przemekgksw3 Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 Pomysł na wykonanie tego modelu został znaleziony w starym artykule ze Skrzydlatej Polski. Na próbę przed prawdziwym podjęciem tematu został wykonany model Focke-Wulfa z Eduarda w skali 1;144. Jego wykonanie nie jest może idealne, ponieważ jest to tylko ,,prototyp" . Następny w kolejce będzie Herrier z Revella. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 Ale jak ty tam go wsadziłeś? Może kadłub odzienie a potem skrzydła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekgksw3 Posted December 27, 2009 Author Share Posted December 27, 2009 Dokładnie tak.Został zmontowany na sucho pomalowany następnie rozmontowany i sklejony w środku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SPIDIvonMARDER Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 Zostałem zupełnie zdziesiątkowany jak to zobaczyłem. Jesli ktoś kiedyś powątpiewał, że modelarstwo może być sztuką... to niech zobaczy ten model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek.Sz. Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 Dobra ochrona przed kurzem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albert091283 Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 Witam jak otworzyłeś żarówkę, bo już kilka razy się przymierzałem do takiego projekciku, ale nigdy nie udało mi się nie rozbić szkła. Poza tym świetny pomysł!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur D. Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 RRRRRRRRRRRRRRRRREWELACJA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekgksw3 Posted December 29, 2009 Author Share Posted December 29, 2009 Witam jak otworzyłeś żarówkę, bo już kilka razy się przymierzałem do takiego projekciku, ale nigdy nie udało mi się nie rozbić szkła. Poza tym świetny pomysł!!!! Trzeba mieć dwie żarówki z jednej odcinamy cz.metalową,ja przeciąłem ją mini-szlifierką z ,,diamentową" tarczą.Potem tą samą tarczą obciąłem szklany słupek trzeba to robić ostrożnie bo szkło jest kruche.Drugą żarówkę rozbijam i biorę z niej cz. z gwintem.Wycinając otwór w szkle trzeba uważać żeby był na tyle duży aby weszły do środka części ale na tyle mały aby był mniejszy od kołnierza z gwintem.(':rozwalkompa:') Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekkarolczak Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 Można tak, można powoli i ostrożnie trójkątnym iglaczkiem, a gdzieś pamiętam taki patent z owinięciem jej tuż nad obsadką drutem żarowym. Po nagrzaniu powoduje naprężenia w szkle i potem łatwo ją tak "pęknąć" po obwodzie. Widziałem tę fokę zdaje się w Lublinie, to była ta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekgksw3 Posted December 30, 2009 Author Share Posted December 30, 2009 Widziałem tę fokę zdaje się w Lublinie, to była ta? Tak na IV-tych Spotkaniach Modelarskich.Dostałem nawet wyróżnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fallstart Posted January 8, 2010 Share Posted January 8, 2010 Brawo za pomysł, a przede wszystkim za wykonanie. Przyznam się, że mnie podobny pomysł (model w butelce) chodzi po głowie już dłuższy czas. Czy mógłbym prosić o skan tego artykułu ze Skrzydlatej? Widziałeś tą stronę: http://www.lib.aero/~ari/aibs/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Powiem krótko: WOOOOOOOOOOOOW!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekgksw3 Posted January 29, 2010 Author Share Posted January 29, 2010 Fallstart gdy odnajdę ten numer niema sprawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwiazda Piołun Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Gdyby ktoś próbował otworzyć żarówkę, polecam tutorial (po angielsku): http://www.teamdroid.com/diy-hollow-out-a-light-bulb/ A teraz do rzeczy: mam zamiar zrobić coś w tym stylu, ale z użyciem pancerki Dragona w skali 1/144. Chciałem zatem zapytać, jakich żarówek używacie (chodzi mi konkretnie o średnicę "wejścia" po zdjęciu gwintu i wszystkich zabezpieczeń)? Ostatnia próba wciśnięcia Tygrysa do środka skończyła się na tym, że ku mojej irytacji "wejście" było o jakieś 2 mm za wąskie z każdej strony... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaro64 Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Ja robię to inną metodą.Z tą foką nie było problemu bo kadłub i skrzydła wchodzą bez problemu i są klejone w środku.Żeby ładnie wyglądało otwór musi być mniejszy od metalu z gwintem.Na zimowy konkurs robię Hariera i miałem problem z centropłatem jest ciut za szeroki więc w dwóch miejscach poszerzyłem trochę wejście i pomyślę jak to zamaskować. Może mógłbyś tego Tygrysa jakiś rozczłonkować i potem skleić w środku, albo tak poszerzyć otwór w szkle żeby tylko gwint nie wpadł do środka.Nic innego nie umiem doradzić. Dzisiaj wieczorem wstawię zdjęcia na Zimowy Konkurs-,,Harier inaczej" Może coś podpatrzysz i wykombinujesz. Napisz jak poszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banny Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 To moze od razu cala eskadra na lotnisku w butlece po whiskaczu? ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts