sokol Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 W prezencie urodzinowym dostałem dwa modele Zvezdy: ISU-152 i T-34-85. Do teciaka zamówione są gąski, więc na warsztat poszedł "zwieroboj": Nie jest to co prawda model Tamki, ale dla relaksu można go zrobić. Model będzie w wersji stockowej (znaczy bez dodatków, no chyba że mnie gąski powalą i jednak kupię do niego ogniwkowe). Patriotycznie model będzie oczywiście w polskim malowaniu: Tradycyjnie nie zwracając uwagi na kolejność w instrukcji skleiłem sobie kadłub i zamontowałem armatę: Wanna kadłuba przez pomysł konstrukcyjny Zvezdy jest podatna na skręcanie - wzmocniłem ją trochę wklejając do środka wzmocnienia z prętów ramki wtryskowej. Poza tym jako tako części do siebie pasują - choć trochę szpachlówki nie zawadzi. Jarzmo z działem pasowało bez problemów - oczywiście lufa wymagała szlifowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Sokół mnie poprosił, żebym napisał, że lufka za cienka, to piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Witaj!!! Jeżeli mogę dodać swoje 3 grosze: Przed sklejeniem wanny kadłuba do górnej części nadbudowy warto w klejic czy to do wanny czy tez do nadbudówki plastikowe pręciki takie do 2mm grubości. Powstanie wtedy dystans miedzy tymi częściami. Po złożeniu tak jak radzi Zvezda gąski będą bardzo blisko błotników a orginalnie jest tam sporo miejsca. Jeżeli możesz poszukaj sobie innych gęsi te z zestawu są tragiczne. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Maja 2010 Autor Share Napisano 24 Maja 2010 A dziękuje za podpowiedź Co do gąsienic to jest mały kłopot fruile do tego modelu to raczej za droga zabawka, a nie widzę innej alternatywy. Znalazłem tylko gąski modelfixera, ale widzę że u nas to nie jest dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Co do gąsienic to jest mały kłopot fruile do tego modelu to raczej za droga zabawka Popytaj na forum, chyba juz ktos składał te potwory z tamki, a zakładał friule... więc taśmy mu pewnie zostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 U mnie się pasą i gumowe i plastikowe !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Dostałem propozycje zakupu takich: http://www.ibg.com.pl/pl/product_info.php?manufacturers_id=25&products_id=1926 Ale w sumie jakby były plastikowe, to bym się nie obraził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Rok temu kupiłem na Słowacji plastikowe gąsienice do ISa i ISU firmy Eastern Express, ale nie wiem jak jest z dostępnoscią tej firmy w Polsce. Może jakieś allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 '' Dostałem propozycje zakupu takich: http://www.ibg.com.pl/pl/product_info.php?manufacturers_id=25&products_id=1926 '' Każde ogniwo trzeba piłować, zęby prowadzące ogniw są nierówne, jedne ogniwka są grubsze inne natomiast cieńsze.Szkoda tych pięciu dyszek!!! Daj namiary na siebie to ci Tamijowskie plastiki wyśle plus parę dodatków które mi zostały a ich nie wykorzystam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilgefortz Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 '' Dostałem propozycje zakupu takich: http://www.ibg.com.pl/pl/product_info.php?manufacturers_id=25&products_id=1926 ''Każde ogniwo trzeba piłować, zęby prowadzące ogniw są nierówne, jedne ogniwka są grubsze inne natomiast cieńsze.Szkoda tych pięciu dyszek!!! uuu...szkoda. Bo właśnie sie do nich przymierzałem... (do ISa-2). Gaski ogniwkowe robi jeszcze Eastern Express ale czy w Polsce sa do dostania - nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2010 Dzięki koledze Michałowi (lachim1902) trafiły do mnie plastikowe gąski od Tamki. I nie tylko Gąski, bo lufa i trochę blaszek. Więc dla Michała należy się wielkie Lufa Tamki okazała się lepsza od Zvezdy, więc po drobnych zabiegach model zyskał nową lufę. Model Zvezdy może się poszczycić sporą ilością jam skurczowych. Na przykład na częściach tylnego włazu. Ale szpachlówka pozwoliła wyeliminować te problemy. Dla odmiany ściany wieży są gładkie jak pupa niemowlaka. Więc potraktowałem je papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Witaj sokol, WKM DSzK pochodzi z zestawu? Prezentuje się dość szczegółowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 sokol nie zapomnij o tej specjalnej odlewanej fakturze pancerza na jarzmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 Witaj sokol, WKM DSzK pochodzi z zestawu? Prezentuje się dość szczegółowo. Tak to jest zestawowy WKM. Lepiej się prezentuje niż z zestawu JS-2 tej samej firmy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2010 Kaem z zestawu, a dzięki Pawłowi kaem będzie miał jeszcze fototrawiony magazynek i taśmę amunicyjną. Jarzmo to potraktuje rozpuszczalnikiem i szczoteczką - powinno wyjść dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 Albo surfacerem nakładanym bezpośrednio twardym pędzlem, próbowałem niedawno na T-34, efekt też fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2010 Fajnie wyszła Ci wieża tego teciaka Mam w planach T-34 ze Zvezdy to powtórzę patent. W ISU jarzmo potraktowane zostało rozpuszczalnikiem i twardą szczoteczką do zębów - na zdjęciach tego nie widać, ale faktura zrobiła się chropowata. W jarzmie wywierciłem otwór po prawej stronie lufy, który jest w prawdziwym wozie, a w modelu Zvezdy nie został uwzględniony. Doszły uchwyty na wieży i płycie silnika - wykonane ze szpilek. Część wykonana została jako nienaruszona, część pogięta w trakcie eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 Nie, no super te modele Zvezdy pomimo, ze proste mają duży potencjał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 9 Czerwca 2010 Share Napisano 9 Czerwca 2010 Pytanie do fanów SU/ISU Wczesne ISU-122/152 miały na górnej pokrywie 2 włazy dzielone na pół. Późna produkcja (1944?) miała 3 nowe włazy niedzielone. Czy ktoś ma zródła, które potwierdzają wersję pośrednią z trzema włazami dwudzielnymi? Miałem kiedyś model ISU-152 1/30 firmy Ogoniok, który miał 3 włazy dwudzielne. Czy ktos to może potwierdzić? Pod tym linkiem zdjęcie takiego modelu http://www.internetmodeler.com/2001/january/armor/isu152.htm pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Witaj! Model który przestawiony jest na zdjęciach jest jak na moje oko mieszanką kilku wersji. JSU-152 zmodernizowane po 1956 roku posiadały trzy okrągłe nie dzielone włazy na dachu nadbudówki i jeden prostokątny na tylnej części dachu i ściany, zmieniono opancerzenie przedziału silnikowego. Zmodernizowane pojazdy otrzymały oznaczenie JSU-152 K. Myślę że wydawnictwo Militaria zaspokoi Twoja ciekawość monografią JSU-122/152 nr zeszytu 336 autorstwa Janusza Ledwocha Tank Power XCIV http://www.militaria.net.pl/pl/336.html http://www.thetankmaster.com/english/afv/isu152k.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2010 Pracę trwają - postaram się dziś wrzucić fotki. Ale mam jedno pytanko - czy tak były montowane anteny na ISU? Nie znajduje takiego mocowania anteny na zdjęciach archiwalnych, a taki montaż mi się podoba i chciałem w swoim modelu go zastosować Mała poprawka - znalazłem zdjęcie: http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/22855221.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2010 Prace zmierzają do końca - zostały jeszcze taśmy na 3 zbiornikach dodatkowych, gąski i malowanie. Część elementów (koła i wkm) nie są przyklejone. I "Zwieroboj" po pomalowaniu surfacerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 22 Czerwca 2010 Share Napisano 22 Czerwca 2010 Gąski będą Zwezdy czy dasz jakieś inne ogniwkowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 Maja być z tego co wiem ogniwkowe i to z Tamyji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 22 Września 2010 Autor Share Napisano 22 Września 2010 Prace trochę przez wakacje były spowolnione, ale coś się w międzyczasie dłubało, więc teraz taka relacja zbiorcza Po pomalowaniu na kolor bazowy: Prace nad gąskami przy użyciu wynalazku Tamki to czysta przyjemność - ukształtowany kawałek plastiku z rowkiem na zęby umożliwia ułożenie gąsienic z odpowiednimi zwisami. Pojedyncze ogniwa fajnie zaskakują i po kilku kroplach kleju penetrującego powstaje ładnie ukształtowana gąsienica Także jeszcze raz wielkie podziękowania dla kolegi Michała No i już prawie efekt finalny: Powyższe zdjęcia pokazują model po położeniu kalek. Dziś po ich wyschnięciu będzie jeszcze retusz w ich okolicach i retusz całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi