Mark666 Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Zawsze oglądałem się za tym modelem. I w końcu go sobie kupiłem. Miałem ruszyć z budową w zimie ale gdzie tam... zacząłem go robić . Właśnie prawie skończyłem skrzynię ładunkową . Niestety okazało się że podłoga była zdeformowana na co nie zwróciłem wcześniej uwagi. Sądziłem że jest to wina poxipolu na który przykleiłem te wewnętrzne blachy. Z związku z tym zerwałem je , ale wtedy okazało się że jest to wada wypraski. Podłoga nadal była wklęsła do środka. Wszystkie poprzeczne , spodnie belki siłą rzeczy nie chciały się ułożyć tak jak powinny. Próbowałem prostować skrzynię w mocno ciepłej wodzie, ale z marnymi efektami. Pozostawało tylko wymyślić inny sposób. Z płytki polistyrenu wyciąłem kształt podłogi , i po wyznaczeniu miejsc montowania poprzecznych belek i po wstawieniu od nowa kołków prowadzących przykleiłem ją na spód skrzyni. Ale to dało 1,5 mm pogrubienia . Z związku z tym musiałem wymontować wszystkie pionowe belki wzmacniające , przeciąć każdą i dać wstawki w niektórych 1,5 mm , a w innych 1,00 mm . Po tych zabiegach wszystko od nowa musiałem szlifować, szpachlować , jeszcze raz szlifowanie i wkleić je na swoje miejsce. Wewnątrz skrzyni położyłem warstwę szpachli , bo jednak sama podłoga będzie wyłożona blachą Zacząłem powoli składać ramę , ta przynajmniej nie stwarza problemów : Zmieniony zostanie też fotel kierowcy ---- ten jasny z zestawu posłuży jako drugi fotel za kierowcą Blok silnika sklejony i poszpachlowany , jutro zacznę go składać Jutro wrzucę fotki. A przy okazji zapytam--- może ktoś ma zdjęcia silnika Detroit Diesel , bo właśnie taki motor jest z tym aucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Ciekawa relacja szykuje się no to masz we mnie wiernego kibica Tu powinieneś coś dla siebie znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 Dzięki. Oczywiście w miarę wolnych dni relacja będzie na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Witaj, bardzo ciekawy model, z chęcią będę śledził relację Jakie są jego wymiary? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 o a ja mam takiego na sprzedaż gdyby ktoś chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 Witaj, bardzo ciekawy model, z chęcią będę śledził relację Jakie są jego wymiary? Pozdrawiam Proszę bardzo - oto wymiary: długość--- 17-1/4" [438 mm] wysokość--- 6-1/2" [165 mm] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Ciekawy model się szykuję, ciekawy pomysł z tą podłogą, będziesz ten pomysł kontynuował?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 Ciekawy model się szykuję, ciekawy pomysł z tą podłogą, będziesz ten pomysł kontynuował?? Tak, chciałbym , tym bardziej że w oryginale wnętrze skrzyni ładunkowej jest wyłożone blachą o twardym stopie aby dłużej wytrzymywała. A i tak co ok. 5-6 m-cy te skrzynie są wymieniane na nowe. Wymiana odbywa się na terenie kopalni Mam nadzieję że wystarczy mi tej ofsetowej blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 Będę bacznie obserwował tą relację. Też sklejam, a raczej męczę ten model. Mam sklejony i pomalowany silnik, ramę oraz pakę, mosty, zbiorniki i jeszcze parę innych gratów. Ale jakoś nie mam weny. Trochę przystopowało mnie brudzenie silnika. Ale mam nadzieję że dzięki Twojej relacji znajdę motywację do skończenia mojego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 Uff cały dzień siedzenia przy modelarskim biurku , chyba moje zamierzenia czasowe co do modelu pójdą spać. Miałem go skończyć na wiosnę --- akurat Dziś zrobiony na surowo cały motor, i kilka drobiazgów ale do rzeczy... Opony wydały mi się "obrzydliwie " za nowe , więc dodałem im kilkaset kilometrów : Potem wziąłem się za silnik, nie wszystko pasowało, pewne elementy musiałem skrócić i dopasować na nowo. Przewody umieszczone są domyślnie, teraz zacznie się kopanie po zdjęciach aby zlokalizować miejsca skąd wychodzą i dokąd idą. Potem muszę je zdjąć , uzupełnić resztę grubych przewodów [plastyk] podkład, i malowanie . Chyba użyję lekko przyciemnionej żółtej Tamki. Ale to już w trakcie kolejnych relacji Położyłem podkład na osłonę silnika, mały fotel i podstawę fotela kierowcy, przy czym okazało się że nie odkryłem Ameryki z tym lotniczym fotelem-- znalazłem fotkę takiego wozu z Californi i na niej jest typowy fotel ze zwykłego trucka. Nie wiem czy nie zastosować podstawy od niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2009 Witam. Dziś za wiele nie zdziałałem , ale silnik i kilka drobiazgów ma położony podkład . Jutro planuję zrobić na gotowo podłogę kabiny kierowcy. Zaczęły mi się II zm. więc na razie nic nie robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 8 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2009 Witam. Dziś mając trochę czasu zabrałem się za silnik. Przed pomalowaniem dorobiłem dwa wejścia na bagnety do kontroli stanu oleju. Bagnety zrobiłem z miedzianego drutu i spłaszczyłem na końcach. Teraz silnik został pomalowany akrylową Tamiyą na kolor trochę ciemniejszy od barwy całego pojazdu Powoli wyłania się kabina kierowcy. Dziś pomalowałem podłogę, wnętrze kabiny, kolumnę kierownicy, kierownicę , oba fotele . Wszystkie duże przewody również są już w barwach yellow Jutro zamierzam wykończyć kabinę [ gumowy dywanik na podłogę] i ruszam z z przednim zawieszeniem i tylnym mostem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 8 Grudnia 2009 Share Napisano 8 Grudnia 2009 Prace idą fajnie, czekam na dalsze aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 8 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2009 A tak przy okazji---- powoli zbliża się czas wielkiego malowania, jakoś zaczynam tracić przekonanie o zasadności robienia jeszcze jednej żółtej wywrotki Internationala ---- tyle ich już jest. Może nasuwa się Wam jakiś pomysł na inne malowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Grudnia 2009 Share Napisano 8 Grudnia 2009 Może nasuwa się Wam jakiś pomysł na inne malowanie ? Może takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 8 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2009 O nareszcie coś innego , i gaśnica jest ! W założeniu nie mam w planach tak bardzo go brudzić , bo w realu te wózki są co 4-5 dni bardzo dokładnie myte bardzo mocnymi strumieniami wody Dzięki za propozycję Na pewno nie powielę tego: img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Pod linkiem broszura ze zdjęciami w malowaniu nowego właściciela fabryki, a także kilka podstawowych danych: http://www.terexmining.com/pdf/Payhauler.pdf Ten ma podwozie brązowe, ale widziałem także ciemnoszare. Nie musi być brudny, ale rdzawe przetarcia z pewnością by się przydały. Tym bardziej że po jakimś czasie wszystkie je miały Btw, do kogo należy Payhauler przedstawiony na fotce? Jaki to konkurs? Edit: Znalazłem aukcję z kilkoma ciekawymi zdjęciami wersji mleczno-szarej: http://www.machinerytrader.com/listingsdetail/detail.aspx?OHID=6917305 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokalski Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Model jest mój.Zdjęcia z tegorocznych Spotkań Modelarskich w Lublinie. Zdobyłem nim wyróźnienie od firmy COBI SA [dstrybutor REVELL na nasz kraj ]. Myślę że popracujesz sporo nad nim i stworzysz fajny model Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2009 Model jest mój.Zdjęcia z tegorocznych Spotkań Modelarskich w Lublinie. Zdobyłem nim wyróźnienie od firmy COBI SA [dstrybutor REVELL na nasz kraj ]. Myślę że popracujesz sporo nad nim i stworzysz fajny model Pozdrawiam Krzysiek Mam pytanie--- czy Twój model miał prostą skrzynię wyładowczą ? bo jak pisałem w moim to było fatalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2009 Pod linkiem broszura ze zdjęciami w malowaniu nowego właściciela fabryki, a także kilka podstawowych danych:http://www.terexmining.com/pdf/Payhauler.pdf Ten ma podwozie brązowe, ale widziałem także ciemnoszare. Nie musi być brudny, ale rdzawe przetarcia z pewnością by się przydały. Tym bardziej że po jakimś czasie wszystkie je miały Btw, do kogo należy Payhauler przedstawiony na fotce? Jaki to konkurs? Edit: Znalazłem aukcję z kilkoma ciekawymi zdjęciami wersji mleczno-szarej: http://www.machinerytrader.com/listingsdetail/detail.aspx?OHID=6917305 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Kiedyś znalazłem takie coś: ze strony http://www.modellversium.de/galerie/12-lkw/3480-international-payhauler-350-amt-ertl.html inne jakie widziałem nie posiadały śladów eksploatacji i wyglądały jak zabawki. Te białe które Ci pokazano są również nieźle wyeksploatowane, rdza wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Mam pytanie--- czy Twój model miał prostą skrzynię wyładowczą ? bo jak pisałem w moim to było fatalnie Pytanie co prawda nie było do mnie, ale co mi tam, odpowiem W moim modelu wszystko jest proste, skrzynia też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Kurde, kupił bym wieś tylko pieniądze gdzieś. Dzisiaj o mały włos nie popełnił bym Dafa 95XF. Kolega kupował pierwszy bardziej poważny projekt( Mustang P51) a ja myślałem co kupić na otarcie łez. Jednak ja bym rozbił ubrudzonego tu i ówdzie, może nie usyfiony na maxa, ale tak w zakamarkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokalski Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 W moim było fatalnie. Ale posypałem piachem i jest dobrze.Ja znalazłem kiedyś tak brudnego i dlatego zrobiłem takiego.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Jednak ja bym rozbił ubrudzonego tu i ówdzie, Ty rozbijasz ubrudzone modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi