Wallace Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Oto kolejny upload z postępów w stoczni. Taaak... w końcu okleiłem blaszkami barbety wież Bruno i Cesar co zajęło sporo czasu i nerwów Popraw skrzywiony reling i będzie ok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 I tak na wstępie zaznaczę iż po wykonaniu wielu prób nie uzyskałem pożądanego efektu co do malowania pokładu więc postanowiłem, że zostaje jak ostatnio Jak nie dało rady to zostaw nie ma co się mordować na siłę...... Za to pomalowałem nadbudówkę główną. Oczywiście nie jest to jeszcze look finalny. Ale wygląda na ok ... Ruszyły również prace przy kominie. Niby powinno pójść łatwo a ile z tym było mordowania i mięsa poleciało.... A na mój gust trochę się pospieszyłeś z blaszkami - wypadało zaprzyjaźnić komin ze szpachlą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Witam Zamieszczam kolejny upload postępów z budowy DKM Bismarck. Zabrzmiało trochę oficjalnie ale nie szkodzi. Dziękuję za opinie a odpowiadając Wallaceowi co do komina to odpuściłem sobie zmagania z nim jak to prezentowali Skell czy Macisso, zresztą doskonale, i umieściłem tylko te blachy które są w/g mnie niezbędne. Co do pokładu to jestem zadowolony z efektu, szczególnie w świetle naturalnym prezentuje się realistycznie. Ostatnio trochę czasu spędziłem nad dopieszczaniem mostka admiralskiego i jest już niemal ukończony brak jest tylko dalmierza i masztu, które już czekają na montaż. Oto foty: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Generalnie całość bardzo dobrze się prezentuje. Nadbudówka zacna, ale działka przeciwlotnicze raczej słabo. O ile podwójne 37mm jeszcze się broni (choć po bokach luf są jakieś dziwne odstające elementy) to poczwórne sprzężone 20-stki już blado wypadają. Wiem że Academy nie jest mocne jeśli chodzi o detale ale może popracujesz nad nimi. Są tylko dwa, zatem nie będzie z tym dużo roboty a efekt będzie lepszy Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam Wiem że Academy nie jest mocne jeśli chodzi o detale ale może popracujesz nad nimi. Są tylko dwa, zatem nie będzie z tym dużo roboty a efekt będzie lepszy Dzięki Macisso za komentarz. Tak ja też nie jestem z nich do końca zadowolony, postaram się coś z tym fantem zrobić. A co tam u Ciebie w stoczni? Mały zastój? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Alex304, chodziło mi o szpachlowanie łączeń na kominie, ale ok ... Poza tym zgadzam się z Macisso: może pomyślisz nad zestawem PE ? Na pewno model wiele na tym zyska ! ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Tak ja też nie jestem z nich do końca zadowolony, postaram się coś z tym fantem zrobić. Koniecznie. Te dwa detale będą rzucały Ci się na obraz całości czarną chmurą A co tam u Ciebie w stoczni? Mały zastój? Chwilowo brak czasu na dłubanie niestety. Czasem przysiądę i jakiś detal poskładam, ale na poważne ruchy trzeba poczekać jeszcze. Po świętach coś wrzucę. Termin ukończenia na 27-go maja nadal aktualny Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam Dziękuję za cenne uwagi, cały czas kombinuję nad tymi C/38 i zobaczymy co z tego wyniknie. No tak czas na ostatni przed świętami upload. Prace trwają i progres w stoczni jest. Wiadomo wszyscy już myślą o świętach tak więc stan rzeczy na chwilę obecną co chodzi o komin ( to szczególnie odpowiadając Wallaceowi) i hangar. Prawie na każdym kroku odczuwam braki szczegółów i szczególików, które przecież nadają charakter modelowi i staram się kombinować sam ale to nie to samo co z zestawu LR czy Edka Hangar oczywiście jeszcze bez łodzi I to na tyle. Życzę wszystkim Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam po Świętach Przyszło mi pisać pod swoim postem ale nie szkodzi. Chwila jest wielka gdyż wreszcie kadłub został przycumowany do nabrzeża wyposażeniowego Prace nad pasowaniem elementów nadbudówki dziobowej trwają i udało mi się pstryknąć parę fotek : Zaczyna się wszystko komponować, mam nadzieję, że wyrobią się z terminem na rocznicę oddania pancernika do służby w sierpniu 1940 roku. Zmykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 26 Kwietnia 2011 Share Napisano 26 Kwietnia 2011 No zaczyna nabierać wyglądu Twój B Alex304. Będę trzymał kciuki za termin i czekam na postępy. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Kwietnia 2011 Share Napisano 26 Kwietnia 2011 Jednego się czepię: drabinka na froncie pomostu nawigacyjnego/bojowego... wygląda, kakby była przyspawana pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Znalazłem pewien błąd. Z tego co pamiętam robisz Bismarcka na stan z roku 1940.. Pisałem Ci abyś poprawił sprzężoną poczwórną 20-tkę bo słabo wyszła. A tam wcale nie powinno jej być. Do kwietnia 1941 roku znajdowały się tam zestawy podwójnych 37-ek C/30 zatem już wiesz co robić Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Macisso dzięki za zauważenie nieścisłości w temacie AA. Pogrzebałem, poczytałem i ... masz rację ale nie do końca. Rzeczywiście dopiero od marca 1941 pojawiły się na platformie reflektorowej poczwórnie sprężone dzałka 20 mm Flak C/38. Do tego czasu znajdowały się tam jednak pojedyncze działka 20 mm MG C/30 a nie jak napisałeś: znajdowały się tam zestawy podwójnych 37-ek C/30 Nie mniej raz jeszcze dziękuję za szczegółowość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Do tego czasu znajdowały się tam jednak pojedyncze działka 20 mm MG C/30 a nie jak napisałeś:Cytat: znajdowały się tam zestawy podwójnych 37-ek C/30 Hmmmm.... To może faktycznie coś mi się pokiełbasiło... Na ale najważniejsze że błąd został dostrzeżony, zbadany i komisyjnie oddany do poprawienia Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 2 Maja 2011 Autor Share Napisano 2 Maja 2011 Witam Znajdując chwilę na małe dłubanie postanowiłem, korzystając z tego czym dysponuję, zmodyfikować niektóre elementy wyposażenia okrętu tak by były bardziej autentyczne. I tak pierwsze małe hangary: i hangar główny: oraz komin: Nie wszystko da się radę zrobić nie mając zestawu Edka czy LR ale wyznaję zasadę "coś z niczego" by efekt był i autentyczność większa. Pozdrawiam Alex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Maja 2011 Super Moderator Share Napisano 2 Maja 2011 Szpachlować miejsca łączeń Szpachlować miejsca łączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 W najbliższą niedzielę na kanale National Geo. będzie film o Bismarku z dużą ilością zdjęć archiwalnych. Start 21.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 Super! Dzięki Epheli za info. Tak toż to już 70 lat minęło kiedy to... Jeżeli dobrze pamiętam to na którymś forum toczył się spór w temacie zatopienia DKM Bismarck - czy to Anglicy czy samo-zatopienie było powodem ostatecznej porażki okrętu. Tak czy inaczej był to piękny i nowoczesny jak na owe czasy okręt, który odszedł do historii w dramatycznych okolicznościach przyrody i mimo krótkiej służby ma swoje niewątpliwe miejsce w historii. 70 rocznica zatopienia DKM BISMARCK 27/05/2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Dokładnie, tak jak piszesz zdania są podzielone co do zatopienia okrętu, a oględziny wraku też nie dały 100% odpowiedzi. Wysadzenie zaworów dennych przez załogę Bismarcka na bank zatopiłoby okręt, a wiadoma salwa z Dorsetshire uznawana za cios ostateczny - niekoniecznie... Fajnie, że dokładasz dodatkowe detale do modelu - naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 no widzę że prace poszły do przodu. oby tak dalej. Żeby utrzymać tempo skrzynka . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Czysto, ładnie i schludnie. Ale to co się rzuca w oczy, to: Szpachlować miejsca łączeń Szpachlować miejsca łączeń ...PS - komin jest już ok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 Witam Ok ok... będziem szpachlować a nawet kitować gdzie trzeba Nadmienię jednakże iż niektórych powierzchni celowo nie wykańczam gdyż będą i tak niewidoczne (zakryte). Ale dzięki za spostrzegawczość. Nareszcie doszła do mnie wyczekiwana przesyłka. Teraz już działka AA zostaną zainstalowane tak jak być powinno. A teraz mały komunikat. Mam do odstąpienia poniższe egzemplarze EOW (kopie) gdyż stałem się szczęśliwym posiadaczem oryginałów. Dlatego też, jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o sygnał na forum, szczegóły dogadamy. Tymczasem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Kawał ładnej pracy jak przyglądam się "B" to chęci powracają żeby powrócić do swojego w 200 ale miło popatrzeć u Ciebie i skella oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Ok ok... będziem szpachlować a nawet kitować gdzie trzeba Nadmienię jednakże iż niektórych powierzchni celowo nie wykańczam gdyż będą i tak niewidoczne (zakryte). Ciesząc się z deklaracji, nadmienię tylko, że nie wszystkie miejsca nieposzpachlowane będą "zakryte" ... Trzymam kciuki za dalsze postępy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Witam Znalazłem trochę czasu by pokombinować przy pomoście nawigacyjnym gdyż nie do końca byłem zadowolony z efektu i wierności co do oryginału. I tak postanowiłem przynajmniej dorobić charakterystyczne mostki po obu jego stronach. Jak widać przybrudziłem lekko co nieco , chociaż w grudniu 1940 Bismarck nie miał na koncie za dużo działań na morzu to chcę by nie wyglądał jak tzw."malowana lala". W między czasie skończyłem już uff mostek kapitański i admiralski czyli nadbudówkę dziobową lub dowodzenia jak kto woli Pozostaje teraz tylko umieścić to żelastwo na swoim miejscu. Macisso wymieniłem działka! Zdjęcia niestety przy sztucznym świetle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi