Skocz do zawartości

Farby Model Master

nynek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to za rzadkie? Przy malowaniu pędzlem farba również musi być odpowiednio rzadka. Bardzo częsty błąd przy malowaniu pędzlem, to próby zakończenia malowania jedną warstwą. Tak się prawie "na pewno" nie da. Pędzlem malujemy rzadką farbą kilkuktotnie (w zależności od koloru tła i farby raz będzie ładnie kryło po 3 warstwach, a raz po 5). Niestety trzeba do tego cierpliwości i odpowiednich pędzli.

Po za tym sprawdź czy farba jest dobrze wymieszana. "Wytelepanie" jej nie wystarcza, zawsze trzeba wymieszać dokładnie patyczkiem jakimś. Do aerografu zaś i tak, przynajmniej te, które ja mam trzeba rozcienczać.

• 1 month later...

Model Master nakładany pędzlem wspominam jak najgorzej. Pierwsza warstwa farby, bezwzględnie rozpuszczonej, pomimo kilkudniowego "sezonowania" została skutecznie rozpuszczona drugą warstwą. Podobnego zjawiska przy "pędzlowaniu" nie spotkałem używając innych rodzajów farb. Dlatego MM nakładam tylko za pomocą aero. Nynek - malowanko popróbuj na kawałkach plastiku, oldskulowo sugeruję nakładanie co najmniej 2 warstw [vide post Baldigozz'a], nakładanych "na krzyż", czyli np. na skrzydle samolotu: pierwsza wzdłuż płata, druga w poprzek.

Nie wiem, co wy macie do farb Model Master.

Są bardzo dobre pod pędzel, ale i przy odpowiednim rozcieńczeniu można malować aerografem i bardzo dobrze wychodzi.

Może nie używam ich aż tak często (ja maluje Tamiya) to je bardzo polecam.

Co do Tamiya pod aerograf je rozcieńczam w proporcjach 1:1 (zależy też co chcę malować) oryginalnym rozcieńczalnikiem X-20A.

A co do ModelMastera, to rzadziej nimi maluje, ale można je rozcieńczać też w stosunku 1:1, a jak ktoś chce to i w ogóle nie musi i też da rade malować.

Ok dzięki. Jeszcze jedno pytanie teraz mi wpadło do głowy. Czym je rozcieńczasz?? Bo jak patrzyłem na strone wamodu to nie ma rozcieńczalnika do akryli a oryginalny Model Master kosztuje 28 złotych za buteleczke

Pozdrawiam

Paffko najlepiej by było kupić oryginalny rozcieńczalnik.

A Wamod nie produkuje rozcieńczalnika do akryli.

Specem od rozcieńczania to ja nie jestem, dlatego kupuje oryginalne rozcieńczalniki.

Ale słyszałem ze można rozcieńczać samą wodą (kranówą), bądź wodą destylowaną.

Tu być musiał się spytać innych kolegów co mają większą praktykę

Fajnie,że ktoś pociągnął temat farb i ... przy okazji thinnerów. No to ja na fali zapytam Kolegów. Czym rozcieńczacie werniksy Humbrola - te kanciastych w buteleczkach ?? Nikt z zapytanych "na żywo" nie powiedział Pozdrawiam z gór[y]

PS Do MM nic nie mam, sam ostatnio zakupiłem kilka słoiczków, w tym MM II czyli authentic. Ale sam nie ryzykuję pędzlem.

I jakby powiedział Szwejk: ja nic do niczego nie mam, ale gdyby mi kazano mieć, to miałbym !

• 3 weeks later...

wiadomośc może byc przydatna dla amatorów tych farbek a jest pewna na 100 %. Firma italeri nie radzi sobie z dystrybucja farbek a testors na targach w norymberdze proponował swój towar ( czy;li to samo 0 o 30 5 drożej

• 2 weeks later...

Hej,

Malowałem MM Acryl aerografem, niestety farby strasznie pylą, dlategoż za nimi nie przepadam.

Akryle za pierwszym otwarciem słoiczka nadają się bezpośrednio do aero, ale zawsze należy sprawdzić czy jest dostatecznie rzadka.

Akryle MM można rozcieńczać wodą destylowaną, ja tak robię i chwalę sobie.

ja też korzystam z MM. Zarówno zwykłych jak autentyków. NIE AKRYLI. Kiedyś rozcieńczałem benzyną ekstrakcyjną ale skubana za szybko odparowuje i zatyka dysze. Najlepszy jest jednak orginalny rozpuszczalnik.