Skocz do zawartości

Harley WLA Military Police 1/72 - budowa od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

W tym roku z małym opóźnieniem dołączam do zabawy z kolejnym motorkiem w 1/72. Tym razem wybór padł na Harleya WLA. Właśnie kończę model tego motoru w skali 1/9, którego budowa miała mnie zapoznać z konstrukcją i przygotować do budowy kopii w 1/72.

O motorze:

Harleya WLA często określa się mianem „Liberator” – ponoć dlatego, że był jednym z pierwszych alianckich pojazdów które widywano w wyzwalanej Europie. Była to solidna i wytrzymała konstrukcja. Zebrałem sporo zdjęć z Internetu, na których widać, że oprócz jazdy w grząskim błocie motor radził sobie również ze skokami. Metalowa płyta chroniąca silnik od spodu stanowiła również tarczę dla jeźdźca – w razie konieczności obrony miał on położyć motor na boku i strzelać zza niego. Zresztą sporo możliwości tego motocykla pokazano w filmie „Born to ride” z 1991r.

O modelu:

Jak zwykle przy takim projekcie użyję wszelkich dostępnych materiałów. Szprychy powstaną z włosów, rama z drutu, bak i inne takie elementy z twardego plastiku lub Milliputu. Być może uda mi się skopiować kilka części by w przyszłości zrobić ten motocykl w innych wersjach.

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy będziesz go rzeźbił całkowicie od podstaw, czy też zabazujesz choć trochę na jakimś zestawie?

Napisano

Ooo, zrobiłem kiedyś HD z zestawu Academy i nawet mi się podobał, ale teraz czuję, że niedługo przestanie.

Marudku, masz książkę Harley Davidson WLA in detail? Jak nie to podeślę.

Napisano

Hej!

robmario po porażce z Zundapem z HAT nawet nie myślę o zakupie jakigokolwiek motoru w 1/72. Co prawda motorek z Academy nie jest "aż" taki straszny, ale czuję że czekałoby mnie takie mnóstwo przeróbek, że wolę zacząć od podstaw. Przy wymiarowaniu części będę posiłkował się modelem Tamiyi w 1/35, ale wszystkie detale powstaną na wzór modelu w 1/9 (oczywiście z pominięciem niektórych detali ).

ArmiA możesz być dumny z każdego Twojego modelu. Zresztą każdy kolejny jest jeszcze lepszy . A jeśli możesz to bardzo proszę prześlij mi tą książkę (czy to jest e-book?), bo oprócz zdjęć i paru szkiców nie znalazłem nic więcej.

krzychu-onisk - dzięki za doping! Z Waszą pomocą i dopingiem uda mi się zrobić ciekawy modelik

Napisano

"Born to ride"? To jest to co u nas chodziło jako "Stalowe rumaki"? KULTOWY FILM...z genialną muzyką (Boooorn to be wiiiild )...na budowę Harleya od podstaw popatrzę z przyjemnością.Trzymam kciuki

Napisano

Książka poszła na PW:)

Motorek z Academy w porównaniu z budyniami z HATa nie jest wcale zły. Widziałem go ostatnio na jakiejś dioramce z Liberatorem i przy odpowiednim malowaniu i z dodaną figurką wyglądał naprawdę nieźle. Ale mimo wszystko to prosty model z kilku części: przód, rama z silnikiem i tylnym kołem, gmole przednie i tylne i koniec. Prosto z pudła składania na 5 min. Ma nieco dziwny kształt baku (jakiś taki za wąski się wydaje) i ogólnie wymaga sporo pracy żeby przypominał harleya. Spróbuję go dokończyć i wrzucić na forum.

Napisano

Hej!

artoor_k nie jestem pewien jaki jest polski tytuł (TVP lubi nazywać po swojemu np. Dirty dancing = Wirujący sex).

ArmiA wielkie dzięki za książkę - pewnie znajdę w niej jakies ciekawe fotki. Aha - dawaj relacje, albo chociaż galerię.

Andrzej_LK cieszę się, że Ty też mi kibicujesz. Dzięki Tobie zacząłem do swoich motorków dodawać figurasy i tym razem jak wystarczy czasu to dorzucę ludziki.

Napisano
oby go nie spotkal los poprzednika

Nic do bani wszystko na klatę, he he A BMW łatwo dało się naprawić - i jeszcze zdobył Grand Prix ZKM I.

Napisano

Witam,

Przedstawiam zdjęcia z pierwszego etapu prac. Zacząłem od chyba najtrudniejszych do wykonania elementów - głównych części ramy oraz baku paliwa i oleju. Trochę zajęło mi wystruganie stacyjki, która jest na baku. Nakrętki wlewów paliwa i oleju zrobiłem z kawałka drutu wklejonego w otwory o tej samej średnicy (na tej obłej powierzchni trzeba było ostrożnie wiercić). Ramy jeszcze nie złożyłem, bo chyba łatwiej mi ją będzie skopiować w kawałkach...

th_DSC03580.jpg th_DSC03579.jpg th_DSC03583.jpg th_DSC03585.jpg

th_DSC03588.jpg

Napisano
Motorek z Academy w porównaniu z budyniami z HATa nie jest wcale zły.
Spróbuję go dokończyć i wrzucić na forum.

Czyżbyście mówili o tym modelu?

m3halftrackacademy13408a.jpg

Rzeczywiście, daleko mu do modeli Marudka, a i moje wykonanie jest też, powiedzmy szczerze ale delikatnie, takie sobie .

pozdrawiam

Grzesiek

Napisano

W zeszłym roku robiłem Berieva w 1/72, ale zginął w cienu dużo lepszych modeli samolotów. Swoją kolekcję motocykli II wojny składam niezależnie od konkursów. Tak wypadło, że ZKM jeszcze trwa, a ja biorę się za model do którego przygotowywałem się przez ostatnie pół roku klejąc WLA w 1/9.

Napisano

Berieva oczywiście pamiętam! Zrobiłeś z tego gniota super model, no i ta katapulta od zera

Ale bardziej w pamięci zapadł mi Twój BMW z pierwszego konkursu. Relację oglądało się jak dobry serial dokumentalny. Stąd taki charakter mojego pierwszego postu

Pozdrawiam Ipkinss

Napisano

Witam,

Wolno mi idzie z tą relacją ale to dlatego, że "zmarudziłem" dużo czasu na przygotowanie formy. Normalnie miałbym chyba już całą ramę gotową, ale teraz dodatkowo zastanawiam się nad podziałem technologicznym ramy i silnika, tak żeby udało się to odlać, a potem złożyć. Ale po kolei: błotniki standardowo zrobione są z paska plastiku od karty tel. zgiętego „na gorąco”. Żeby trochę ułatwić montaż tylny błotnik odlałem razem z podstawą silnika i bagażnikiem. Na zdjęciach są moje pierwsze odlewy – widać, że siodło kierowcy ma ubytek. Ale kolejne odlewy były już lepsze i mogłem z nich coś złożyć.

th_DSC03593.jpg th_DSC03601.jpg th_DSC03600.jpg th_DSC03607.jpg th_DSC03606.jpg th_DSC03604.jpg

Napisano

Ooo dopiero teraz widzę, na ostatnim zdjęciu z grosikiem małość tego motorku. Nie myślałeś żeby się przerzucić na polistyren, znacznie lepiej się obrabia i klei, a za kilka złotych można mieć tego naprawdę dużo. No chyba że służą tylko jako wzór do odlewu.

Napisano

Hej!

Tak robię WLA w wersji żandarmerii wojskowej - tytuł filmu podałem tylko jako odniesienie (Zresztą chyba chodziło mi o inny film, który widziałem w zeszłym roku w TVP mniej więcej od połowy do końca. Gdzieś sobie zapisałem tytuł z programu telewizyjnego, ale mi tą kartkę wcięło). A jeśli chodzi o styren, to jeszcze nigdy nie kupowałem arkuszy. Może w końcu zdecyduję się na taki zakup, ale tylko dlatego że chcę mieć konkretne grubości. Teraz muszę szukać w swoim "śmietniku" i nie zawsze mam dokładnie tąką grubość jakiej potrzebuję. A na obrabianie śmieci nie narzekam. Jak już z karty zlezie folia ochronna to całkiem dobrze się ją obrabia (jak dotąd z tego materiału robiłem siodła, torby boczne, błotniki itp.). Taki modelarski recycling...

Wczoraj przyszła przesyłka z utwardzaczem do silikonu (którego mi zabrakło). Mam już przygotowane do odlania przedni widelec i torby boczne. Muszę leszcze zrobić akumulator, filtr powietrza, skrzynkę na amunicję i kaburę do Thompsona i skrzynkę na narzędzia, - bo chcę to wszystko zmieścić w jednej formie. Myślę też jak zrobić klakson i tylne światła... Przednią lampę wytoczę z kawałka przezroczystej ramki, srebrna farba jako podkład będzie imitować odbłyśnik, a wierzchnia warstwa olive drab dokończy robtę.

th_DSC03611.jpg th_DSC03610.jpg

Napisano

Całkiem fajnie Ci idzie to odlewanie w żywicy. Sam się akurat z tym boksuję i efekty mam, jak na razie, takie sobie - połowa odlewów idzie na przemiał.

Masz jakiś patent na odpowietrzanie form przy odlewaniu tych drobiazgów?

Napisano

TankRed, Artoor_k ma rację, chodzi o film "Born to ride". W polskiej telewizji chodził jako "Stalowe rumaki", ale nowe tłumaczenie jest jeszcze bardziej kretyńskie: "Rajdowcy w akcji"

Ale piosenka "Born to be wild" faktycznie była w Easy Riderze...