Skocz do zawartości

7TPdw 1:35... zimowe camo?

Gwiazda Piołun

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy pewnie lubimy dywagacje "a co by było gdyby". Ja przykładowo w trakcie dyskusji o słuszności powstania warszawskiego często przypominam, że nawet gdybyśmy wygrali i jakimś cudem komuniści nie objęliby władzy, to mogłaby wówczas wybuchnąć III wojna światowa - bo ZSRR zamiast się martwić, czy Polacy nie rozpieprzą mu ustroju w państwach satelickich miałby czas planować nuklearną inwazję na Europę.

Gdy ostatnio szedłem w zawiejce przez miasto, przyszła mi do głowy taka myśl: Gdyby kampania wrześniowa przeciągnęła się do zimy, ciekawe, jakby się skończyła II wojna? I wówczas przypomniało mi się o całej puszce białej farby kupionej do zrobienia kamuflażu na Flakvierlingu. Tak oto 7TP przybrał barwy przywodzące raczej na myśl działania na froncie wschodnim aniżeli pierwsze miesiące wojny.

Zarysowania i uszkodzenia lakieru powstały właściwie przypadkiem. Czyściłem pędzelek z farby Humbrola 67 i przypadkiem ześlizgnął mi się na kadłub. Już chciałem wytrzeć plamę, gdy nagle uznałem, że stare, powykręcane włókna zostawiły ślad wyglądający niczym starty lakier. Kilka minut radosnej zabawy z pędzelkiem na kadłubie i oto jest czołg, który pierwszą młodość ma za sobą. Nie wiem, jakiego koloru był pancerz 7TP pod lakierem, ale w końcu malowanie i tak jest fikcyjne.

Rzeczy do dorobienia: wstawić lampki i reflektor (które przepadły mi gdzieś gdy przewrócił się pojemniczek z częściami) - jak się nie znajdą zaszpachlować (to samo dotyczy paskudnej wyrwy w prawej wieżyczce), dorobić jakiś ekwipunek dodatkowy, znaleźć dobre figurki polskich pancerniaków i dorobić im zimowe akcesoria. Najważniejszą jednak sprawą są gąsienice. W momencie robienia zdjęć były zszyte, gdyż nie miałem dobrego do nich kleju. Wkrótce wyjmę zszywki i gąski będą normalne. Jednakże... Nijak nie idzie ich dopasować do kół jezdnych! Wrr! Nawet po powiększaniu otworków. Szlag by trafił gumowe gąski, szatański wynalazek... Może jest jakiś zestaw ogniw np. od T-26 albo tankietek Vickersa, które pasowałyby do 7TP?

W najbliższych planach polskiego pancerza tankietka TKS (malowanie standardowe) i kolejny model fikcyjny, Flakpanzer 731 (p), czyli zdobyczny 7TP z zainstalowanym Flakvierlingiem.

p2090031.jpg

p2090032.jpg

p2090035.jpg

p2090037.jpg

p2090039.jpg

p2090042.jpg

Model z Mirage'a, farbowany Humbrolami rozcieńczanymi benzyną lakową tudzież spirytusem, w paru miejscach smagnięty Weathering Setem D. Niedokończony Niemiec tylko dla porównania.

Nie ma co podziwiać

W sumie to jest - koleś z obciętą głową to nie lada frajda pewnie laserem (w końcu SF).

Odnośnie modelu - nie podoba mi się kolor tłumika i jego brudzenie, to samo tyczy się całości modelu. Czemu boczna skrzyneczka jest w innych barwach niż całość? Trzeba było już wszystko pokropić na biało. Po za tym gąsienice lewitujące ( znowu SF? ) no i dziwny ich kolor...

PS - ja nie lubię dywagacji co by było gdyby... gdyby babka miała wąsy, to by dziadkiem była.

Po za tym gąsienice lewitujące ( znowu SF? Very Happy) no i dziwny ich kolor...

Gąsienice lewitujące, bo brak dobrego kleju do nich. Jak ktoś zna skuteczny glej do gumowych gąsek chętnie posłucham.

@Jarekk: masz tu linka bezpośredniego do galerii: http://www.majhost.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=219956 , ale jeszcze przez jakiś czas mogą się nie ładować.

Słabo i tyle. Brak konsekwencji w malowaniu, a właściwie pomazianiu modelu. Dorabianie do niego filozofii, czy tam innych hisoryji jest raczej chybionym pomysłem, bo nic to nie daje oprócz rozczarowania oglądającego po przeczytaniu tekstu...

Gąsienice lewitujące, bo brak dobrego kleju do nich. Jak ktoś zna skuteczny glej do gumowych gąsek chętnie posłucham.

Cyjanoakrylowy. Tylko dobrze, gdy nie klei się go "na farbę", choć i tak trzyma (przynajmniej w 1:72). Dołączam się do braku zachwytów ...

pozdrawiam

Model posiada tyle błędów merytorycznych że chyba kupiłbym monografie i zacząłbym od nowa... :(

Lista błędów Miraga jest długa i może kiedyś wspólnie pokusimy się taką listę.

Tym czasem wrzucam link do chyba najbardziej poprawnego modelu który powstanie w wielkich bólach :

http://www.whiteeagle.net.pl/viewtopic.php?f=13&t=161

Offtop lekki zrobię. A jak sytuacja wygląda z wypustem RPM? Czy to to samo co Mirage (Spojnia) ? Słyszałem opinie, że RPM Vickersa robił na nowo i podobno jest lepszy od Mirage, może w tym przypadku też jest jakaś analogia?

Doceniam pomysł, sam bym chciał sie pobawić w jakieś political fiction...

Niestety model jako tako mi się średnio podoba. Gąsienice nie wyglądają na eksploatowane, a na kamuflazu brakuje jakiś detali... sama struktura kresek jakby od kredy dobra, ale... fajnie jakby pojawiły się chociaż jakieś znaki taktyczne. Ponado skoro to wersja zimowa, to może polskich żołnierzy w mundurach zimowych wrzucić? :P