Archelaos Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 Jakiś czas temu naszła mnie ochota na zrobienie figurki dinozaura. Wybrałem Utahraptora - jednego z największych przedstawicieli dromeozaurów, rodziny spopularyzowanej najpierw przez "velociraptory" z Parku Jurajskiego, a potem przez programy BBC. Szkielety utahraptorów odkryto w zachodniej części USA - w stenie Utah (zaskakujące prawda? ) Gady te żyły we wczesnej Kredzie, ok 125 mln lat temu, miały długość około 6,5-7m i były groźnymi drapieżnikami. Jak pozostałe dromeozaury należały do najbliższych krewnych ptaków. Wiadomo, że niektóre mniejsze gatunki były upierzone. Figurka powstała na szkielecie z drutu, którego elementy są ciągle widoczne. Wnętrze zrobiłem z białego miliputa, wypełniając korpus utwardzonymi odpadami tego tworzywa z innych figurek. Wykończenie jest z greenstuffa. Zdecydowałem się zrobić raptora w pełni upierzonego - na większości ciała zrobiłem pióra jakie mają obecnie kiwi czy emu, o bardzo prostej budowie, przypominające sierść. Na ogonie i łapach będzie miał bardziej "zaawansowane" lotki i sterówki. Poza tym dodałem nastroszony grzebień z piór na karku. Dwa ujęcia głowy: Ptaszysko w całej okazałości I skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 Super! Czekam na malowanie Rozumiem, że forma to miliput, a skóra to greenstuf? Co to jest? Ja jestem na etapie robienia Piramidogłowego, na razie mam zrobiony pierwowzór z plasteliny i na tym utknąłem. Szukam jakiejś taniej i dobrej masy modelarskiej. O tyle o ile "głowa" jest prosta w wykonaniu, to cąły korpus stanowi problem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 Bomba! Dinuś od podstaw to jest coś...Będę bacznie obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 Gratuluje świetnie ci to wychodzi , czekam na kolejne zdjęcia z dłubania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2010 Constructor: Miliput i greenstuff to dwuskładnikowe masy chemoutwardzalne (zasychające na powietrzu) Miliputa jest kilka rodzajów różniących się fakturą, ale generalnie po zastygnięciu jest twardy, można go łatwo szlifować i rzeźbić nożem czy dłutkiem. Greenstuff jest po zaschnięciu delikatnie miękki i sprężynujący, jak bardzo twarda guma, dlatego rzeźbienie i szlifowanie po wyschnięciu jest prawie niemożliwe. Za to można z niego łatwiej robić drobne detale bo jest bardziej kleisty. Pozwala to też na nakładanie bardzo cienkiej warstwy na materiał podkładowy. Dokładniejsze info znajdziesz tutaj http://figurki.org/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 15 Stycznia 2010 Share Napisano 15 Stycznia 2010 Archelaos apoweidz mi jak to wygląda z wydajnością Miliputa. Widziałem w sklepach tylko info, że jest tego 30 g - raczej mało mi to mówi, bo każdy materiał ma inną gęstość itd. Jak duże są takie opakowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Opakowań 30g nie widziałem, mam 113g, z czego zrobiłem 2 figurki w skali 90mm (częściowo wypełnione modeliną), raptora, nadbudowałem kabinę MK-1 i kilka innych drobnych detali i jeszcze odrobinę mi zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Wreszcie udało mi się skończyć rzeźbienie gada. Albo ptaka... Albo jednak gada... Z piórami była niezła zabawa. Najtrudniejsze było zaznaczenie faktury po obu stronach, bo jak odciskałem z jednej, to wygładzałem z drugiej... ale w końcu się udało. Teraz zostało tylko wybrać malowanie. Zdjęcia niestety wyszły takie sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Powiem krótko: Zaj...sta robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Piękny, a najlepsza fryzura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Malowanie zrobiłęm na "wróbla" dosłownie. Na moim egzemplarzu oczywiście, ale korci mnie by go zrobić kolorowo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi