lolek300124 Napisano 30 Listopada 2010 Autor Share Napisano 30 Listopada 2010 Reflektory wsadziłem na wcisk do sesji zdjęciowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Widać że przydaję się umiejętność czytania. No na razie fajny wygląda czekam na drugą oś znaczy trzecią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 1 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2010 zytać to ja jeszcze umiem, od począdku wiedziałem ,że trzeba tamto miejsce zaszpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Nie chodzi mi lolku o Ciebie. Dobrze że wiedziałeś, myślałem że to niechcący ominąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel.prasal Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 Witam, Bacznie przygladam sie tej (i nie tylko tej) relacji ze wzgledu na pewien sentyment do skakanek. Swego czasu pracowalem jako mechanik przy tych autkach. I taka moja dygresja na temat wydechu. Od kilku lat przepisy w UE (a mysle ze nie tylko tutaj) scisle okreslaja ze koncowka wydechu musi byc skierowana pod samochod. W standardowych Scaniach rura wydechu z tlumika wychodzi pod spodem ramy i tak jak wczesniej pisalem wyrzuca spaliny pod samochod. Dlatego tez dziwne mi sie wydaje zeby te wydechy w Ristimaa byly prawdziwe. Tym bardziej w skandynawii gdzie bardzo powaznie podchodza do wszelkich przepisow zwiazanych ze srodowiskiem. Kolejny argument przeciw to polysk tych rur. Najlepsza polerka chromu po kilkuset kilometrach grzania spalinami matowieje. Nie sadze zeby po kazdej trasie polerowali koncowki tego wydechu (o ile jest to wydech). To tyle na ten temat. Byc moze sie myle. Nigdy na zywo nie widzialem takich przerobek. Ale normalnie to na chlopski rozum, kupy sie nie trzymie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 daniel.prasal otóż to jest prawdziwy wydech. Żeby nie być gołosłownym zapodaję filmik : . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 daniel.prasal@ masz rację ale w tuningowanych ciężarówkach często stosuje się tzw. trójnik który daje możliwość przełączania ze standardowego układu wydechowego na ten zmodyfikowany w celach wyłącznie pokazowych aby zaryczeć na zlotach rasowym dźwiękiem silnika i ta Scania ma pewnie tak zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel.prasal Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Fajne. Ale wydaje mi sie ze trojnik montowany jst jeszcze przed tlumikiem. Zatem nawiazujac do budowy tego modelu, wydech nie moze przebiegac nad kotlem. Tym bardziej ze to solowka zabudowana skrzynia. A w takich zabudowach wykorzystuje sie kazdy centymetr wysokosci. Zatem podloga skrzyni, praktycznie lezy na zbiorniku paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Tak, tylko że jak by właściciel kupił auto żeby tylko jeździć i zarabiać to by wyglądało jak wszystkie, a nie jak dyskoteka na kołach, zatem wydaje mi się ze zabudowa na tym aucie nie jest typowo przestrzenna i znalazło się miejsce na wydech między podłogą paki a zbiornikiem bo właścicielowi nie zależało na tych kilku metrach sześciennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2010 Ale w takim razie to ja nie widzę żadnej możliwości zamontowania układu wydechowego. A miejsca między podłogą zabudowy a bakiem jest wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Temat troche ostygł ale mam nadzieję że mnie nie zjecie. Oto dziś mym oczom ukazało się takowe coś: Wydech wedle zapewnień kierowcy , montowany orginał na serwisie scani. Podobno z kajneru( nie sprawdzałem) i nie ma żadnego problemu z bliskością baku (auto jeździ na codzień). Mam nadzieje że troche pomogłem. Zdjęcia z fona. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 No, ale bak na klodke to chyba tylko polski wynalazek...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 No, ale bak na klodke to chyba tylko polski wynalazek...... Pewnie też na serwisie Scanii montowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymek94 Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 No, ale bak na klodke to chyba tylko polski wynalazek...... Pewnie też na serwisie Scanii montowany Nie śmiejcie się, bo przykładowo we Włoszech kradną paliwo na każdym parkingu...Spuści Ci 300L ropki, i wylatujesz z roboty Więc dobrze że jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 No, ale bak na klodke to chyba tylko polski wynalazek...... Pewnie też na serwisie Scanii montowany Nie śmiejcie się, bo przykładowo we Włoszech kradną paliwo na każdym parkingu...Spuści Ci 300L ropki, i wylatujesz z roboty Więc dobrze że jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie Myślę że jak mają ukraść to i taka blaszka nie powstrzyma, a z tym wyrzucaniem z roboty to by musiał być szef tyran jakiś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Parę razy byłem już holować konie z parkingów ponieważ durnie robią dziury w zbiornikach od spodu i spuszczaja paliwko. A reszta no nóż wiadomo gdzie wylatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Te posty troszkę nie na temat, nie uważacie? ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymek94 Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Tak, przepraszamy za Off-Top, ale sprawa była do wyjaśnienia Już nie piszmy nie na temat Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Ja również przepraszam. Więcej to się nie powtórzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 2 Maja 2011 Autor Share Napisano 2 Maja 2011 Witam wszystkich korzystając z okazji , że jest u mnie rodzinka z dobrą lustrzanką postanowiłem zrobić małą aktualizację. W modelu nie zrobiłem za dużo , jedynie wkleiłem trzecią oś zrobiłem podłogę izotermy oraz kombinuję z mocowaniem tylnych między-osiówek. Mocowanie tylnych miedzyosiówek. W najbliższym czasie mam zamiar zrobić stelaż zabudowy ,wyszlifować i pomalować ramę oraz wymyślić jakiś patent na otwierane boczne drzwi zabudowy Pozdrawiam i zapraszam do komentowania ,wiem że nie jest idealnie ale źle też nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Witam, Ładnie to wygląda, co Scania taka brudna na dachu? Reszki farby? Powodzenia w dalszej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 2 Maja 2011 Autor Share Napisano 2 Maja 2011 Malowałem inny model i przez przypadek pobrudziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Super, ze w koncu dales jakas aktualizacje. Jest jednak jedna rzecz, ktora powinienes poprawic - tylne osie zamontowales za blisko kabiny przez co skrzynia ladunkowa moze "wisiec" za bardzo z tylu. Masz tu takie zdjecie tej Scani w wersji 1/1. Zobacz jak to wyglada w oryginale i porownaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 2 Maja 2011 Autor Share Napisano 2 Maja 2011 Super, ze w koncu dales jakas aktualizacje. Jest jednak jedna rzecz, ktora powinienes poprawic - tylne osie zamontowales za blisko kabiny przez co skrzynia ladunkowa moze "wisiec" za bardzo z tylu.Masz tu takie zdjecie tej Scani w wersji 1/1. Zobacz jak to wyglada w oryginale i porownaj. Wydaje mi się ,że to złudzenie optyczne wstawiąc nadkola i mierząc od nadkola do tego punktu gdzie rama się zwęża wyszło mi ok 7,5 cm co daje w rzeczywistości ok 180cm ,więc wydaje mi się że powinno być oki lecz nie jestem pewien czy na pewno dobrze pomierzyłem. Nawet jeśli koła są przesunięte do przodu to już nic nie będę kombinował z przesuwaniem bo jeszcze coś zepsuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tede* Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Witam. Jak tam się ma "Scania Juha Ristimaa" zakończyłeś już projekt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi