Skocz do zawartości

BISMARCK - Academy 1:350

Alex304

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 187
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

I tak na wstępie zaznaczę iż po wykonaniu wielu prób nie uzyskałem pożądanego efektu co do malowania pokładu więc postanowiłem, że zostaje jak ostatnio
Jak nie dało rady to zostaw nie ma co się mordować na siłę...

...

Za to pomalowałem nadbudówkę główną. Oczywiście nie jest to jeszcze look finalny.
Ale wygląda na ok

...

Ruszyły również prace przy kominie. Niby powinno pójść łatwo a ile z tym było mordowania i mięsa poleciało....
A na mój gust trochę się pospieszyłeś z blaszkami - wypadało zaprzyjaźnić komin ze szpachlą

...

Witam

Zamieszczam kolejny upload postępów z budowy DKM Bismarck. Zabrzmiało trochę oficjalnie ale nie szkodzi.

Dziękuję za opinie a odpowiadając Wallaceowi co do komina to odpuściłem sobie zmagania z nim jak to prezentowali Skell czy Macisso, zresztą doskonale, i umieściłem tylko te blachy które są w/g mnie niezbędne. Co do pokładu to jestem zadowolony z efektu, szczególnie w świetle naturalnym prezentuje się realistycznie.

Ostatnio trochę czasu spędziłem nad dopieszczaniem mostka admiralskiego i jest już niemal ukończony brak jest tylko dalmierza i masztu, które już czekają na montaż.

Oto foty:

th_P1040031.jpg th_P1040028.jpg th_P1040027.jpg th_P1040026.jpg th_P1040040.jpg

Pozdrawiam

Generalnie całość bardzo dobrze się prezentuje. Nadbudówka zacna, ale działka przeciwlotnicze raczej słabo. O ile podwójne 37mm jeszcze się broni (choć po bokach luf są jakieś dziwne odstające elementy) to poczwórne sprzężone 20-stki już blado wypadają. Wiem że Academy nie jest mocne jeśli chodzi o detale ale może popracujesz nad nimi. Są tylko dwa, zatem nie będzie z tym dużo roboty a efekt będzie lepszy

Pozdrawiam

Maciek

Witam

Wiem że Academy nie jest mocne jeśli chodzi o detale ale może popracujesz nad nimi. Są tylko dwa, zatem nie będzie z tym dużo roboty a efekt będzie lepszy

Dzięki Macisso za komentarz. Tak ja też nie jestem z nich do końca zadowolony, postaram się coś z tym fantem zrobić. A co tam u Ciebie w stoczni? Mały zastój?

Pozdrawiam

Tak ja też nie jestem z nich do końca zadowolony, postaram się coś z tym fantem zrobić.

Koniecznie. Te dwa detale będą rzucały Ci się na obraz całości czarną chmurą

A co tam u Ciebie w stoczni? Mały zastój?

Chwilowo brak czasu na dłubanie niestety. Czasem przysiądę i jakiś detal poskładam, ale na poważne ruchy trzeba poczekać jeszcze. Po świętach coś wrzucę. Termin ukończenia na 27-go maja nadal aktualny

Pozdrawiam

Maciek

Witam

Dziękuję za cenne uwagi, cały czas kombinuję nad tymi C/38 i zobaczymy co z tego wyniknie.

No tak czas na ostatni przed świętami upload.

Prace trwają i progres w stoczni jest. Wiadomo wszyscy już myślą o świętach tak więc stan rzeczy na chwilę obecną co chodzi o komin ( to szczególnie odpowiadając Wallaceowi) i hangar.

th_P1040057.jpg th_P1040054.jpg th_P1040052.jpg th_P1040047.jpg

Prawie na każdym kroku odczuwam braki szczegółów i szczególików, które przecież nadają charakter modelowi i staram się kombinować sam ale to nie to samo co z zestawu LR czy Edka

Hangar oczywiście jeszcze bez łodzi

th_P1040063.jpg th_P1040062.jpg th_P1040064.jpg

I to na tyle.

Życzę wszystkim Wesołych Świąt

Witam po Świętach

Przyszło mi pisać pod swoim postem ale nie szkodzi. Chwila jest wielka gdyż wreszcie kadłub został przycumowany do nabrzeża wyposażeniowego

Prace nad pasowaniem elementów nadbudówki dziobowej trwają i udało mi się pstryknąć parę fotek :

th_P1040076.jpg th_P1040073.jpg th_P1040082.jpg th_P1040080.jpg

Zaczyna się wszystko komponować, mam nadzieję, że wyrobią się z terminem na rocznicę oddania pancernika do służby w sierpniu 1940 roku.

th_P1040085.jpg th_P1040077.jpg

Zmykam

Znalazłem pewien błąd. Z tego co pamiętam robisz Bismarcka na stan z roku 1940.. Pisałem Ci abyś poprawił sprzężoną poczwórną 20-tkę bo słabo wyszła. A tam wcale nie powinno jej być. Do kwietnia 1941 roku znajdowały się tam zestawy podwójnych 37-ek C/30 zatem już wiesz co robić

Pozdrawiam

Maciek

Macisso dzięki za zauważenie nieścisłości w temacie AA. Pogrzebałem, poczytałem i ... masz rację ale nie do końca. Rzeczywiście dopiero od marca 1941 pojawiły się na platformie reflektorowej poczwórnie sprężone dzałka 20 mm Flak C/38.

Do tego czasu znajdowały się tam jednak pojedyncze działka 20 mm MG C/30 a nie jak napisałeś:

znajdowały się tam zestawy podwójnych 37-ek C/30

Nie mniej raz jeszcze dziękuję za szczegółowość

Pozdrawiam

Do tego czasu znajdowały się tam jednak pojedyncze działka 20 mm MG C/30 a nie jak napisałeś:

Cytat:

znajdowały się tam zestawy podwójnych 37-ek C/30

Hmmmm.... To może faktycznie coś mi się pokiełbasiło... Na ale najważniejsze że błąd został dostrzeżony, zbadany i komisyjnie oddany do poprawienia

Pozdrawiam

Maciek

Witam

Znajdując chwilę na małe dłubanie postanowiłem, korzystając z tego czym dysponuję, zmodyfikować niektóre elementy wyposażenia okrętu tak by były bardziej autentyczne.

I tak pierwsze małe hangary:

th_P1040092.jpg th_P1040091.jpg th_P1040090.jpg

i hangar główny:

th_P1040102.jpg th_P1040103.jpg

oraz komin:

th_P1040108.jpg th_P1040105.jpg th_P1040104.jpg

Nie wszystko da się radę zrobić nie mając zestawu Edka czy LR ale wyznaję zasadę "coś z niczego" by efekt był i autentyczność większa.

Pozdrawiam

Alex

W najbliższą niedzielę na kanale National Geo. będzie film o Bismarku z dużą ilością zdjęć archiwalnych. Start 21.00

Super! Dzięki Epheli za info.

Tak toż to już 70 lat minęło kiedy to...

Jeżeli dobrze pamiętam to na którymś forum toczył się spór w temacie zatopienia DKM Bismarck - czy to Anglicy czy samo-zatopienie było powodem ostatecznej porażki okrętu. Tak czy inaczej był to piękny i nowoczesny jak na owe czasy okręt, który odszedł do historii w dramatycznych okolicznościach przyrody i mimo krótkiej służby ma swoje niewątpliwe miejsce w historii.

th_36963.jpg

70 rocznica zatopienia DKM BISMARCK 27/05/2011

Dokładnie, tak jak piszesz zdania są podzielone co do zatopienia okrętu, a oględziny wraku też nie dały 100% odpowiedzi. Wysadzenie zaworów dennych przez załogę Bismarcka na bank zatopiłoby okręt, a wiadoma salwa z Dorsetshire uznawana za cios ostateczny - niekoniecznie...

Fajnie, że dokładasz dodatkowe detale do modelu - naprawdę warto.

Czysto, ładnie i schludnie. Ale to co się rzuca w oczy, to:

Szpachlować miejsca łączeń Szpachlować miejsca łączeń
...

PS - komin jest już ok

...

Witam

Ok ok... będziem szpachlować a nawet kitować gdzie trzeba

Nadmienię jednakże iż niektórych powierzchni celowo nie wykańczam gdyż będą i tak niewidoczne (zakryte). Ale dzięki za spostrzegawczość.

Nareszcie doszła do mnie wyczekiwana przesyłka. Teraz już działka AA zostaną zainstalowane tak jak być powinno.

th_P1040112.jpg

A teraz mały komunikat.

Mam do odstąpienia poniższe egzemplarze EOW (kopie) gdyż stałem się szczęśliwym posiadaczem oryginałów. Dlatego też, jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o sygnał na forum, szczegóły dogadamy.

th_P1040109.jpg

Tymczasem Pozdrawiam

Ok ok... będziem szpachlować a nawet kitować gdzie trzeba

Nadmienię jednakże iż niektórych powierzchni celowo nie wykańczam gdyż będą i tak niewidoczne (zakryte).

Ciesząc się z deklaracji, nadmienię tylko, że nie wszystkie miejsca nieposzpachlowane będą "zakryte"

...

Trzymam kciuki za dalsze postępy

...

Witam

Znalazłem trochę czasu by pokombinować przy pomoście nawigacyjnym gdyż nie do końca byłem zadowolony z efektu i wierności co do oryginału. I tak postanowiłem przynajmniej dorobić charakterystyczne mostki po obu jego stronach.

th_P1040114.jpg th_P1040113.jpg th_P1040135.jpg th_P1040173.jpg th_P1040170.jpg

Jak widać przybrudziłem lekko co nieco , chociaż w grudniu 1940 Bismarck nie miał na koncie za dużo działań na morzu to chcę by nie wyglądał jak tzw."malowana lala".

W między czasie skończyłem już uff mostek kapitański i admiralski czyli nadbudówkę dziobową lub dowodzenia jak kto woli Pozostaje teraz tylko umieścić to żelastwo na swoim miejscu. Macisso wymieniłem działka!

th_P1040197.jpg th_P1040193.jpg th_P1040186.jpg th_P1040177.jpg th_P1040220.jpg

Zdjęcia niestety przy sztucznym świetle.

Pozdrawiam