Skocz do zawartości

1:72 ITALERI DC-3 w malowaniu PLL LOT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten model zapowiada się naprawdę dobrze i coś mi mówi, że jest na co czekać. Nie mogę się doczekać galerii. Co do kalek i metalizera to nie wiem, ale może masz jakieś niepotrzebne kalkomanie wtedy może wypróbuj jedną dwie na jakimś złomie i zobacz jak to będzie wyglądać. Choć wydaje mi się, że lakier tak czy siak pod kalki trzeba położyć.

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Co do kalek, to sprawdź Sealer for metalizer Model Master. Kalki na tym kładą się cudownie, a efekt sprawdzisz doświadczalnie na złomie. U mnie wyszło to tak:

SH104794.jpg

Napisano

znów bym nie mógł spać gdybym nie zrobił testów

pociągnąłem sido lewy statecznik i kawałek lewego skrzydła:

dsc00890r.jpg

dsc00891l.jpg

jak dla mnie supermetalizer nie straciła zyskał

kolor stał się bardziej intensywny no i bardziej się świeci

To tak na świeżo zobaczymy co wyjdzie jutro

Napisano

Znalazłem gdzieś w internecie nowe malowanie DC-3 Więc postanowiłem je zmienić

dsc00895p.jpg

dsc00896n.jpg

dsc00898x.jpg

A tak na serio Decek prawie na ukończeniu:

dsc00899w.jpg

dsc00902s.jpg

dsc00901r.jpg

dsc00900gu.jpg

dsc00903e.jpg

dsc00904u.jpg

Prawdopodobnie jutro wraca aparat z serwisu, a więc będą lepsze zdjęcia

Napisano

tak na dobranoc:

dsc00905p.jpg

dsc00906t.jpg

dsc00907q.jpg

dsc00908y.jpg

Jeszcze tylko niebieski pasek i kalki

I jeszcze pytanko?

Czy lotki, które podobno są zrobione z materiału, malować farbą o kolorze srebrnym czy zostawić pomalowane metalizerem?

Napisano

Jest fajnie. Nadal widać trochę niedoskonałości, w szczególności na skrzydłach i w okolicach drzwi, ale nie ma tragedii. Metalizer pięknie połyskuje, a zróżnicowane blachy robią wrażenie.

Czas kończyć

Napisano

Dzięki

Postaram się dziś skończyć

z milion razy szlifowałem skrzydła i drzwi

Na żywo drzwi wyglądają przyzwoicie a na skrzydłach pozostały gdzieniegdzie drobne ryski

Napisano

No coraz bliżej końca widzę .

Napisano

co do tego samolotu to niczego nie jestem pewien

mało jest dokumentacji do tego samolotu

Napisano

Myślę, że dobrze by było wykonać jeszcze polerkę filcem i pastami polerskimi, żeby usunąć skórkę pomarańczową widoczną w szczególności na niebieskim kolorze.

Napisano

Przydałoby się dorobić schodki po których wchodziła załoga wraz z pasażerami, może uda Ci się coś wyczarować?

Napisano

Nic tylko czekam już teraz na waszmości galeryję

Napisano

Finisz

dsc00928f.jpg

dsc00929wf.jpg

dsc00930jy.jpg

dsc00931hr.jpg

dsc00932j.jpg

dsc00933x.jpg

Dziękuje wszystkim za cenne wskazówki przy budowie modelu

Galeria niebawem

Napisano

BRAVO!!!

Napisano

Przyłączam się do gratulacji!! Naprawdę kawał dobrej roboty i piękny efekt!

A jutro - mam nadzieję - zobaczę go "na żywca"

Pozdrawiam!

Przemek Klimala

Napisano

Jeśli można, to wrzucę "kamyczek do ogródka"... z całym szacunkiem dla Twoich modelarskich zdolności. Uważam, że wszelka ingerencja w model powinna wyjść całości na dobre. Zważywszy na wykończenie drzwi (co za tym idzie, widocznego wnętrza) i lotek, jest zgoła inaczej. Jeśli chodzi o mnie, to te niedoskonałości jako pierwsze rzucają mi się w oczy. Poza tym GRATULUJĘ wytrwałości i umiejętności.