętości ale Viking też ogromny B-52 to chyba mój najbardziej upragniony model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Super Moderator Share Napisano 31 Grudnia 2011 Witam. Model prysnąłem w całości. Obawiałem się, że nie starczy mi farby, lecz zostało jeszcze na pomalowanie klap podwozia. Zdjęcia też nie najlepszej jakośći, ale niestety, na polu jest szaro ponieważ pada śnieg i zdjęcia musiałem zrobić przy sztucznym świetle. Oceńcie sami jak wyszło. Elementy zapodkładowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Bardzo ładnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Stycznia 2012 Witam. Prysnąłem na model Sidolux i po dwuch godzinach położyłem kalki. Co się okazało, że kalki gdzie niegdzie się srebrzą. Nie wiem czy to wina Sidoluxu, czy też kalek bo mają one ok 2,5 - 3 lata. Na innym modelu nakładałem kalki na sidolux i było ok, a tu nie. Czy za mało warstw lakieru?, nałożyłem dwie. Po nałożeniu kalek, wszystko było ok, po kilku chwilach w niektórych miejscach właśnie zaczęły się srebrzyć. Zobaczcie sami. niewiem co zrobić, by z resztą się tak nie stało. Może pomaluję model lakierem jakiejś innej firmy, który da lepszy efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 Srebrzenie to wynik nie usunięcia powietrza spod kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 A tych akurat kalek nie dasz rady pomalować? Znaczy tych linii, są dość proste starczy taśmę tamki położyć zawsze to lepiej jak kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Super Moderator Share Napisano 2 Stycznia 2012 Witam. A tych akurat kalek nie dasz rady pomalować? Znaczy tych linii, są dość proste starczy taśmę tamki położyć zawsze to lepiej jak kalki. Po dłuższym zastanowieniu, może to i dobry pomysł. Za model zabiorę się dopiero w sobotę, bo wiecie jak jest, praca, praca i praca. Srebrzenie to wynik nie usunięcia powietrza spod kalki A istnieje możliwość, że powietrze usunąłem, a po chwili kalka się w tych miejscach odkleiła, od powierzchni modelu? Ponieważ po nałożeniu i odprowadzeniu wody z pod kalki miękką chusteczką wszystko było ok. a po chwili zaczęły się srebrzyć. Jeszcze jedno, strasznie się te kalki nakładało, strasznie się rwały, myślałem że ich nie nałożę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Tak, istniej taka możliwość, że takie "badziewne" kalki tak się zachowują (odłażą po jakimś czasie od powierzchni nawet super-truper gładkiej i przy użyciu chemii do nich). Naprawdę weź pod uwagę pomalowanie tych prostych linii. Wyjdzie tylko na lepsze dla modelu. Tylko co by biała dobrze kryła i nie uciekała pod taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi