Jump to content

HMS HOOD, Trumpeter+Voyager 1:700

reggy
 Share

Recommended Posts

Hej! Tydzień temu zacząłem składać model Trumpetera wraz z zestawem blach dedykowanych dla modelu Tamiyi. Wybrałem takie zestawienie, gdyż akurat tam gdzie kupowałem model Tamiyi był w wersji Waterline, a póki co "kastratów" mi nie potrzeba

Spodziewałem się, że trochę problemów może być ze spasowaniem tych dwóch zestawów, no i było. Oczywiście jeszcze połówki kadłuba kiepsko pasowały no i w parę sesji szpachlowania i szlifowania mnie czekało. Najwięcej problemów było ze zeswataniem połówki blaszanego pokładu z połówką plastikowego, bo tu Trumpeter wymyślił inaczej podzielenie tego elementu niż Tamiya. Skutkiem tego była masa szlifowania nadbudówek między pokładami, a i tak nie jest wszystko proste i równoległe jak powinno. Póki co zrobiłem tyle:

DSC_0585.jpg

DSC_0586.jpg

DSC_0588.jpg

DSC_0591.jpg

DSC_0593.jpg

DSC_0595.jpg

DSC_0596.jpg

DSC_0597.jpg

DSC_0598.jpg

Dzięki za komentarze!

"Pom-Pomy" i stanowiska karabinów maszynowych też będziesz kleił z zestawu Voyagera?

No na pewno spróbuje ;) Mam nadzieję, że się uda je pozaginać jak należy i skleić.

• 4 weeks later...

Troszkę blaszek doklejonych. Może przez weekend skończę składanie. Ogólnie przyjemna robotka z tymi blachami Voyagera.

DSC_1690.jpg

DSC_1700.jpg

DSC_1691.jpg

DSC_1695.jpg

DSC_1696.jpg

DSC_1698.jpg

Znalazłem tylko zestaw Flyhawka na ebayu, ale potrzebował bym dwa zestawy (w zestawie są 4 stanowiska) http://www.flyhawkmodel.com/products/fh730002_s3l.jpg

A kosztowałoby to prawie z 90 zł przekraczając o 50% cenę bazowego modelu

Nawiercę skalpelem lufki - Voyager daje też jakieś małe blaszki do naklejenia na przednie osłony działek.

Dzięki za komentarze!

• 2 weeks later...

Hej! Doszły do mnie działa Niko - bardzo ładny produkt - dobry stosunek jakość/cena. Części niepokrzywione, dobrze pasujące. Tylko małe ;)

Już niedużo zostało do poklejenia. Szperacze, parę działek na przód nadbudówki, kotwice, łodzie i parę detali.

hood%20%281%20of%207%29.jpg

hood%20%282%20of%207%29.jpg

hood%20%283%20of%207%29.jpg

hood%20%284%20of%207%29.jpg

hood%20%285%20of%207%29.jpg

hood%20%286%20of%207%29.jpg

hood%20%287%20of%207%29.jpg

• 1 month later...

Trochę podciągnąłem temat

Pomalowałem tu i ówdzie. Najpierw położyłem Surfacer 1200, potem na całość czarną Vallejo, zakleiłem pasek na linii wodnej ten który miał zostać czarny, potem parę szarych mieszanek na górę, pędzlem pokład, zamaskowałem górę taśmą i folią na na czerwono poniżej linii wodnej.

DSC_3609-2.jpg

DSC_3611-3.jpg

DSC_3612-4.jpg

DSC_3613-5.jpg

DSC_3614-6.jpg

DSC_3615-7.jpg

DSC_3616-8.jpg

Nie myślałeś o okrętach "700" do linii ?

"Kastraty"

Dzięki wielkie za komentarz!

• 3 months later...