Skocz do zawartości

Elefant 1/35 DML

Gościu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Model z zestawu DML, seria Premium.

Dodany żywiczny zimmerit atak, wykonane w PEŁNI ruchome zawieszenie, co obrazują fotki.

Patent Wodzika, który świetnie się sprawdza w przypadku tego podwozia.

Dostanie metalowe kapcie i coś pod nie, ale opis z czasem.

Model:

ResizeofDSCF5945.jpg

ResizeofDSCF5946.jpg

ResizeofDSCF5947.jpg

p.

• 2 months later...

Witam.

Poobdrapywałem zimmerit i niektóre el. wozu.

Więcej obić nie będzie o_0

Zapuściłem pierwsze płukanki i jutro użyje lakieru, by nieco różniły się powierzchnie zimmerit/stal, po czym znów zacznę filtrować pojazd i dodam obicia stare, ciemne.

Kładąc kalki musiałem tą ciemniejszą stronę nieco zgasić - to oczywiste.

Szczerze pisząc cały czas mam "dzikość" przed oczyma, nie wiem co mnie podkusiło dać światło po skosie, mogłem spróbować na łatwiejszym egzemplarzu.W razie co przyszykuję mu ładny kubełek z białą kokardką i go tam....<:F

Ok, koniec biadolenia:

ResizeofDSCF6409.jpg

ResizeofDSCF6410.jpg

ResizeofDSCF6411.jpg

ResizeofDSCF6412.jpg

ResizeofDSCF6414.jpg

ResizeofDSCF6421.jpg

Co do etapów, w każdym warsztacie jest opis i fotka:baza/zacieki/obicia/olej czy pigment

Tu na prawdę nie ma jak szczegółowiej tego pokazać.

p.

Rafał w jaki sposób robisz łosza? Nakładasz na niezabezpieczoną lakierem powierzchnię i ścierasz za pomocą np. white spirit?

Hej.

Pomyślałem, raz kozie śmierć.

Mój kurz, to prawdziwy kurz.

Ziemia którą dysponuje pochodzi z pola po zbiorach zbóż więc jest go nadzwyczaj dużo w tej że.

Teraz jak postąpiłem.

Nie wiedząc jaki to może przynieść efekt nasypałem po prostu(jak się kiedyś resoraki w piaskownicy zasypywało) piachem/ziemią, po czym przechyliłem wóz by samoistnie się nadmiar zsypał, po czym wziąłem w rękę miękki pędzel i zacząłem ściągać naddatek.Następnie na najmniejszym ciśnieniu puściłem fixer(finalnie, lekko co wilgotnym pędzlem,cieńszym, nadałem kierunek spływu wody na burtach).

W zimmericie zbierało się o wiele więcej wszystkich naleciałości, więc ten zostawiłem na 2 etap.

Tu, odwróciłem model i znów zsypywałem na zimm "pod włos", pozwoliłem zadziałać prawom fizyki - piach odleciał, został kurz.

Korekta,fixer, jednak został jeszcze 1 niuans.

Na fotkach z epoki widać, że jeśli jest mokro zimm jest nieco ciemniejszy od reszty stali i analogicznie - sucho z racji zakamarków i zbierania się w nich syfku - jaśniejszy

Oddzieliłem powierzchnie kartonikiem i używając chyba najbardziej matowego, z matowych, lakieru Model Master naniosłem aerkiem tylko na zimmerit.

Oczywiście zdjęciami nieco zbabrałem...no ale... m/w będzie widać jak to się ma:

ResizeofDSCF6459.jpg

ResizeofDSCF6461.jpg

ResizeofDSCF6462.jpg

ResizeofDSCF6463.jpg

Ziemia na kołach to oczywiście piach i klej zalane płukankami z olei art.

Kolor celowo inny(ciemniejszy),powód chyba oczywisty.

p.

Witam.

W ciężkich bólach poskładałem gęsi, wkleiłem koła napinające jak i napędowe.

Dolepiłem resztę błota do miejsc mu (w/g mnie) przeznaczonych i już wstępnie zacząłem kolorować.Transparentne dotychczas zacieki "mokrego" na niedoschniętym zimmericie także już wyszły jak przewidywałem.

Po wykonaniu podstawki skoryguję w którąś stronę(mokre bądź suche)

Sprawa ma się tak:

ResizeofDSCF6464.jpg

ResizeofDSCF6467.jpg

ResizeofDSCF6471.jpg

ResizeofDSCF6476.jpg

ResizeofDSCF6478.jpg

Błoto w gęsiach i na modelu...tak, oczywiście piach.

By go zatrzymać użyłem mocno rozrzedzonego wikolu, na tyle by trzymał i jednocześnie została ostra faktura ziemi.

Po maksymalnym wyschnięciu podmoczę tu i tam gęsi oraz wannę za gąskami.

p.

Hej.

Kamil, z tym przewidywaniem to raczej ostrożnie.

Co model to z czymś eksperymentuję i koniec końców wychodzi że nie wyuczam się danej "techniki" na poziomie mistrzowskim, z 2 zaś strony mam radochę jak zrobię coś "pod prąd" a efektów nie muszę się wstydzić.

Zalążek podstawki( w trakcie schnięcia):

ResizeofDSCF6486.jpg

ResizeofDSCF6484.jpg

ResizeofDSCF6481.jpg

Był wypadek, będzie naprawa.

p.

Takie pytanie, bo nie znalazłem w opisie. Jakich używałeś farb, Vallejo czy też Life-Color (co o nich sądzicie) czym matujesz model po sido i łoszu??