mike1986 Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 Kurcze teraz ciężko będzie już przemalować po przyklejeniu :/ Czy nitki wszystkie powinny być w jednym kolorze (do kotwicy, szoty itd.) czy raczej kilka kolorów? A jak już to jaki/jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Sztagi czyli generalnie olinowanie stałe powinno być raczej czarne , gdyż były konserwowane kiedyś smołą lub dziegdziem , natomiast liny olinowania ruchomego raczej będą jasne. Nie trzeba było ich konserwować ze względu na i tak częstą ich wymianę. Powinny mieć naturalny kolor ale przyciemnione przez starość (herbata) i ręce załogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 12 Marca 2010 Autor Share Napisano 12 Marca 2010 Dawno nie było relacji a to dlatego, że postanowiłem nie wrzucać zdjęć po każdej jednej doklejonej części. Teraz mogę pochwalić się dość sporą ilością pomalowanych elementów co jak się okazuje, jest najbardziej czasochłonne. Pierwszy obrazek to ot całość na dzień dzisiejszy. Co do zrobienia? Dokończyć malowanie godła z tyłu statku. Dwie części górnego pokładu do przyklejenia (widoczne na zdjęciach). Najpierw jednak muszę zamontować liny do armat (póki co tylko tych dwóch na zdjęciu. Uchwyty już zrobiłem ze spinacza i pomalowałem. W następnej kolejności dwie boczne ścianki dzioba (jedna w trakcie malowania. Widoczna na zdjęciu). A tutaj po kolei: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 15 Marca 2010 Autor Share Napisano 15 Marca 2010 Pytanie: czy jeśli chcę połączyć element metalowy z plastikowym to lepiej użyć coś na wzór super glue czy może być humbrol precision poly? Konkretnie chodzi o włożenie w dziurki tych uchywtów do armatek. Są one też na zdjęciu powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Już lepiej superglue lub coś dwuskładnikowego (poxipol, uhu) - wtedy będziesz miał na amen. Zależy czy będzie to narażone na jakieś uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2010 Najnowsze zdjęcia z postępów Poprawek wymaga pasek z czerwonymi rombami na burcie (położona dopiero 1 warstwa farby). Czekam na sznurki do okrętów z Hellera i wtedy dopiero będę mógł przykleić część górnego pokładu z przodu. Do tego czasu będę sukcesywnie malował pozostałe wzorki na burcie i godło z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 Mógłbyś spróbować podrównać te romby z pomocą taśmy maskującej. Można by się też pokusić o wydrukowanie na folii całego wzoru. Następnie równo przykleić i polakierować matowym werniksem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Myślałem o tym ale chyba nie potrafię się nią posługiwać Kupiłem najcieńszą ale jakoś mi to nie wychodzi. Jak to wydrukować to już zupełnie nie mam pojęcia To jest mój pierwszy model jaki sklejam więc moja własna inicjatywa jest mocno ograniczona i bardzo zazdroszczę doświadczonym modelarzom takim jak Ty i ryszardb bo patrząc na Wasze relacje można nabawić się kompleksów Jedyne co dodaję "od siebie" to to co podglądnę u Pana Ryszarda (sklejał ten sam model kiedyś) - np. zaczepy z linkami do armat czy gdzieniegdzie inne kolory niż w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Maja 2010 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2010 To jest mój pierwszy model jaki sklejam więc moja własna inicjatywa jest mocno ograniczonaAle idzie ci bardzo dobrze - nie mogę doczekać się następnych, bo wierzę, że każdy kolejny będzie podnosił twoją własną poprzeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 4 Maja 2010 Autor Share Napisano 4 Maja 2010 Dzięki Mam przeczucie, że największym wyzwaniem będą żagle i olinowanie. Cały czas noszę się z zamiarem zastąpienia plastikowych żagli jakimiś ręcznie zrobionymi z materiału ale na to jeszcze czas. Czym najlepiej malować wręcz mikroskopijne elementy? Pędzel 5/0 jest za duży. Końcówką wykałaczki? Ktoś ma jakieś sprawdzone metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Maja 2010 Super Moderator Share Napisano 4 Maja 2010 Końcówką wykałaczki?Wykałaczka zupełnie się nie sprawdzi - skombinuj sobie pędzle retuszerskie - z pewnością będą się nadawały. W skali 700 się sprawdzają więc i tu nie powinno być kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 Pędzel 5/0 jest za duży. Końcówką wykałaczki? Ktoś ma jakieś sprawdzone metody? Zależy też jakich pędzli używasz. Polecam pędzle "Citadel" firmy Games Workshop. Są znakomitej jakości i przy właściwym użytkowaniu nie tracą swojego idealnego czubka. Ja je wymieniam co parę lat Poniżej masz link do najmniejszego. Da radę nim zrobić tęczówki oka u napoleońskiego kawalerzysty w skali 1:72. http://www.mrocznyraj.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=905 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 11 Maja 2010 Autor Share Napisano 11 Maja 2010 Pozwolę sobie na mały OT. Co masz na myśli pisząc "właściwe użytkowanie"? Słyszałem co nieco na ten temat ale szczerze mówiąc dbanie o pędzle to coś co wychodzi mi zdecydowanie najgorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 11 Maja 2010 Share Napisano 11 Maja 2010 Pozwolę sobie na mały OT. Co masz na myśli pisząc "właściwe użytkowanie"? Słyszałem co nieco na ten temat ale szczerze mówiąc dbanie o pędzle to coś co wychodzi mi zdecydowanie najgorzej... Moim zdaniem dobrze jest używać farb akrylowych. Szybciej schną i myjesz w wodzie, a nie w chemii. Poza tym trzeba pędzel domywać czyli nie pozwolić aby u nasady odkładała się stara, zaschnięta farba. Jeśli rozcieńczalnik trzymasz w słoiku to najlepiej pędzel myć o ścianki a nie o dno. Inaczej rozczapierzysz końcówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini5891 Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Witam dysponuje ktoś instrukcją montażu do modelu Golden Hind 1:200 ponieważ moja uległa zniszczeniu jeszcze przed rozpoczęciem składania :( ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Zobacz tutaj , może po wydruku na papierze coś dojrzysz. http://www.mojehobby.pl/heller-80829-golden-hind-p-1-110179.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini5891 Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Dzięki normalnie życie mi ratujesz a przynajmniej portfel :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2010 Po małej przerwie znowu wziąłem swój okręt w obroty. Rozpocząłem budowę dwóch największych masztów. Jeden pomalowany już pierwszą warstwą farby, spokojnie czeka na powtórne, dokładniejsze malowanie. Poniżej inne fragmenty masztu po obróbce. Trochę się naskubałem Tutaj po sklejeniu i poprawionej obróbce ściernej. W akompaniamencie z olinowaniem. Poniżej w przygotowaniu dwie ostatnie armatki i fragmenty górnego pokładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Przede wszystkim witam wszystkich po długiej przerwie mike1986, nie powiem, elegancko Ci to idzie Szkoda tylko trochę, że zdecydowałeś się na plastikową imitację olinowania z zestawu, model wiele przez to straci Lepiej poświęcić trochę czasu (no dobra, duuużo czasu ) i założyć piękną "plątaninkę" pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 2 Września 2010 Autor Share Napisano 2 Września 2010 Przekonałeś mnie i zabrałem się przed chwilą za olinowanie. Zrobiłem już jedną część i powiem szczerze bez fałszywej skromności - całkiem całkiem jak na pierwszy raz Jeszcze dziś zamieszczę jakieś fotki z całości efektu pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 2 Września 2010 Autor Share Napisano 2 Września 2010 No... nasiedziałem się chyba z 1,5 godziny nad jednym olinowaniem Teraz trzeba zrobić kolejne z drugiej strony, dwa na większy maszt i potem duże olinowanie, czyli to od koszyka po burty. Ale sobie narobiłem dłubania Ale póki co jestem dumny, że zrobiłem coś od siebie (oprócz lin trzymających armaty, ale to była pestka w porównaniu z tym). Pewnie nie wygląda to profesjonalnie ale innej nitki w domu nie było A tu ukończone ostatnie dwie mniejsze armatki górnego pokładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 No i od razu lepiej cieszę się, że Cię nakłoniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Olinowanie pierwszego masztu gotowe //Proszę się zapoznać z regulaminem forum, szczególnie z punktem odnośnie rozmiarów wstawianych zdjęć. reggy Ok, zmieniłem rozmiar zdjęć. Niestety nie mam uprawnień do edycji wcześniejszych postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi