Marwaw Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2010 Zarąbiste foty, zawsze chciałem zobaczyć jak to się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Lipca 2010 Autor Share Napisano 15 Lipca 2010 Zabrałem się za kolejny model. Ponieważ jest to również FF-33, tyle, że w wersji H, żeby nie robić bałaganu nie zakładam nowego wątku. Maszyna tym razem w malowaniu z BLM z Pucka, jest o tyle ciekawa, że był to pierwszy samolot Polskiego Lotnictwa Morskiego, znany z pierwszego lotu nad Zatoką Pucką. Został złożony na miejscu w Pucku, przez grupę mechaników pod kierunkiem majstra wojskowego Juliana Kucy kilku zdewastowanych wraków pozostawionych przez Niemców. Historyczny lot odbył się 15 lipca 1920r. (czyli dziś przypada jego okrągła rocznica), zaś za jego sterami siedział chor. pil. Andrzej Zubrzycki. Po pierwszym locie samolot trafił do...kasacji z uwagi na nadwyrężona konstrukcję i stwarzanie zagrożenia dla latających nim załóg. Model powstaje o zestaw FF-33E z Techmodu, jednak tu już nie ma mowy o klejeniu z pudła i będzie trochę waloryzacji. Model docelowo trafi na Hel do MOW, na wystawę o MDLocie. Oto efekty wczorajszego dłubania: Skrócone płaty, Zmodyfikowany kadłub, Kokpit, zestawowe fotele zastąpiłem wykonanymi od podstaw z blaszki i polistyrenu. Dalsze zdjęcia niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 Projekt zaczęty w okrągłą rocznicę pierwszego lotu, dobrze się zapowiada. Fotele mają ładny wzór tapicerki Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 16 Lipca 2010 Autor Share Napisano 16 Lipca 2010 Z ta rocznicą rzeczywiście się fajnie złożyło, oby to był dobry omen podczas budowy. Okazuje się , że 15 lipca to nie tylko Grunwald Oto efekty wczorajszego i dzisiejszego dłubania: Klejenie w dalszym ciągu bardzo przyjemne, lecz nie tak relaksacyjne jak w przypadku Wolfchena. Przeróbki wymagają jednak trochę uwagi, nawet przy najlepszym jakościowo zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 26 Lipca 2010 Autor Share Napisano 26 Lipca 2010 Oto efekty ostatniego dłubania: Silnik wmontowany w kadłub. Poprawnie sklejony górny płat, przy "Wolfchenie" przeoczyłem szczelinę pomiędzy połówkami płata. Zrobiłem na nowo podstawę chłodnicy. Pływaki również wymagały trochę przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Prace trwają dalej, mimo, że kibice coś nie dopisują: Model został pomalowany i częściowo sklejony. Obecnie jestem na etapie wklejania pływaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Ja cicho obserwuję i bardzo cieszy mnie to, że zabrałeś się za maszynę z Pucka. O wiele bliższa mojemu sercu niż tamta z czarnymi krzyżami. Z niecierpliwością wyczekuję końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Ja również podglądam i oczywiście kibicuję Zwłaszcza, że miałem okazję obejrzeć Twoje cudeńka na żywo. Już widać, że szykuje się kolejny superancki model Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Kibice dopisują, tylko tak Tobie dobrze idzie, że grzechem byłoby przeszkadzać. Podglądam, jak zawsze Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Dzieki Panowie. Jestem teraz na wakacjach więc prace w miejscu. Zrobione naciągi i wklejone "podwozie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Dziś trochę pokleiłem: Skończyłem prace nad olinowaniem, jeszcze tylko kila drobiazgów i gotowe. A w niedzielę pojedzie na Hel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Kurcze, piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Dzięki, już skończony w dziale galeria wrzuciłem parę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekdziki Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Miło mi przekazać, ze niebawem ukończę prace nad dokumentacją modelarską do FF-33 w kilku wersjach. Być moze któryś z wydawców prasy modelarskiej zechce opublikować rysunki (w tym dokładne rysunki silnika). Jeśli nie, to spróbuję je wydać sam w formie planów modelarskich. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 To świetnie! Oczekuję publikacji z wielką niecierpliwością! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekdziki Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Witam ponownie. Ostatnio "kontolowałem " prace nad nową wersją FF-33. Tym razem tą "szwedzką". Prace idą ostro, choć ze zrozumiaych względów i tak wloką się . Postaram się wrzucić ze dwie fotki nowych ramek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 No to super, a jak tam wersja MDLotowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekdziki Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Ramka (próbna) do kolejnej wersji "polsko - szwedzkiej" FF33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 20 Października 2012 Share Napisano 20 Października 2012 To nie jest wersja 'polsko-szwedzka'. Zarówno polski, jak i szwedzki mają inne kadłuby, robione osobno. Ten na fotce to akurat jest Szwed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi