Coppercat Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Skończyłem Ford'a, więc pora przymierzyć się do następnego projektu. Poprzeczka jest ustawiona wysoko. Nie jestem pewien, czy doskoczę.... Ale trzeba się rozwijać .... podobno. Plan jest taki: 1. Model, a raczej modele to: Na chwilę obecną dysponuję pięcioma zestawami Fujimi z serii Enthusiast. Czaję się na jeszcze jeden egzemplarz na ebay'u. Mają z tego być cztery wersje tej pięknej Porszawki plus dwa silniki do ekspozycji. Widzę to tak: Od lewej: wersja C Coupe, wersja B Cabrio, wersja A Coupe i wersja A Cabrio. Bardzo trudno jest zdobyć dodatki do tych modeli. Poniżej pokażę co do tej pory udało mi się zdobyć. Próbuję się skontaktować z Giovanni'm (Gionc), który jest autorem blaszek do P356. Mam już od niego jeden zestaw waloryzacyjny, ale to będzie stanowczo za mało. Blaszki od Gio: To po lewej to blaszki standardowe, a po prawej waloryzacja silnika. Jakiś czas temu kupiłem od Lawrence Young'a (KA-Models) super zestaw dodatków do P356. Są super, ale cenę mają zaporową (przynajmniej na moją kieszeń ) Część blaszek już wyciąłem. Nie mogłem się powstrzymać, żeby nie spróbować, jak to wychodzi. Fajne są detale z białego metalu i kolorowe blaszki: Dwie wersje silników mają być eksponowane. Spróbowałem zmontować jedną parę cylindrów (blaszki od Gio): Niestety okazało się, że "blaszane" cylindry są dużo wyższe od zestawowych. Gio napisał w instrukcji, że można usunąć niektóre blaszki, żeby dopasować wysokość "kanapki". Tak pewnie zrobię. Całkowita klapa jest z dopasowaniem tego do silnika wersji B (na fotce powyżej - pierwszy od lewej). Gromadzę dokumentację. Zastanawiam się co wybrać, bo odmian tych aut jest multum Dorobiłem już lakiery bazowe: royal blue, fjord green, ivory oraz ruby red. Wszystkie oczywiście z palety Porsche z tamtych lat. I tak to wstępnie wygląda.... Nie wiem jeszcze kiedy ruszę z projektem, bo ostatnio praca zawodowa (czytaj: zarabianie na chleb i modele) zabiera mi bardzo dużo czasu Edytowane 22 Maja 2019 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Zapowiada sie kolejny super model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Jacku, miło widzieć Prosiaki na warsztacie. Mam jeden taki model na magazynie ale ilość jego części i jakość mnie przerastają na ten moment. Osobiście jestem wielkim fanem tego auta. Z wielką przyjemnością będę zaglądał do wątku, aczkolwiek jestem zdania że mógłbyś rozważyć zrobienie jednego egzemplarza. Nie wiem dlaczego, ale trochę odrzuca mnie to, że są one 'w grupie'... Ja rozumiem, że jest to z pewnego powodu wygodniejsze, ale taka seryjna produkcja mnie by odrzucała. To tylko takie moje przemyślenia, czekam na rozwój sytuacji... PS Blachy z KA Models - klasa, ale za te pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 ........ Mam jeden taki model na magazynie ale ilość jego części i jakość mnie przerastają na ten moment. ........... Nie chcesz przypadkiem się go pozbyć ? ............... jestem zdania że mógłbyś rozważyć zrobienie jednego egzemplarza. Nie wiem dlaczego, ale trochę odrzuca mnie to, że są one 'w grupie'... ... To fakt, że w kupie ciężko je spotkać (wyłączając zloty zabytków ). Mój garaż ma cztery stanowiska i czeka już dość długo na obsadę. Więc sam rozumiesz ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Dla mnie za dużo, ale jak lubisz ... Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Aj, zazdroszczę. Widziałbym u siebie w kolekcji takie 356 z zestawem Ka-Models. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 No zgraja niczego sobie. Carrera też będzie? No i gdzie galeria Hot Rodowego Forda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 One wszystkie są Carrera Carrera i Carrera 2 Galeria Ford'a będzie, jak przygotuję "scenerię". Fotografowanie to ostatnia rzecz jaką lubię w tej zabawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Nie chcesz przypadkiem się go pozbyć ? Nie nie, tego się nie pozbędę Jest kilka sztuk chronionych immunitetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 One wszystkie są Carrera Carrera i Carrera 2 Coś ja se wymyślił, ale źle zęby złożył Zdawało mi się, ze to dopiero do wersji, C przylgnęła ta nazwa, ale i tak jest z Twoim zestawie więc w dwójnasób pytanie bezzasadne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Popatrz na pierwszą fotkę: tam są nazwy modeli Wersja 356C to już Carrera 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekx6 Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 trochę czasu Ci to zajmie do wiosny się wyrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 O której wiośnie myślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 O której wiośnie myślisz Ja myślę, o wiośnie 2016. Nie zapominaj, że to jest rok przestępny więc zyskujesz cały dzień. A jeszcze dodatkowo godzinę przy zmianie czasu. Co prawda te modele to zupełnie nie moja bajka, ale nie mogę zrozumieć czemu silnik z blaszek jest prawie o 50% wyższy od zestawowego. To niby kto się rąbnął. Taka rada, że jak nie będzie pasować to trzeba dać mniej blaszek zupełnie mnie nie przekonuje. Chyba da się policzyć ilość żeber na oryginale. No bo jednego żebra to się nikt nie będzie czepiał, ale jeśli różnica wynosi 5 czy 7 to już będzie głupio wyglądać. Gdybym miał kupować takie wątpliwe blaszki to już bym wolał wyciąć żebra z polistyrenu, albo poczekać i zrobić na zamówienie w Melius Manu. Jak piszą w dziale giełda niedługo ruszają z produkcją, a raczej poważnie podchodzą do tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Ja bym raczej plastikowy odlew z zestawu podejrzewał o interpretację dowolną utworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek93 Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Według szybkiego rekonesansu w google grafice: Silnik z blaszek wygląda na o wiele lepiej odwzorywujący rzeczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Według szybkiego rekonesansu w google grafice: ........... Dzięki Marek93 za te fotki Mam pytanie do znawców tych silników: -Obecność dwóch rozdzielaczy zapłonu (fota powyżej) świadczy o tym, że w tym silniku zastosowano cewki dwuiskrowe ? Jeżeli tak, to czy powinny być dwie świece na cylinder ? Ta druga gdzieś z boku ? Nie wszystkie wersje silnika miały to rozwiązanie. Przy jednej kopułce nie ma problemu, ale dwie to już wyzwanie. Będę robił dwa silniki do ekspozycji. Może jeden zrobić z dwoma rozdzielaczami, a drugi z jednym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Wybrałem i zamówiłem lakiery bazowe do Purchawek: 1. Ivory 2. Fjord green 3. Ruby red 4. Royal blue Praca zawodowa zajmuje mi zbyt wiele czasu , ale z czegoś żyć trzeba. Mimo nawału roboty staram się bywać od czasu do czasu w mojej modelarskiej norce i coś tam dłubać W oczekiwaniu na jeszcze jeden model (z ebay'a) oraz odzew od Gionc'a próbuję zrobić cylindry silników. Z blaszek KA-Model złożyłem pierwszą część "kanapki" mającej robić za cylindry. Ten jeż, to igły fi 0.4 mm i dwa sztyfty prowadzące z zestawu. Kanapka klejona na CA (Deluxe Material). Kontroluję jej wysokość. Porównanie do plastikowego elementu z zestawu: Kanapka z blaszek Gionc'a będzie musiała przejść kurację odchudzającą: Na szczęście usunięcie kilku warstw z tego stosu powinno dać pożądany efekt. Trochę obawiam się, że okablowanie rozdzielaczy zapłonu będzie delikatnie mówiąc - trudne. Przygotowałem sobie aparaty do obróbki i malowania: I tyle. Lecę dokończyć KA-Modelową kanapkę Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Jacku, foteczki nie działają, przynajmniej mi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Jacku, foteczki nie działają, przynajmniej mi.. Potwierdzam. Nie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 Spróbujcie proszę jeszcze raz. Poprawiłem linki. Przepraszam za kłopot, ale chciałem wrzucić fotki z Drop Box'a. Coś pokręciłem ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Teraz widzę i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Ruby Red najładniejszy według mojej skromnej opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Ja czekam na Ivory, zrób prosze czerwone skóry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Ja czekam na Ivory, zrób prosze czerwone skóry... To słuszna koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi