Jędrek Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 ja moge wystartowac z jakims niszczycielem japonskim 1/700 nie mam żadnego japońskiego niszczyciela a japońskiej 700-tki nie planuję ale bardziej bylbym zadowolony jak przeszly by jakies male rosyjskie jednostki - wlasnie czekam na Ose (I i II) , Trantula (I i II) , Nanuchka (I i III) i Krivak (I i II) - wszystko 1/700 a we wrzesniu/pazdzierniku mam otrzymac Grishe I - 1/700 to byłby ciekawy temat ale z małych też nic nie mam by wystartować... -współczesne amerykańskie okręty nawodne (Spruance, Arleigh Burke, Ticonderoga, Blue Ridge..) Po przejrzeniu te najbardziej by mnie interesowały te projekty. tu z chęcią bym się pisał na jeden z typów -współczesne rosyjskie okręty nawodne (Sowremienny, Udałoj, Sława, Kirow, Minsk..) chętnie... ale poczekałbym jeszcze, może jakieś żywice pojawią się na rynku przyszły mi do głowy jeszcze innego typu projekty, związane np. z nazwą konkretnego okrętu jak "Varyag", "The Sullivans", "Kongo" czy "Ark Royal" pod tymi nazwami występują różne okręty i np. przy projekcie Wariag można wziąć udział zarówno z okrętem współczesnym jak i carskim Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPG Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Były też takie pomysły: Japońskie Niszczyciele i/lub Japońskie Lekkie Krążowniki A może jakiś konkretny zespół niszczycieli japońskich, np.: 2 Eskadra Niszczycieli z okresu bitwy na Morzu Jawajskim. Dokładniej to chodzi część zespołu Japończyków czyli:2 Eskadra Niszczycieli: (kadm. Raizo Tanaka) * okręt flagowy: - krążownik lekki "Jintsu" * 16 Dywizjon Niszczycieli: - niszczyciele: "Yukikaze", "Tokitsukaze", "Amatsukaze", "Hatsukaze" (typu Kagero) Albo może: 1. OKRĘTY MIASTA - okręty których nazwy pochodzą od miast? 2. SAŁWNI ADMIRAłOWIE - okręty które jako nazwy noszą nazwiska admirałów 3. NIEUSTRASZONE OKRęTY - okręty nazywane w stylu "Dzielny" "Nieustraszony" "Rozważny" itd. 4. OKRęTY ROśLINY - nazywane od drzew, kwiatów 5. POGODA NA MORZU - okręty nazywane od zjawisk pogodowych Chodzi o to żeby nie ograniczać się do jednej epoki czy bandery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 2. SŁAWNI ADMIRAłOWIE - okręty które jako nazwy noszą nazwiska admirałów może to? ile byłoby chętnych osób? mógłbym wziąć udział w takim projekcie, ze trzy modele by się znalazły więc na jakiś bym się w końcu zdecydował Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 2. SŁAWNI ADMIRAłOWIE - okręty które jako nazwy noszą nazwiska admirałów może to? ile byłoby chętnych osób? To w skali 1/700 co jest do wyboru, oprócz niemieckiego "Tirpitza", lotniskowca "Admirał Fłota Sowietskogo Sojuza Kuzniecow" oraz przechrzczonych krążowników klasy Kirow? Są jeszcze Nelson i Rodney z Tamiyi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 pod ten temat pasuje Slava class i Udaloy class Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 są jeszcze np. Spruance, Kidd, Nimitz.. w tym temacie sporo się okrętów łapie to jak? deklarujemy się? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 dobra ja moge wystartowac z Udaloy (tylko czekam az paczka do mnie dojdzie) ... choc na pierwszy model chcialem zrobic cos innego ale to nic ... na obecny czas jest to dosyc latwo dostepny model wiec jak skopie to kupie nowy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPG Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 HMS Hood też pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 dobra ja moge wystartowac z Udaloy tu, to masz admirałów sporo do wyboru HMS Hood też pasuje. pewnie, że pasuje to by było nas trzech, jeszcze z jedna osoba i można startować, przedsięwzięcie można by nazwać "Admiralski projekt grupowy" jakiś termin trzeba by ustalić tak co by się nie mazgaić i nie zrezygnować 4 miesiące (do końca roku), 6 miesięcy? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Pozwolę sobie wystartować w "Admiralskim projekcie" z i już jest nas czterech . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Pozwolę sobie wystartować w "Admiralskim projekcie" z.. i już masz blaszkę od razu do swojego modelu będę musiał dopiero ściągnąć a jakieś propozycje terminu? może być któryś z zaproponowanych przeze mnie? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 hmm.. ja może też bym się dołączył z Yamato w 1/350 ( od Tamiya ), wraz z blaszkami... ... eee nie wiem, gdzie mi tam do zawodostwa ... ale przyglądac sie bede Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 ja może też bym się dołączył z Yamato fajnie tylko, że z nazwą to raczej nie pasuje do tego projektu, chyba że coś przeoczyłem Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krys Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Ja może bym też wystartował . Tylko nie wiem z czym . Co byście proponowali na początek zabawy 1:700? Myślałem na USS Fletcher z Tamiya'i, ale nie wiem gdzie by można kupić blaszki do niego (najlepiej w Polsce), był jeszcze HMS Hood też z Tamiya'i, ale tu odwrotnie (znalazłem w Polsce blaszki, a modelu nie mogę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPG Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Do Fletchera chyba nie ma dedykowanych blach. A jeśli chodzi o Hooda to model Trumpetera jest zdecydowanie nowszą i lepszą propozycją. Termin, jak dla mnie może być do końca roku. No i Yamato - zdecydowanie nie nosił nazwiska żadnego admirała. Japońskie pancerniki noszą nazwy głównych prowincji lub gór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krys Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Po przeczytaniu tej relacji nie był bym taki pewien tego trumpeter'a Znalazłem też tamiya'e: tutaj niestety:1 niedostępny, 2 droższy(ale za to jeszcze niszczyciel-typu E) Wolałbym w sumie na początek jakiś niszczyciel, niż pancernik, ale to się jeszcze zobaczy Termin do końca roku, tak jakbym coś znalazł chyba byłby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 krys a nie może np. model jaki wybrał sobie Sebaar? - od razu z blaszkami i aktualnie dostępny w sklepach założyłem odrębny wątek dla nowego projektu KLIK Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krys Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Hmm... W sumie mi pasuje (będzie mi łatwiej, bo będę mógł podglądać u Sebaar'a ). Czyli będę startować z USS Spruance DD963. Jeszcze pytanie tak na zakończenie: Jakie farbki do niego? Producent jakiś taki lepszy(Tamiya, albo Gunze ) Do końca września będę zamawiać z mojehobby(będę miał aerograf ), więc relacja powinna być jeszcze we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Wybaczcie, czytałem nieco po łebkach ale jeśli pomysł zrobienia jakiegoś zbiorowego projektu jest nadal aktualny, to może to co dotąd planowałem zrobić "solo", czyli największe/najlepsze pancerniki drugiej wojny światowej, po jednym od kraju. Jedyny problem jak mi się wydaje stanowiłyby tylko włoskie pancerniki typu "Vittorio Veneto". Rozglądam się za nimi od jakiegoś czasu ale nie natrafiłem na nic szczególnego. Innym pomysłem byłoby zrobienie okrętów uczestniczących w jakiejś bitwie. Np. zbudować w czterech Bismarcka, Prinz Eugena, Hooda i Księcia z Walii (najlepiej w tej samej skali). Ale to tylko moje sugestie. Podaję do rozpatrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Biorąc pod uwagę że [APG] zmierza do końca można się już zacząć zastanawiać nad następnym projekcikiem. Ciągle ciekawe są te pozycje: 1. OKRĘTY MIASTA - okręty których nazwy pochodzą od miast? 3. NIEUSTRASZONE OKRęTY - okręty nazywane w stylu "Dzielny" "Nieustraszony" "Rozważny" itd. 4. OKRęTY ROśLINY - nazywane od drzew, kwiatów 5. POGODA NA MORZU - okręty nazywane od zjawisk pogodowych Od siebie mogę dodać np. Iron Bottom Sound- czyli okręty biorące udział w walkach morskich o Guadalcanal. Oprócz 70 rocznicy wybuchu DWŚ jest jeszcze jakaś morska okrągła rocznica? Bo kojarzy mi się że wypadałoby 65-lecie Leyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Biorąc pod uwagę że [APG] zmierza do końca można się już zacząć zastanawiać nad następnym projekcikiem Na razie bez sensu jest robić nowy projekt grupowy. Niedługo rusza II Zimowy konkurs Modelworka wiec tam możemy atakować ze swoimi okrętami (ja już zgłosiłem chęć udziału) a do końca APG został jeszcze ponad miesiąc wiec jeśli Arazaziel ma ochotę to niech się przyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Niedługo rusza II Zimowy konkurs Modelworka wiec tam możemy atakować ze swoimi okrętami (ja już zgłosiłem chęć udziału) jestem tego samego zdania Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 21 Listopada 2008 Share Napisano 21 Listopada 2008 Ale nie zaszkodzi dopisać kilku kilku propozycji, w szczególności że okręty to inwestycje długo terminowe, a sam się zastanawiam nad udziałem w II Zimowym konkursie Modelworka. Może projekcik na 60-lecie NATO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 zawsze można wystartować w konkursie (jako okrętowcy) pod jakimś jednym hasłem ale raczej sam się nie piszę... Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anabis Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 chcialbym uslyszec wasze propozycje co do tematow tych wlasnie projektow dotyczacych tego dzialu. Jak juz to zrobimy to ustalimy jeszcze terminy na wykonanie oraz glosowania... pomysł jest następujący: zatytułowałem go "co pływało po Zalewie Wiślanym? a zatem szukajta a znajdzieta... myślałem o źródłach takich jak Muzeum Morskie oddz w Tczewie (Muzeum Wisły) i w Kątach Rybackich (Muzeum Zalewu Wiślanego) a także [ja już próbowałem... bezskutecznie] poszukać inspiracji u byłych producentów jednostek pływających ze stoczni w Elblągu. No coż Schihau Werke podobno w swojej aktualnej siedzibie w Wilhelmshafen nic z archiwów od 1870 roku nie ma(?) a działo sie na rzece Elbląg niemało ot choćby wdzięczny torpedowiec klasy Elbing... no i oczywiście dużo wcześniej: jak kto pamięta: łódź św.ojciecha, Smok korsarza Martena z powieści J.Meissnera... no i kogga elbląska ładnie wystrugana ostatnio przez Revell'a... a także barkasy, których już nie ma nawet bez unijnych dyrektyw żeby niszczyć to, co na siebie nie zarobi! a póki co, pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi