Trucknology Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Widze, ale na zdjęciach wygląda, że lewy jest bliżej... hmm może takie złudzenie wyszło ? Jak dla mnie to ewidentnie linia prawa (od strony pasażera) jest dłuższa od lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2010 Nie jest dłuższa, jak chcesz to jutro szczelę fotkę z linijką po obu stronach. PS. Jak ktoś ma halogeny z akcesoriów italerii to z chęcią kupie 6 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Miejsca pod "halo" wyglądają być w miarę okej ,pod względem czystości obróbki, co do ich rozmieszczenia, no jednak przydała by się ta fotka od przodu ,bo też mi się wydaje ,bądź jest to tylko złudzenie że ten odstęp od przetłoczenia do pierwszego oczka jest większy niż po stronie kierowcy P.S. Coś znajomego widzę na pierwszej fotce Życzę dalszego powodzonka Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 to jest ta hucznie zapowiadana aktualizacja?? Ale te reflektory to tylko złudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 lolek300124 nie da się ukryć, że coś jest nie tak. Trucknology słusznie zauważył, że sam odstęp miedzy halogenami a linią podziału jest różna. Wyraźnie widać, że ten po stronie pasażera jest umiejscowiony bardziej centralnie pod tymi dwoma górnymi reflektorami niż po stronie kierowcy. Całość zaczyna nabierać kształtów. Myślę, że może Ci wyjść fajny model Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 Pozwoliłem sobie wykorzystać jedno ze zdjęć. Raczej to nie złudzenie, różnica odległości jest widoczna. Tak naprawdę wszystko wyjaśniło by zdjęcie z linijką, choć zdjęcie jest robione pod kątem i to też może sporo wyjaśnić. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 A oto ta zapowiadana aktualka...Kolega PsyhoSpider rozwiał chyba wszelkie wątpliwosci, mysle ze nie ma nad czym sie rozpisywac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kania25 Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 Witam jestem nowy na forum i świerzak w modelarstwie,ale widzę że ładnie działasz i mam nadzieje że projekt zostanie ukończony pozdrawiam i będę bacznie obserwował temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Share Napisano 14 Listopada 2010 Witam wszystkich, zrobiłem sobie dłuższą przerwę ze scanią i teraz wracam napalony do dalszych prac. całe ramę wykonałem od porządku bo tamta wyglądała koszmarnie, niedoszlifowana, nie równa itp. teraz bardziej się przyłożyłem i wyszło o niebo lepiej n ie do końca idealnie ale znośnie. zostało mi jeszcze wiele rzeczy do zrobienia ale pomału do przodu. Proszę zwracać mi uwagę jak coś zobaczycie nie tak, żeby można było poprawić Rama. Nie stać mnie na KFS, więc trzeba sobie radzić, Nie jest jeszcze najlepiej z moją jakością ale jest lepiej niż startowałem z tym modelem. Jutro porobię więcej fotek za dnia. Wszystkie błędy wyjdą po podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Bardzo dobrze Ci ten model wychodzi, rama jest super, przedni zderzak tez. Na pewno bedzie swietny jak go skonczysz. Kalki robisz sam, czy zamawiasz gdzies? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 15 Listopada 2010 Autor Share Napisano 15 Listopada 2010 Rama jeszcze gdzie nie gdzie wymaga obróbki, ale jest o wiele lepiej od pierwowzoru. Kalki raczej będę drukował sam ale nie wiem dokładnie jak za to się zabrać. Dzięki za pochlebne opinie szczególnie od ciebie bo widząc twoja scanie czy to volvo napawam się chęcią do odwzorowania mojej scanii tak jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Zawieszenie nie ma nic wspólnego z oryginałem. To eRka więc zawieszenie powinno mieć półokrągłe elementy resoru (zajrzyj do mojej relacji). To co daje Italeri to seria 3 i wczesna seria 4. Powinieneś też przerobić schowki po bokach kabiny na większe. Myśle że zawieszenie drugiej osi nie jest przyklejone ? Bo troche za mały rozstaw osi zrobiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 15 Listopada 2010 Autor Share Napisano 15 Listopada 2010 Ja zdaje sobie sprawę, że ten zawias jest z innej epoki ale mógłby mi pokazać ,o który dokładnie element Tobie/Panu chodzi?? Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Chodzi mi dokładnie o te elementy, które u mnie są odlewem - ten fragment pod poduszką - profile schodzą się do środka i jest troche inne mocowanie poduszki do ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Zastosujesz się do rad kolegi Trucknology i będzie się to prezentowało b.dobrze. Z niecierpliwością nie mogę się już doczekać pierwszych fot kabiny w tym kolorku Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 20 Listopada 2010 Autor Share Napisano 20 Listopada 2010 Aktualizacja: Zakupiłem od Voseby i Scanii V8 odlewy- dzięki chłopaki Niektóre zdjęcia są nie wyraźne sorki Tylne zawieszenie nie jest przyklejone, nie będę go przerabiał bo coś jeszcze spieprzę, w następnej scanii pokombinuję Wiem, że piasty są z hamulcami bębnowymi ale lepiej tak jak po italerowsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 21 Listopada 2010 Autor Share Napisano 21 Listopada 2010 Sorry, że post pod postem-nie moja wina . Mam taki problem wziąłem się za robienie mocowań do międzyosiówek i tak mierzę, mierzę i patrzę, że nie będę miał miejsca na rury od wydechu. Nie wiem co robić łapy przymocowałem kropelką, a nie chce ich odrywać ponieważ mogę uszkodzić podłużnice. Nie wiem co robić czy nie obciąć baku i później go wyprofilowań nie wiem. Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JAY_R Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Może byś spłaszczył bak. Żeby nie był do końca łap. Przytniesz łapy, a między bak i osłonę dasz wydechy Zrobiłem na szybko takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymek94 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Wydech pod bakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 Już doszedłem, nad bakiem jest wystarczająco miejsca nie wpadłem przedtem, a już zacząłem rozcinać bak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JAY_R Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Wydech pod bakiem? Przecież to jest rzut z góry. Blueprints nie widziałem jeszcze od dołu. Nad bakiem wydech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 Tylko nie wiem czy w rzeczywistości takie rozwiązanie, że wydech jest nad bakiem nie sprawiłoby jakiegoś zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymek94 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Wydech pod bakiem? Przecież to jest rzut z góry. Blueprints nie widziałem jeszcze od dołu. Nad bakiem wydech. To wydech powinien być linia przerywaną skoro jest pod bakiem :P W ciągnikch siodłowych marki Volvo i Mercedes wydech jest albo przed bakiem, albo po tej stronie gdzie baku nie ma...Nie wiem jak jest w Scaniach, ale niedopuszczalne jest aby wydech był przy źródle paliwa. To tak jakby w kopalni sprawdzać ilość metanu zapalniczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 W ciągnikch siodłowych marki Volvo i Mercedes wydech jest albo przed bakiem, albo po tej stronie gdzie baku nie ma...Nie wiem jak jest w Scaniach, ale niedopuszczalne jest aby wydech był przy źródle paliwa. To tak jakby w kopalni sprawdzać ilość metanu zapalniczką Ale to nie jest seryjne rozwiązanie Scanii tylko modyfikacja zrobiona przez Juhę, więc mógł coś takiego stworzyć, że wydech znajduje się nad zbiornikiem paliwa. Równie dobrze tego zbiornika może tam nie być- na to trzeba wziąć też ewentualną poprawkę. A jeżeli ten zbiornik miał by się tam dalej znajdować to uważam że dobra izolacja termiczna załatwiła by sprawę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek.X Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Wydech pod bakiem? Przecież to jest rzut z góry. Blueprints nie widziałem jeszcze od dołu. Nad bakiem wydech. To wydech powinien być linia przerywaną skoro jest pod bakiem :P Czytaj ze zrozumieniem! Cieżarówka ładna - ja więcej nie powiem bo się na truckach nie znam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi