Gościu Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Witam. Model z zestawu DML, seria Premium. Dodany żywiczny zimmerit atak, wykonane w PEŁNI ruchome zawieszenie, co obrazują fotki. Patent Wodzika, który świetnie się sprawdza w przypadku tego podwozia. Dostanie metalowe kapcie i coś pod nie, ale opis z czasem. Model: p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Zapowiada sie ładny modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Fajny, fajny... Czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam. Baza: p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 No i teraz Rafale MUSISZ szczegółowo pokazać na zdjęciach jak robisz z "bazy" "fortecę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam. Poobdrapywałem zimmerit i niektóre el. wozu. Więcej obić nie będzie o_0 Zapuściłem pierwsze płukanki i jutro użyje lakieru, by nieco różniły się powierzchnie zimmerit/stal, po czym znów zacznę filtrować pojazd i dodam obicia stare, ciemne. Kładąc kalki musiałem tą ciemniejszą stronę nieco zgasić - to oczywiste. Szczerze pisząc cały czas mam "dzikość" przed oczyma, nie wiem co mnie podkusiło dać światło po skosie, mogłem spróbować na łatwiejszym egzemplarzu.W razie co przyszykuję mu ładny kubełek z białą kokardką i go tam....<:F Ok, koniec biadolenia: Co do etapów, w każdym warsztacie jest opis i fotka:baza/zacieki/obicia/olej czy pigment Tu na prawdę nie ma jak szczegółowiej tego pokazać. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam. Pofiltrowany, obity finalnie, ziemia na podwoziu: Teraz płukanki punktowe. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Jak robiłeś zimerit ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Jak robiłeś zimerit ?? Kupił żywiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Witam.. Ciemne płukanki : Teraz przyjdą pigmenciki. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 1 Maja 2010 Share Napisano 1 Maja 2010 Rafał w jaki sposób robisz łosza? Nakładasz na niezabezpieczoną lakierem powierzchnię i ścierasz za pomocą np. white spirit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Mierzu, dokładnie. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Hej. Pomyślałem, raz kozie śmierć. Mój kurz, to prawdziwy kurz. Ziemia którą dysponuje pochodzi z pola po zbiorach zbóż więc jest go nadzwyczaj dużo w tej że. Teraz jak postąpiłem. Nie wiedząc jaki to może przynieść efekt nasypałem po prostu(jak się kiedyś resoraki w piaskownicy zasypywało) piachem/ziemią, po czym przechyliłem wóz by samoistnie się nadmiar zsypał, po czym wziąłem w rękę miękki pędzel i zacząłem ściągać naddatek.Następnie na najmniejszym ciśnieniu puściłem fixer(finalnie, lekko co wilgotnym pędzlem,cieńszym, nadałem kierunek spływu wody na burtach). W zimmericie zbierało się o wiele więcej wszystkich naleciałości, więc ten zostawiłem na 2 etap. Tu, odwróciłem model i znów zsypywałem na zimm "pod włos", pozwoliłem zadziałać prawom fizyki - piach odleciał, został kurz. Korekta,fixer, jednak został jeszcze 1 niuans. Na fotkach z epoki widać, że jeśli jest mokro zimm jest nieco ciemniejszy od reszty stali i analogicznie - sucho z racji zakamarków i zbierania się w nich syfku - jaśniejszy Oddzieliłem powierzchnie kartonikiem i używając chyba najbardziej matowego, z matowych, lakieru Model Master naniosłem aerkiem tylko na zimmerit. Oczywiście zdjęciami nieco zbabrałem...no ale... m/w będzie widać jak to się ma: Ziemia na kołach to oczywiście piach i klej zalane płukankami z olei art. Kolor celowo inny(ciemniejszy),powód chyba oczywisty. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Maja 2010 Autor Share Napisano 3 Maja 2010 Witam. W ciężkich bólach poskładałem gęsi, wkleiłem koła napinające jak i napędowe. Dolepiłem resztę błota do miejsc mu (w/g mnie) przeznaczonych i już wstępnie zacząłem kolorować.Transparentne dotychczas zacieki "mokrego" na niedoschniętym zimmericie także już wyszły jak przewidywałem. Po wykonaniu podstawki skoryguję w którąś stronę(mokre bądź suche) Sprawa ma się tak: Błoto w gęsiach i na modelu...tak, oczywiście piach. By go zatrzymać użyłem mocno rozrzedzonego wikolu, na tyle by trzymał i jednocześnie została ostra faktura ziemi. Po maksymalnym wyschnięciu podmoczę tu i tam gęsi oraz wannę za gąskami. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Super. W poprzednim odcinku wyglądało to moim zdaniem tak sobie, ale jak widać miałeś wizję i wizja się w 100% sprawdziła. Świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 5 Maja 2010 Autor Share Napisano 5 Maja 2010 Hej. Kamil, z tym przewidywaniem to raczej ostrożnie. Co model to z czymś eksperymentuję i koniec końców wychodzi że nie wyuczam się danej "techniki" na poziomie mistrzowskim, z 2 zaś strony mam radochę jak zrobię coś "pod prąd" a efektów nie muszę się wstydzić. Zalążek podstawki( w trakcie schnięcia): Był wypadek, będzie naprawa. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Takie pytanie, bo nie znalazłem w opisie. Jakich używałeś farb, Vallejo czy też Life-Color (co o nich sądzicie) czym matujesz model po sido i łoszu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Ładnie Ci wyszło to słoniątko. Fajnie sterane przez życie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 7 Maja 2010 Autor Share Napisano 7 Maja 2010 Witam. Tamiya/Gunze Tu zmatowiony był tylko zimmerit Figurki do brudzenia: p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Oczywiście front wschodni?? Kursk?? Piękne błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Na reszcie nie czuję się samotny w porządnym uwalaniu modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 7 Maja 2010 Autor Share Napisano 7 Maja 2010 Skoti, niestety. Malowanie jak i oznaczenie to słoń włoski. Cloner16, mając to przed nosem: nie mogłem sobie odmówić. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 nie mogłem sobie odmówić. He he manekiny pierwsza klasa, podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 No to mnie zaskoczyłeś z tą Italią ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 No to mnie zaskoczyłeś z tą Italią ;) ???... Przecież pod Kurskiem walczyły tylko Ferdinandy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi