Skocz do zawartości

7TP Mirage

analogic

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo gustowny. Nic mi innego na określenie tego modelu nie przychodzi do głowy. Ładny to za mało Gustowny jest bardziej pasującym określeniem wg mnie. Wszystko jest tutaj zrobione z wyczuciem, nic nie jest przesadzone i nie czuje się braku niczego. Szczególnie malarsko mi się podoba.

Mógłbyś przybliżyć techniki zastosowane na tym modelu podczas malowania i washa itp?

Widziałem Twojego Teciaka też wymiata "malarsko"

Uzylem Vallejo farb. Probowalem najpierw Agama ale mi igla zasychala co chwile...Zmienilem na Vallejo i po problemie. Malowalem prosto z reki z najmniejszej dyszy.

Wash:olejne farby, wieza -burnt amber. Jak troche przeschnal wzialem waciaka i usunalem czesc waszu z plaszczyzn zostawiajac przy nitach, wystajacych czesciach. Kadlub i czesc silnika ciemniejszy wash(dodac troche czarnej). Po wyschnienciu(suszarka do wlosow mozna s0bie pomoc) orginalnymi kolorami ale z dodatkiem bialej najcienszym pedzelkiem rozjasnilem: nity i inne wystajace czesci. Teraz je troche je widac zpod washu...Gasiennice sa z metalu. Wlozylem je na 2min do plunu ktory sie nazywa BLACKEN-IT http://www.micromark.com/BLACKEN-IT-4-FL-OZ,7267.html Jest to rortwor jakis kwasow i reaguje z tym metalem z ktorego sa zrobione gasiennice i po wyciagnienciu wygladaja naturalnie rdzawe. Po wyschnieciu z tego kwasu byly bardzo "suche" wiec je przejechalem czarnym washem olejnym i pozniej posrebrzylem je lekko metalowym kolorem. Na koncu cale kola i dolna czesc modelu przelecialem roztworem MIG Pigment Fixer z pigmenten (ziemny kolor) aerohgaphem aby zrobic lekkie zabrudzenie...ale tylko troche Po poprawieniu tej tylnej belki jeszcze pobawilem sie z tlumikiem i nadalem mu rozne odcienia nakladajac olejne farby: czarna sienna, biala, zolta..i mieszajac je z soba..rozcienczalnikiem na tlumiku...

No i troche pudrowana i kurzenia tu i tam - Tamiya weathering master (wygladaj jak cienie do oczow)

TO JEST ZDJECIE PO ZROBIENIU NOWEJ TYLNEJ BELKI

nowatura063.jpg

nowatura065.jpg

nowatura066.jpg

Mam pytanie: jak wygladal polski slup graniczny z 1939? Czy godlo bylo na slupie przymocowane czy godlo byly tykno na szlabanach...nie moge konkretnego zdjecia znalezc...

Jeśli chodzi o słupy graniczne w 1939 roku, to proponował bym taki ich kształt:

c35ba9d5658a0d62m.jpg

ed38639f69c01be6m.jpg

21e31a1e1b1e3b6fm.jpg

8dc9cfd5b13d62f5m.jpg

b5021cbcb459e04am.jpg

Trzy pierwsze zdjęcia to granica z Czechosłowacją (pierwsze to Cieszyn, a drugie to Kasprowy Wierch). Zdjęcie czwarte to granica polsko - niemiecka w Orłowie na Pomorzu. Ostatnie zdjęcie to granica polsko - radziecka pod Helianowem.

Zdjęcie które zamieścił Myski79 przedstawia słup wkopywany nad Odrą, ale już po zakończeniu wojny.

Jeśli chodzi o słupy graniczne w 1939 roku, to proponował bym taki ich kształt:

c35ba9d5658a0d62m.jpg

ed38639f69c01be6m.jpg

21e31a1e1b1e3b6fm.jpg

8dc9cfd5b13d62f5m.jpg

b5021cbcb459e04am.jpg

Trzy pierwsze zdjęcia to granica z Czechosłowacją (pierwsze to Cieszyn, a drugie to Kasprowy Wierch). Zdjęcie czwarte to granica polsko - niemiecka w Orłowie na Pomorzu. Ostatnie zdjęcie to granica polsko - radziecka pod Helianowem.

Zdjęcie które zamieścił Myski79 przedstawia słup wkopywany nad Odrą, ale już po zakończeniu wojny.

Dzieki na pewno skorzystam!!! Ten polsko - radziecki pod Helianowem podoba mi sie. Jest tam bialy orzel a tlo zrobie czerwone. Mam nadzieje ze bedzie prawidlowo chociaz na zdjeciu nie widac zabardzo tla....

Cieszę się że mogłem pomóc. Tło także zrobiłbym czerwone, zapewne takie było, choć tego faktycznie zbytnio nie widać, a reszta słupa zwykła, ot szary miejscami spękany beton. W połączeniu z 7TP będzie pięknie. Pozdrawiam

Super ! Mnie się bardzo podobywuje ta modela !!! Niezwykle urokliwy model, fajna podstawka. Malowanie - mucha nie siada. Ponowię pytanie kolegów - jaki następny polski pojazd ?

Teraz zajalem sie Pociagiem Pancernym Smialy...z tym projektem troche zejdzie

• 5 weeks later...