Skocz do zawartości

Focke-Wulf Fw190 w żarówce

przemekgksw3

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł na wykonanie tego modelu został znaleziony w starym artykule ze Skrzydlatej Polski. Na próbę przed prawdziwym podjęciem tematu został wykonany model Focke-Wulfa z Eduarda w skali 1;144. Jego wykonanie nie jest może idealne, ponieważ jest to tylko ,,prototyp" . Następny w kolejce będzie Herrier z Revella.

dscf4583s.jpg

dscf4585.jpg

dscf4585.jpg

dscf4586.jpg

dscf4587.jpg

dscf4588.jpg

dscf4589.jpg

Zostałem zupełnie zdziesiątkowany jak to zobaczyłem. Jesli ktoś kiedyś powątpiewał, że modelarstwo może być sztuką... to niech zobaczy ten model

Witam jak otworzyłeś żarówkę, bo już kilka razy się przymierzałem do takiego projekciku, ale nigdy nie udało mi się nie rozbić szkła. Poza tym świetny pomysł!!!!

Trzeba mieć dwie żarówki z jednej odcinamy cz.metalową,ja przeciąłem ją mini-szlifierką z ,,diamentową" tarczą.Potem tą samą tarczą obciąłem szklany

słupek trzeba to robić ostrożnie bo szkło jest kruche.Drugą żarówkę rozbijam i biorę z niej cz. z gwintem.Wycinając otwór w szkle trzeba uważać żeby był na tyle duży aby weszły do środka części ale na tyle mały aby był mniejszy od kołnierza z gwintem.(':rozwalkompa:')

Można tak, można powoli i ostrożnie trójkątnym iglaczkiem, a gdzieś pamiętam taki patent z owinięciem jej tuż nad obsadką drutem żarowym. Po nagrzaniu powoduje naprężenia w szkle i potem łatwo ją tak "pęknąć" po obwodzie. Widziałem tę fokę zdaje się w Lublinie, to była ta?

• 2 weeks later...

Brawo za pomysł, a przede wszystkim za wykonanie. Przyznam się, że mnie podobny pomysł (model w butelce) chodzi po głowie już dłuższy czas. Czy mógłbym prosić o skan tego artykułu ze Skrzydlatej?

Widziałeś tą stronę: http://www.lib.aero/~ari/aibs/

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Gdyby ktoś próbował otworzyć żarówkę, polecam tutorial (po angielsku):

http://www.teamdroid.com/diy-hollow-out-a-light-bulb/

A teraz do rzeczy: mam zamiar zrobić coś w tym stylu, ale z użyciem pancerki Dragona w skali 1/144. Chciałem zatem zapytać, jakich żarówek używacie (chodzi mi konkretnie o średnicę "wejścia" po zdjęciu gwintu i wszystkich zabezpieczeń)? Ostatnia próba wciśnięcia Tygrysa do środka skończyła się na tym, że ku mojej irytacji "wejście" było o jakieś 2 mm za wąskie z każdej strony...

• 2 weeks later...

Ja robię to inną metodą.Z tą foką nie było problemu bo kadłub i skrzydła wchodzą bez problemu i są klejone w środku.Żeby ładnie wyglądało otwór musi być mniejszy od metalu z gwintem.Na zimowy konkurs robię Hariera i miałem problem z centropłatem jest ciut za szeroki więc w dwóch miejscach poszerzyłem trochę wejście i pomyślę jak to zamaskować. Może mógłbyś tego Tygrysa jakiś rozczłonkować i potem skleić w środku, albo tak poszerzyć otwór w szkle żeby tylko gwint nie wpadł do środka.Nic innego nie umiem doradzić.

Dzisiaj wieczorem wstawię zdjęcia na Zimowy Konkurs-,,Harier inaczej" Może coś podpatrzysz i wykombinujesz.

Napisz jak poszło.