stroju Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 (edytowane) Dawno nie ukończyłem żadnego modelu, z tej okazji rozgrzebuje następny. Tym razem padło na tego chińskiego kanciastego brzydala, mam zamiar wykonać go w kamuflażu pikselowym, pokazanym na paradzie z okazji sześćdziesięciolecia istnienia Chińskiej Republiki Ludowej. Zainteresowani znajdą tu inboxa: viewtopic.php?t=20037 Na razie wygląda to tak: Bardzo fajnie wyszła brezentowa osłona jarzma: (lufa jeszcze nie przyklejona i nie szlifowana) Mam już kolory których użyje do malowania lub sporządzania mieszanek: c.d.n. Edytowane 31 Marca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Z malowaniem szczęścia życze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 Dam radę! Na chwałę Chińskiej Republiki Ludowej! A teraz idę myć okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekpoz Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Chętnie popatrzę jak powstaje "brzydal" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Długo miejsca na półce nie zagrzał No ciekawe jak ugryziesz temat pixeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Z uwagą będę śledził relację. Też mam ten wóz na warsztacie, też jest mniej więcej na tym samym etapie i również chcę go pomalować w pixel camo. Tyle tylko, że traktuję go jako temat nr 2 przy budowie T-90, tak więc będę podpatrywał rozwiązania u Ciebie i być może zaprezentuję tylko efekt końcowy jaki mi wyjdzie. powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 Też mam ten wóz na warsztacie, też jest mniej więcej na tym samym etapie Musisz podawać dokładną godzinę, bo u mnie to szybko się zmienia ;] No to już właściwie go skleiłem, pozostałe drobiazgi będę malował osobno, pozostało tylko wyszlifować koła i lufę (a właściwie lufy), i będzie można malować: Bardzo spodobało mi się wykonanie tego modelu, HB coraz lepsze produkty robi, choć wciąż bywa nierówno z poziomem części. Wieżę bardzo ładną zrobili, nawet z okablowaniem: Zastanawiam się czy nie zrobić jednego włazu otwartego bo bardzo ma ładnie odwzorowaną stronę wewnętrzną, bez śladów po wypychaczach (!). c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Ale kolega ma tempo sklejania, tylko pozazdrościć Bardzo jestem ciekawy takiej wersji malowania, życzę więc powodzenia w malowaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 witam! podoba mi się pomysł na wykonanie digital camo na modelu z chęcią pokibicuje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Jeśli mógłbyś przeprowadzić bardziej szczegółową relację z maskowania i malowania kamuflażu byłbym wdzięczny. Podpatrzyłbym to i owo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Stroju, wszyscy chcą turtorialu po pikselowym kamuflażu. Ja się też przyłączam i staję się kibicem Twojego wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 No to ruszamy z malowankiem: Najpierw nałożyłem Surfacera 1200, szczególnie ważne bo cały model będzie obklejony taśmami i nie można dopuścić by się słabo trzymała plastiku: Następnie w miejscach gdzie miał być piaskowy kolor zrobiłem preshading, tak eksperymentalnie, ale jak się później okazało nie było to zbyt przydatne... : Na koniec już pomalowałem piaskowym: Teraz wystarczy to "tylko" zamaskować i można przechodzić do następnego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 A teraz idę myć okna... Masz brudne okna w modelu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Na razie wypracowałem taką metodę wycinania masek: Odbiłem na ksero ten plan co dołączyli do modelu, odbitki będę ciął na mniejsze kawałki i po przyłożeniu ich na Taśmę maskującą będę wycinał nożykiem przy linijce, w trudniejszych miejscach to potnę te szablony na mniejsze kawałki i jakoś dopasuję: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 dokładnie tak, planuję podobną metodę, bo co tu innego wymyśleć... tym, którzy nie widzieli modelu dodam, że producent dołączył do zestawu rzuty modelu w 1:35 z każdej strony z rozkładem pikseli, ów rozkład jest zgodny z tym co widać na zdjęciach rzeczywistych pojazdów, nic tylko wycinać maski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Strasznie to idzie, jak po grudzie, przez cały dzień tyle udało mi się zrobić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Oj, to będzie piękniś Podziwiam Cię za chęci pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Strasznie to idzie, jak po grudzie, Kurczę, jaki rozpieszczony. Na prawdziwy wozie bojowym wzór malują chińskie przedszkolaki pędzelkami z własnych włosów, a ty jeszcze śmiesz marudzić. Do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 tym, którzy nie widzieli modelu dodam, że producent dołączył do zestawu rzuty modelu w 1:35 z każdej strony z rozkładem pikseli, Bardzo fajny pomysł, szczególnie przy tym pojeździe który ma właściwie tylko kąty proste i duże płaszczyzny. Szkoda tylko że rozkład pikseli jest różny w niektórych miejscach na poszczególnych rzutach... Ale to drobiazg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 tylko kąty proste i duże płaszczyzny Projektowali od ekierki, więc dobrze, że chociaż koła wyszły im okrągłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Stroju - świetna robota z tymi maskami, nie mogę się już doczekać malowania w Twoim wykonaniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Cóż, niby proste jak budowa cepa. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 niezle idzie nie mogę się doczekać efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 No to dziś dokończyłem maskowanie: Następnie pomalowałem kolorem zielonym, zmieszałem ze sobą Vallejo goleden olive z pale green, w świetle lamp wygląda spoko, ale w dziennym to jakoś tak bardziej olive niż green, ale da się przeżyć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Na działce też nie próżnowałem, udało mi się zamaskować jasnozielone piksele: Przed chwilą nałożyłem najciemniejszą zieleń: Jutro ostatnie maskowanie. Ufff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi