temir 2 Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2010 Witam! jak nie to ja to zrobię w Twoim imieniu Masz oczywiście moje carte blanche A swoją drogą to Tololoko to bardzo ciekawa inicjatywa - dla mnie po sąsiedzku i dosłownie "przez górkę" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Chylę czoła. To co zrobiłeś jest niesamowite i powalające. BTW: piszesz, że Ci szkoda zakrywać pewne rzeczy zasobnikami. To może zrobisz jeden albo dwa odpięte przedstawiając całość jako "w trakcie uzbrajania"? Miałbyś wtedy pretekst do zrobienia podstawiki OT: Co do odlewów to zgadzam się z Tobą że sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje. Model albo częśc trzeba wówczas wykonać "pod odlew" niejako, przewidując z góry które części i w jaki sposób będą odlewane. A na dodatek wszystko musi być wykonane tak, by się nie rozpadło podszas wyciągania z silikonu. Poza tym nie czarujmy się, zainteresowanie pojazdami podrugowojennymi jest minimalne. Sam też bym chętnie nabył coś takiego (i to nawet nie przejmując się specjalnie ceną) ale ilu takich jest? Zobaczcie: nawet ACE wycofało się z projektowania i produkowania pojazdów współczesnych i wali głównie hitlerowskie koszmarki bo za coś trzeba żyć.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: piszesz, że Ci szkoda zakrywać pewne rzeczy zasobnikami. To może zrobisz jeden albo dwa odpięte przedstawiając całość jako "w trakcie uzbrajania"? Błąkała mi się gdzieś po łebie taka idea zanim dotałem z pracami do kontenerów - było to o tyle pociągające że trzeba by wtedy zrobić jedynie dwa zamiast czterech kontenerów co wydatnie zmniejszyłoby pracochłonność ale zdecydowały względy że tak powiem natury technicznej: poprostu łatwiej było mi zrobić dwie pary zbliźnionych kontenerów i poświęcić tym samym wspomniane detale . Nie miałem z góry rozplanowanej budowy, detale wynikały spontanicznie w jej trakcie . Co do odlewów to zgadzam się z Tobą że sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje. Wielkość, podział technologiczny poszczególnych elementów, przygotowane matryc itp. - ciężka sprawa nie czarujmy się, zainteresowanie pojazdami podrugowojennymi jest minimalne. Niestety smutna prawda . Patrząc z perspektywy forum wygląda to jescze całkiem różowo tymczasem rzeczywistość jest bardziej szara : przeciętny modelarz - szczególnie ten początkujący - ma do dyspozycji bardzo skromne środki materialne i z reguły nie stać go na drogie i trudno dostępne zestawy żywiczne a to z kolei wpływa na ich popularność a to znów na ich cenę itd. Błędne koło A teraz kolejna odsłona dramatu: "Strieły" wraz z podstawą nareszcie skończone A wygląda to teraz tak: Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to wkrótce już można będzie połączyć zestaw z nosicielem - w tym ostatnim pozostały mi jeszcze jakieś drobne poprawki Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Pochylam glowe !!!!! Znakomicie Nie rozumie dlaczego twierdzisz ze nie dorosles do temetu "matka" Te rzeczy sa perfekcyjne (wiem co pisze, sam robie je prawie "zawodowo"). Problem polega jednak na tym iz przy takim zdetalowaniu nie mozna tego odlac. Istnieja dwie mozliwosci: - uproscic (nie wygladaloby to tak pieknie jak Twoje) - wykonac odlew z b. duza iloscia czesci ( co znowu strasznie podbija cene) Niestety przy budowie "matek" trzeba szukac kompromisow. Wiekszosc modelarzy preferuje w miare prostych zestawach. Czesto wbrew ambicjom robi sie pod publike. AlBy, Retrotraks czy tez moje sprzedaje sie lepiej niz np. MARS. Sa perfekcyjne ale odstrasza ilosc czesci Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Witam! Pochylam glowe !!!!! Znakomicie Czuję się wielce zaszczycony tą opinią Nie rozumie dlaczego twierdzisz ze nie dorosles do temetu "matka" Z prozaicznego powodu: brak doświadczenia Istnieja dwie mozliwosci: - uproscic Coś tam jednak sobie odpuściłem : przy tych rozmiarach nie sposób wszystko odwzorować. - wykonac odlew z b. duza iloscia czesci I tu ponownie problem wykonania matryc przy budowie "matek" trzeba szukac kompromisow. No właśnie: nie za bardzo wiedziałem co mogę sobie darować a czego nie i w związku z tym mimowolnie mnożyłem detale Wiekszosc modelarzy preferuje w miare prostych zestawach. Zauważyłem że żywiczne zestawy przeważnie są dość "skromne" jeśli chodzi o części (zapewne wynika to z technologii ) natomiast od klasycznych modeli wtryskowych oczekuje się dużego zdetalowania a uproszczenia a'la Trumpeter nie są mile widziane A teraz kolejna odsłona dramatu: Wreszcie wszystko razem Zostały mi jeszcze do zrobienia gniazda anten i można zaczynać myśleć o położeniu podkładu . Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 BRAWO coś wspaniałego. Jeszcze tak zdetalowanego modelu nie widziałem. Czekam na malowanie no i jakąś podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Temirku - ta konstrukcja jako obiekt rzeczywisty jest brzydka jak .... i dość pokraczna. Jak się okazuje wystarczyły jedynie "magiczne rączki", by model tego nietuzinkowego wozu zachwycił detalem, choć jego ogólna bryła z powowdu tych "zasobników" bocznych nadal nie leży w mojej estetyce. To fajnie, że odszedłeś trochę tematycznie od WW II, dzięki temu warsztatowi dowiedziałem się, że istnieje taka wersja BTR-a . P.S. Takie małe OT - czy Twój nick ma coś wspólnego z tym "pieszchochem" z avatarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Witam! Jeszcze tak zdetalowanego modelu nie widziałem. Eeee, to bardzo miłe ale czy dajmy na to np. taka Bergepantera w pewnym znanym czasopiśmie modelarskim to aby czasem nie Twoje dzieło Czekam na malowanie i jakąś podstawkę. O ile z pierwszym to mam nadzieję że jakoś to popchnę to z drugim raczej będzie ciężko - czas a raczej jego brak ta konstrukcja jako obiekt rzeczywisty jest brzydka jak .... ...noc - rzec by się chciało - wiem, ale w tym właśnie tkwi cały jej urok czy Twój nick ma coś wspólnego z tym "pieszchochem" z avatarka? W rzeczy samej ! Ten z obrazka to Temir 1 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Perfect !! Dramat z Happy Endem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Witam! Dramat z Happy Endem Choć etap klejenia przebrnąłem to do końca droga daleka, a jak to mawiają: nie chwal dnia przed zachodem słońca ani baby przed... - ale pozostaję dobrej myśli Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Tylko blagam, nie zwal malowania !!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 TEMIR MA ZWALIĆ MALOWANIE?! a skąd taki pomysł?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 temir, gratulacje. Piękna robota. pioter: o malowanie byłbym spokojny. Niedawno udało mi się kupić BRDM-a 2 ze Striełą. Cieszyłem się jak dziecko bo to rzadki model. Po obejrzeniu Twojej produkcji widzę że nie wypada mi dać zestawowej wyrzutni i zasobników. Zresztą przestały mi się podobac. Niech żyje detalizacja! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Temirze, przyjmij wyrazy dużego uznania dla scratch umiejętności. Cieszę się że wystarczyło ci cierpliwości, gdyż w wielu miejscach widać że nie zostało to zrobione "aby aby". Pochwalę też zdjęcia - fajne, duże i dopiero teraz widać te wszystkie detale Wieczorem jeszcze raz sobie na to popatrzę, podpytam o więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Co do malowania - sorry ale Was wszystkich jeszcze nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Dzięki za większe foty Mail mi nawala więc nie mogłem odpowiedzieć. Czy to cudo zobaczymy na jakiejś imprezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Witam! Tylko blagam, nie zwal malowania !!!!!!!!!!! TEMIR MA ZWALIĆ MALOWANIE?! a skąd taki pomysł?! pioter: o malowanie byłbym spokojny. Co do malowania - sorry ale Was wszystkich jeszcze nie znam Obawy są słuszne bo to różnie bywa - koledzy jak widzę obdarzyli mnie w tej materii wielkim kredytem zaufania : to bardzo budujące ale też sprawia że czuję się mocno tym przejęty Niedawno udało mi się kupić BRDM-a 2 ze Striełą. Cieszyłem się jak dziecko bo to rzadki model. Też bym się cieszył - a tak to tylko zazdroszczę (bez zawiści rzecz jasna ). Pochwalę też zdjęcia To dzięki min. czyimś podpowiedziom Czy to cudo zobaczymy na jakiejś imprezie Raczej wątpię Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Temir ja się rozpisywać nie będę bo powtarzać powyższe posty nie ma sensu ;) Wykonuję tylko głęboki japoński ukłon przed mistrzem, bijąc czołem w kolana. Skoro nie masz czasu teraz na malowanie to może chociaż podkładzik, co? Tak, żeby jeszcze detalami oczy nacieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Temirku - żeby się nie powtarzać w kwestii ochów i achów, małe OT... W rzeczy samej ! Ten z obrazka to Temir 1 Gratuluję Temira 1, słitaśny jest . No i jest komu kolekcji pilnować . Trzymasz go w stylu "wiejskim" czy "miejskim"? koledzy jak widzę obdarzyli mnie w tej materii wielkim kredytem zaufania W demokracji to się nazywa mandat imperatywny. A jak zawalisz... to by była szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Witam! głęboki japoński ukłon przed mistrzem Z tym mistrzem to gruba przesada , niemniej bardzo się cieszę że się rezultat podoba Skoro nie masz czasu teraz na malowanie to może chociaż podkładzik, co? Ależ oczywiście będzie , i mam nadzieję że to już niebawem Gratuluję Temira 1, słitaśny jest ...Trzymasz go w stylu "wiejskim" czy "miejskim"? Tryb "wiejski otwarto - domowy" , posiada jeszcze "koleżeństwo" ale ten jest najsłodszy W demokracji to się nazywa mandat imperatywny. A jak zawalisz... Jak mawiał tow.Breżniew: "Ja aluzju paniał" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Witam! Kolejna aktualizacja tematu: Zapowiadany podkład czyli "Gunze Mr.Surfacer 1000 in action" Fotki z podkładem ujawniły miejscowe drobne niedociągnięcia w szpachlowaniu więc po ich usunięciu przyjdzie pora na kolor podstawowy czyli klasyczną ruską zieleń. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Zdecydowanie powinieneś przejść na 1\35. Szczególarz jesteś kosmiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Witam! Zdecydowanie powinieneś przejść na 1\35. Za sugestię Mój indywidualny system operacyjny jednak nie przewiduje takiej opcji Szczególarz jesteś kosmiczny. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Prawy boczek Ci "lewituje"... może to kwestia ustawienia modelu do fotek. Koła już wkleiłeś? Co do niedociągnieć, to ja widzę tylko zbyt duży otwór wywiercony pod jeden z uchwycików na "lewoburtowym" zasobniku oraz kilka wklęśnieć wokół poręczy desantowych z przodu, też po lewej. P.S. Podkładzik pięknie wyciągnął detale, a co ważniejsze nie zalał ich . Używasz Surfacera w słoiczku czy w szpraju? Oby szczegóły pozostały równie widoczne po malunkach (robisz trikolor?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Witam! Prawy boczek Ci "lewituje"... może to kwestia ustawienia modelu do fotek. Dokładnie - podłoże "giętkie" typu słownik w miękkiej oprawie Koła już wkleiłeś? Nie - wetknięte jedynie na potrzeby obecnej fotosesji. Co do niedociągnieć, to ja widzę... Właśnie te miałem na myśli. Używasz Surfacera w słoiczku czy w szpraju? Słoikowy. Oby szczegóły pozostały równie widoczne po malunkach Też żywię taką nadzieję robisz trikolor?. Tak właśnie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi