paweltomasik1 Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Witam serdecznie wszystkich którzy postanowili tu zajrzeć . Postanowiłem założyć swój pierwszy warsztat w którym będę próbował złożyć do kupy zestaw Dragona M4A1 Sherman Normandy, skala 1/72. Po dłuuuuugich poszukiwaniach wreszcie udało mi się go zakupić w Chinach . Oto i w/w zestaw: A oto co udało mi się wystrugać dzisiaj, (datownik w aparacie zgubił 4 dni ) : Powyżej to widok przez szkiełko. Przymiarka na sucho, prawdopodobnie wymienię lufę, a tak poza tym raczej pudełkowo. Gąski prawdopodobnie T49, prawdopodobnie bo nie wiem czy były używane w Normandii. Czołg oczywiście wyposażę w zęby (to cuś do przebijania się przez słynne normandzie żywopłoty). Oczywiście wszelkie sugestie, podpowiedzi, opinie, pomoc metoryczna mile widziane a wręcz porządane (nadal zieleń w modelarstwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Po dłuuuuugich poszukiwaniach wreszcie udało mi się go zakupić w Chinac Ob rany! Co ma w sobie ten zestaw że warto go aże z samiuśkich Chin ściągać? Szermanolodzy znajdą zaraz 1500 błędów. Polecam: http://www.172shermans.com/ Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Robiłem kiedyś ten model. Z tego co pamiętam to miałem problem z przykrótkimi gąskami, ale ogólnie zestaw całkiem fajny. Myślałeś już nad malowaniem i oznaczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 Co ma w sobie ten zestaw że warto go aże z samiuśkich Chin ściągać? Ano te jego ząbki mi się spodobały , błędy pewnie są więc jet na czym ćwiczyć . A co do malowania to jeszcze się nie zdecydowałem, może 7th Armored Div. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 fajnie, chyba nie było jeszcze kosiarki w 1/72! rób wariant w kamuflażu, będzie najbardziej efektowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2010 fajnie, chyba nie było jeszcze kosiarki w 1/72! rób wariant w kamuflażu, będzie najbardziej efektowny. Chyba dam się namówić A to mały update, niewiele tego ale zawsze do przodu (no może nie całkiem, światła do poprawy ) Miało być pudełkowo ale spróbuje przerobić wózki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2010 Hej, hej, ciąg dalszy warsztatu. miało byc pusełkowo, ale jednak postanowiłem się nim pobawić w dodatki własnej roboty. Jak to wyjdzie, nie mam pojęcia , to moje pierwsze tak zaawansowane przeróbki więc wszystko może się zdarzyć. No ale kiedyś trzeba się nauczyć. Ok dosyć tej pisaniny, a więc postanowiłem dodać błotniki i zrobić na wieżyczce przezroczyste (w złożeniu) peryskopy. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Jak błotniki tak od kadłuba odstają to kolega chce zrobić wersję powojenną oznaczoną jako M4 A1 E9 .Jeżeli ma być z zębami z przodu to błotniki jak w wersji pudełkowej pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2010 Jak błotniki tak od kadłuba odstają to kolega chce zrobić wersję powojenną oznaczoną jako M4 A1 E9 .Jeżeli ma być z zębami z przodu to błotniki jak w wersji pudełkowej pozdrawiam OLO No to klops, błotniki usuwamy, może kiedyś powstanie wersja powojenna to się użyje, OLO dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2010 Mały update. Błotniki przerobone, przynajmniej częściowo, doklejone trochę blaszek i dorobiłem sprężyny do włazów kierowcy i strzelca. Może nie wyszło to tak jak oryginał, ale chyba lepiej to wygląda niż te dzyndzle które były . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2010 Pytanie do znawców shermana: czy gąsienice typ T49 będą właściwe do tego modelu co chcę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2010 Ciąg dalszy. Sherman gotowy do fazy drugiej czyli malowania, wózki dostały już wstępnie farbą, jutro będą składane do kupy a następnie przerabiane . A tu kilka zdjęć: Próba zrobiena spawów wyszła tak sobie co z resztą widać na załączonych obrazkach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2010 Sherman dostał kolorku, jak widać moje malowanie wymaga jeszcze ćwiczeń , czekają go jeszcze poprawki malarskie, wash brudzenie itp. Kalki lepione na lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 7 Sierpnia 2010 Share Napisano 7 Sierpnia 2010 Podoba mi się, świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 7 Sierpnia 2010 Share Napisano 7 Sierpnia 2010 Ładnie ładnie ale: napis na ,,Battling Bitch" za duży i nożyce do wyrywania żywopłotu nie prawidłowe inny kształt skrajnych. To tyle narazie co zauważyłem tak z pamięci pooglądaj dobre zdjęcie tego czołgu z epoki. Pozdrawiam OLO ps zobacz na ,,Small Scale AFV. na polskim forum posty Skóry jak doprowadzał ten model do prawidłowego wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 7 Sierpnia 2010 Share Napisano 7 Sierpnia 2010 Fajnie to wygląda, jak na taką skalę to całkiem nieźle. Czekam na dalsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2010 Dzięki za wszystkie komentarze . nożyce do wyrywania żywopłotu nie prawidłowe inny kształt skrajnych Przeglądałem trochę zdjęć z epoki i co zdjęcie to inny kształt patentu pana Culina, mój wniosek (może błędny ): co warsztat polowy, tudzież mechanik który to robił to inny kształt. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić , nie upieram się przy moich wnioskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 Jest zdjęcie tego konkretnego czołgu więc niema co kombinować . Kl oław wózkach powinny być ażurowe i osłona przekładni powinna być bardziej obła. Jak ktoś może niech wstawi zdjęcie tego czołgu (ja mam z tym problem i zd jęcia nie wchodzą) pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 Chodzi o to zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Dzięki oto zdjęcie chodziło. Widać odrazu że i koła są inne osłona przekładni inna i nożyce inne niż daje Dragon , zmiana należy do ciebie ale lepiej wzorować się na zdjęciu pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Zawsze lepiej jest robić model KONKRETNEGO wozu na podstawie choćby jednej kiepskiej fotografii aniżeli gdybać. W końcu robimy modele redukcyjne a to zobowiązuje do trzymania się realiów. Takie jest moje zdanie..... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Ja też dziękuję za zdjęcie . Co do argumentów na temat wierności modelu do oryginału to nawet nie będę dyskutował bo nie ma po co, widać gołym okiem. Po prostu jest to dla mnie kolejna lekcja z modelarstwa redukcyjnego: dbać o wierność i dobijać się o materiały jeśli się samemu nie może znaleść. Więc teraż żeby nie było łatwo braci modelarsko-forumowej , może macie jakiś pomysł na mojego shermana bo raczej Battling Bitch odpada, między innymi z powodu gąsek typu t49 (na zał. obrazku poniżej) które posiadam (tylko i wyłącznie) . Może ktoś ma zdjątko M4A1 na takich chodakach? T49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Rozumiem, że będą duże żywopłoty i pagórki pod te żebiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Rozumiem, że będą duże żywopłoty i pagórki pod te żebiska? Cały czas się zastanawiam się, jeszcze nie robiłem podstawki czy dioramy, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Może to dobry moment na naukę? Jeśli mam zrobić coś takiego to potrzebuję gdzieś znaleźć odpowiednie chaszcze, jeszcze w dodatku grabowe lub coś koło tego. Może ktoś wie gdzie znaleźć coś takiego w skali 1/72? No i oczywiście muszę coś pokombinować z tą "zgodnością historyczną" samego modelu . Jedyne co na razie przychodzi mi do głowy to poplamić go na brąz i zamaskowaś w ten sposób napis i nr taktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi