Jump to content

9K35M3 KOŁCZAN ICM + Ja 1/72

temir 2
 Share

Recommended Posts

Witam!

W kolejnej edycji zabawy pt."Zróbmy sobie czołg" postanowiłem zrobić sobie takiego oto paskudnika czyli tytułowy zestaw przeciwlotniczy 9K35M3 Kołczan:

th_1.jpg

th_2.jpg

Podstawą do zabawy będzie znany i lubiany zestaw ICMu czyli BTR-60PB:

th_b448dfab.jpg

Po otwarciu pudełka ukazuje się taka jego sympatyczna zawartość:

th_100_3908_filtered.jpg

th_100_3905_filtered.jpg

th_100_3906_filtered.jpg

th_100_3907_filtered.jpg

th_100_3909_filtered.jpg

th_100_3910_filtered.jpg

...i jeszcze naklejki:

th_100_3911.jpg

Zabawa ma być z założenia niskobudżetową produkcją (a fe świntuchy to nie to o czym myślicie ) więc prace przebiegać będą w oparciu o w.w. zestaw - ca. 25 PLN, a reszta powstanie "temi rencami i tymi palcyma" z polistyrenowych płytek różnej grubości, drucków i innych "odpadów" .

A więc do dzieła

Budowa będzie przebiegać w trzech etapach:

- kałub

- podstawa zestawu "Strieły"

- rama wraz z kontenerami rakiet

Na początek skleiłem kadłub wraz powoziem - kółka są jedynie przymierzone na potrzeby fotosesji - tu ujawnia sę jedyny chyba istotny babol ICMu: koła sprawiają wrażenie moco "podbitych" na amortyzatorach trzeba to będzie obniżyć za pomocą prostego acz dość rdykalnego zabiegu polegającego na obcięciu kołków montażowych i przyklejeniu kół w poprawnej pozycji.

Następnie przystąpiłem do obudowywania kadłuba elementami wystroju zewnętrznego czyli powiększonym przedziałem silnikowym i poszerzaniu kadłuba.

Obecnie przedstawia się to tak:

th_100_3924_filtered.jpg

th_100_3926_filtered.jpg

th_100_3923_filtered.jpg

th_100_3925_filtered.jpg

th_100_3927_filtered.jpg

th_100_3928_filtered.jpg

Teraz kolej na pokrywy itp. detale.

W tym miejscu moja gorąca prośba do forumowiczów :

byłbym niezmiernie wdzięczny za wszelką pomoc merytoryczną - a w szczególności zdjęciową dotyczącą tytułowego pojazdu

Cdn.

Pozdrawiam!

• Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Fajny pomysł, kibicuję!

(Tylko że muszę sobie zrobić nowy szalik ICM, bo ten AC-E mi lan-su nie dodaje... ;) )

Poszukam, może coś w odmętach dysku się znajdzie.

PS.

Fotki ładniej się prezentują! Robiłeś przy dziennym?

Witam!

Na początek mała skrzynka odpowiedzi:

Kolega ma już na półce wszystkie normalne tanki i teraz musi z takimi dziwakami walczyć

Powiedzmy że "opatrzyły" mi się nieco tzw. "normalne" i zachciało mi się zgodnie z duchem czasu "powalczyć" w modnym obecnie temacie tzw. "mniejszości"

Jak oceniasz jakość BTRa?

Jest to niewątpliwie jeden przyjemniejszych do klejenia modeli w tej skali (nie wiem jak wypada w porównaniu z produktem ACE), poprawny "na wygląd", pozbawiony nadlewek i jam skurczowych oraz większych baboli a te co są to naprawdę drobnica, łatwa do usunięcia minimalnym nakładem, bardzo ładny detal, model w wykonaniu "prosto z pudła" zadowoli nawet dosyć wybrednych modelarzy - nie wymaga żadnych kosztownych "ulepszaczy". A przy tym ta cena+jakość - ja za swojego dałem chyba 18.50 PLN - nie przekraczająca 25 PLN Pozostaje żałować że ICM tak rzadko wprowadza tego typu nowości

Generalnie: nie zastanawiać się i brać, kupwać

Opony przyzwoite?

Bardzo, jeśli by już się dopatrywać to jedynie rzeźba bieżnika mogła by być trochę bardziej żłobkowana.

A teraz kolejna odsłona dramatu:

Pokrywy, zawiasy itp. pierdółki:

th_100_3930_filtered.jpg

th_100_3931_filtered.jpg

th_100_3932_filtered.jpg

th_100_3933_filtered.jpg

th_100_3934_filtered.jpg

th_100_3935_filtered.jpg

Teraz kolej na pozostałe detale nosiciela tj. wydech, falochron, światła itp..

Cdn.

Pozdrawiam!

A może kolega napisać w jaki sposób wycina te wszystkie elementy z płytek polistyrenowych, że są tak równo, ładnie i schludnie wycięte Każdy element pasuje do siebie jakby był cięty jakąś techniką komputerową...Normalnie szok jak widzę co kolega wyprawia w tej skali.

Pełen podziw i szacunek

Witam!

TAKIE CUDA

Eee...Teraz to normalka - cuda dopiero się zaczną

A poważnie - miło wiedzieć że się podoba

może kolega napisać w jaki sposób wycina te wszystkie elementy z płytek polistyrenowych, że są tak równo, ładnie i schludnie wycięte

Nic nadwyczajnego: zwykły nożyk Olfy + linijka.

Każdy element pasuje do siebie jakby był cięty jakąś techniką komputerową.

Tutaj też nie ma nic niezwykłego :

Najpierw rysuję sobie dany element na papierze milimetrowym, następnie sporządzam jego szablon ze zwykłego czystego papieru - gdy jest skomplikowanego kształtu i trzeba go przymierzać - albo nanoszę bezpośrednio na polistyren. W przypadku brył, poszczególne krawędzie ścianek podcinam - w zależności od potrzeby - pod kątem mniej więcej 45' co po sklejeniu w miejcu styku daje efekt ostrych krawędzi (wykonanie pozostałych "płaskich" detali nie wymaga chyba objaśnień).

Ze spasowaniem to bez przesady - dorabiane elementy "nadbudowy" i "przybudówek" są pasowne bezpośrednio do modelu-bazy oraz siebie nawzajem, czasem za bardzo się przykładam i a to pilnik mocniej zbierze, a to nożyk głębiej pociągnie i jak można dostrzec trzeba się posiłkować szpachlówką (lub robić detal od nowa ). Po związaniu kleju całość szlifuję w celu uzyskania wspomnianych już ostrych krawędzi .

Podsumowując: całość sprowadza się do ciągłego mierzenia, przymierzania, pasowania, przycinania i podpiłowywania

Fotki inboxa były fajne, może jeszcze porób przy tym dziennym świetle...?

Popróbuję bo przy tym białym polistyrenie trochę szczegółów ginie .

Pozdrawiam!

Wielkie dzięki za wytłumaczenie

Z tą techniką komputerową to pisałem na serio

Naprawdę wszystko wygląda bardzo ładnie.A razem z tymi detalami (uchwyty etc.) to już całkiem profeska.

Nic tylko gratulować samozaparcia, cierpliwości i umiejętności

p.

Witam!

Mała skrzynka odpowiedzi :

Z tymi paskudnymi zawiasami włazu z tył, po boku, dopiero powalczysz?

Nie są aż tak fatalne - zostawiam je więc takimi jakie są

A teraz drobna aktualizacja wątku:

Nosiciel gotowy :

th_100_3938_filtered.jpg

th_100_3939_filtered.jpg

th_100_3940_filtered.jpg

th_100_3941_filtered.jpg

th_100_3943_filtered.jpg

th_100_3944_filtered.jpg

th_100_3945_filtered.jpg

Wypłynął babol ICMa: przy falochronie trzeba sobie zrobić samemu drugi siłownik - producent go pominął nie wiedzieć czemu

Opony założone jedynie na potrzeby fotosesji

Cdn.

Pozdrawiam!

Witam!

Drobna aktualizacja tematu:

Kabina operatora wraz z podstawą dla stelaża kontenerów "Strieły" - niemal ukończona : brak jeszcze tylko paru drobiazgów:

th_100_3950_filtered.jpg

th_100_3951_filtered.jpg

th_100_3952-2_filtered.jpg

szybka też już jest tylko na fotkach jej coś nie znać

Cdn.

Pozdrawiam!

Powinno się tego zabronić !!! Jak tak można !!!

I co ma powiedzieć początkujący modelarz?? Załamie się patrząc na swoje modele i pójdzie z płaczem do kąta.

---

Coś pięknego.

Witam!

Temir akbar!

بارك الله فيكم

Powinno się tego zabronić !!! Jak tak można !!!

I co ma powiedzieć początkujący modelarz?? Załamie się patrząc na swoje modele i pójdzie z płaczem do kąta.

Pozdrawiam!