Macisso Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) ale nie zastanawiałeś się nad lekkim chociażby oszlifowaniem tych plastikowych części? Wygląda to jak przesunięcia formy Powiem tak. Na pierwszy rzut oka wydawało mi się że jest to celowe zagłębienie. Teraz po Twoim poście i dokładnych oględzinach dochodzę do wniosku że faktycznie jest to przesunięcie formy.... Nie mniej doszedłem do tego wniosku dopiero pod lupą- jest to tak drobny element. Zobaczę czy uda się to poprawić żeby nic nie zniszczyć. Dzięki za spostrzegawczość Forest. Michał15 dziękuję za uznanie. Słowo "determinacja" w tym przypadku pasuje jak ulał Pozdrawiam Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Ależ proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam ponownie. Siłą rozpędu dzisiejszy czas modelarski spędziłem na wykonaniu pojedynczych 20-stek. Kilka godzin w pozycji na "mnicha przy księdze" odcisnęło swoje piętno na moich plecach. Dziś w nocy raczej się nie wyśpię (będzie bolało), ale za to zasypiać będę zadowolony. Efekt, co za chwilę sami ocenicie, moim zdaniem świetny. Nawet miło się to składało, co nie jest takie oczywiste przy delikatności zestawu LR. Powoli zaczynam być spokojny co do utrzymania terminu zakończenia. A teraz wspomniane 20-stki na desce wraz z 37-kami: Troszkę bliżej: Całkiem blisko: I tyle. Jutro trafią pod aero i na miejsce. Poczyniłem pierwsze testy z olinowaniem. Sprawdzałem żyłkę wędkarską, nić nylonową oraz nitki ciągnione z ramek. Ta ostatnia opcja mimo swej delikatności najlepiej daje się układać, zatem chyba na nią padnie wybór. Ale jak to mówili starożytni rzymianie- pożyjom, uwidim Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Padam na kolana podziwu nad tymi 20-kami:) ps. Pożywim - uwidim pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Również nie mogę wyjść z podziwu co do tych działek. Jak to w ogóle możliwe że to da się złożyć. Ja też dzisiaj powalczyłem z relingami przy swoim PE.Piękna robota Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam Super Ci to wyszło! Nie ukrywam, że zazdroszczę Ci tego zestawu LR. Jednak co klasa to klasa. Trzymam kciuki za dotrzymanie terminu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 M-A-S-A-K-R-A Ja to sobie nie wyobrażam jak można takie coś zgiąć ! Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Bardzo dziękuję za uznanie Panowie Przyznam się szczerze że efekt końcowy tej dłubaniny nawet mnie zaskoczył... A że nic nie zniszczyłem albo nie zgubiłem to już prawdziwe święto Padam na kolana podziwu nad tymi 20-kami:) Bez przesady, można to było zrobić lepiej, ale i tak dziękuję. Jak to w ogóle możliwe że to da się złożyć. Ja to sobie nie wyobrażam jak można takie coś zgiąć ! Wszystko jest kwestią wprawy, dobrej lupy oraz kilku przemyślanych punktów podparcia rąk aby wyeliminować drżenie Tak jak napisałem wyżej jest to pierwsza moja tak udana praca z drobnicą. Wcześniej nie było tak kolorowo Nie ukrywam, że zazdroszczę Ci tego zestawu LR. Jednak co klasa to klasa. O tak... Zestaw jest świetny. Ale nie chcę nikogo oszukiwać. Mnie zdecydowanie przerasta. Wykorzystam go ledwie w 50% i niejeden element zniszczyłem przy wyginaniu zanim doszedłem do jako takiej wprawy... Teraz zatem idę pomyśleć co następnego na ruszt i zaczynam. Do wieczorka. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam. Przyszło mi pisać pod swoim postem, ale cóż zrobić. Narzuciłem wysokie tempo A teraz postępy: Tak ja zapowiadałem działka plot trafiły pod aero. Następnie czarny łosz, potem lekko rdzawy, na koniec lekki suchy pędzel i gotowe. Stoczniowcy czując że czasu zostało niewiele od razu zamontowali je na swoich miejscach: A ja w tym czasie kontynuowałem testy olinowania. Nitki ciągnione z ramek zaczęły trafiać w różne miejsca i tak powoli oplotłem wieże dowodzenia. Mimo swojej delikatności, takie nitki mają swoje plusy. Wdzięcznie się układają i są dość elastyczne (w granicach rozsądku). Chyba właśnie z nich będę wykonywał olinowanie. A teraz kilka fotonów: I na sam koniec trzy rzuty na całość: A na koniec moich wywodów, życzę wszystkim Wesołych, spokojnych oraz słonecznych świąt. A może nawet i chwili na modelowanie Pozdrawiam ciepło Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Kwietnia 2011 Super Moderator Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Piękny model powstaje - czekam z niecierpliwością na galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Piękny model powstaje - czekam z niecierpliwością na galerię Dziękuję Marcinie. Proszę o odrobinę cierpliwości. Galeria równo w 70-tą rocznicę zatopienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Kwietnia 2011 Super Moderator Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Piękny model powstaje - czekam z niecierpliwością na galerię Dziękuję Marcinie. Proszę o odrobinę cierpliwości. Galeria równo w 70-tą rocznicę zatopienia no to jeszcze miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2011 no to jeszcze miesiąc Może uda się ciut szybciej, ale nic pewnego. Tymczasem w stoczni...... Witam wszystkich. Prezentuję mały upload z postępów. W końcu zdecydowałem się zająć brakującymi swastykami na pokładzie. Łatwo nie było, ale koniec końców jakoś wyszło: Przyznacie chyba że bardzo ich brakowało na miejscu Następnie brakujący dalmierz wraz z radarem: I tak powoli do przodu. Choć brakuje jeszcze kilku pierdół, nie potrafiłem się oprzeć żeby nie strzelić kilku odciągów, coby zobaczyć jak to będzie wyglądało z olinowaniem... To było silniejsze ode mnie : Na tą chwilę linek dość. Powalczę z brakującymi detalami (a jest z czym walczyć) i dokończę liny. Mam nadzieję że wyjdzie fajnie. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Bardzo apetyczna łajba w tej stoczni powstaje,na tyle apetyczna,że chyba Pana B. dołączę do planów na najbliższą pięciolatkę ;-) rzecz jasna mój B będzie mniejszy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Wszystko fajnie pięknie model prezentuję się imponującą, ale jest ale. Otóż swastyki powinny być wymalowane w inny sposób. Teraz są umieszczone jakby to napisać: równolegle do osi okręty a powinny być ukośne. Nie wiem czy to celowy błąd dla ułatwienia malowania. Ja w swoim Scharnhorście wydrukowałem w drukarni mojego ojca okrągłą naklejkę i tylko przykleiłem na odpowiednie miejsce. Projekt można zrobić samemu na odpowiednim programie. Z tego co wiem to można to też wydrukować w firmie która zajmuje się drukowaniem i kserowaniem .Zajrzyj do mojej galerii z tym że okrętem i zobacz jak to wygląda. Ja jestem zadowolony z efektu choć nie wiem czy jest idealnie takich samych rozmiarów jak w rzeczywistości. Dla rozwiania wątpliwości zamieszczam zdjęcie schematu malowania innego okrętu niemieckiego z drugiej wojny światowej: Przepraszam za zaśmiecanie tematu zdjęciami nie należącymi do autora. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Kwietnia 2011 Super Moderator Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Wszystko fajnie pięknie model prezentuję się imponującą, ale jest ale.Otóż swastyki powinny być wymalowane w inny sposób. Teraz są umieszczone jakby to napisać: równolegle do osi okręty a powinny być ukośne. No chyba nie do końca... Poniżej przykład... http://www.wallpapergate.com/data/media/2172/Bismarck%2005%20Wrack.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 A to jest zdjęcie czy czyjaś wizja artystyczna? Teraz to już nic nie rozumiem!!!!! Po co by tak malowali jak flaga trzeciej rzeszy ma umieszczoną swastykę tak jak pokazuje mój schemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Kwietnia 2011 Super Moderator Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Wszystkie schematy pokazują takie właśnie ustawienie na Bismarcku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 No tak ja też przejrzałem wszystkie schematy ale po dłuższym patrzeniu na ten właśnie sposób malowania wydaję mi się to dziwne. Czy jeszcze jakiś okręt niemiecki miał tak dziwnie wymalowaną swastykę? trochę intrygująca sprawa nie sądzisz. nawet lepiej wygląda wymalowana ukośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Michał15 Bismarck miał znaki rozpoznania powietrznego dokładnie w ten sposób jak pokazuje Marcin Rogoza. Natomiast jeśli chodzi o malowanie ich na innych okrętach, to też nie zawsze było jednakowo. Nawet na bliźniaku Scharnhorta było to malowane troszkę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Ustępuje ze swoim zdaniem i przy tym znowu nabyłem nowych informacji na temat tego okrętu. A malowanie Gneisenau wiem że było inne. Okręty czasami w ogóle nie miały znaków rozpoznania powietrznego w formie swastyki. Z tego co wiem wtedy malowano dachy wież ba rożne kolory np. na żółto czy czerwono. Nie ukrywam dość ciekawy i intrygujący temat malowania rozpoznania powietrznego jest. Tyle się już przeczytało tych różnych opracowań a jaszcze człowiek ma braki . Jak wcześniej pisałem piękny okręt . A jeszcze jedno; właściwie to można by zapytać tych paru osób co żyje którzy pływali na Bismarcku w tym okresie czy pamiętają jak była wymalowana swastyka. Jeszcze małe pytanko bo już sam nie wiem z czego wykonujesz jak na razie to imponujące olinowanie? Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Ojojjjoj ale dyskusja się wywiązała . Lubię takie konstruktywne spory bo może z nich dużo wyniknąć. A oto fotka rozwiewająca wszelakie wątpliwości w temacie: Macisso bardzo podobają mi się łańcuchy kotwiczne a i olinowanie niczego sobie. Okręt niemal na ukończeniu tylko czy zdążysz? Trzymam kciuki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Michał15 olinowanie wykonuję z ramek ciągnionych na nitki. A jeśli chodzi o swastykę na "B" to żeby rozwiać jakiekolwiek wątpliwości wklejam zdjęcie: Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Macisso, czytaj dokładniej, daliście dwa tekie same zdjęcia jedno pod drugim, i w dodatku z prawie takim samym opisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Macisso, czytaj dokładniej, daliście dwa tekie same zdjęcia jedno pod drugim, i w dodatku z prawie takim samym opisem Zobacz na godziny dodania postu. Robiliśmy to jednocześnie i wyszły dwa podobne. Przy czym nie dogadaliśmy się że tak będzie. Był to przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi