Skocz do zawartości

Sherman M4A1 z "uzębieniem" (1/72 Dragon)

paweltomasik1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich którzy postanowili tu zajrzeć . Postanowiłem założyć swój pierwszy warsztat w którym będę próbował złożyć do kupy zestaw Dragona M4A1 Sherman Normandy, skala 1/72. Po dłuuuuugich poszukiwaniach wreszcie udało mi się go zakupić w Chinach . Oto i w/w zestaw:

sherman%20M4A1%20Box.jpg sherman%20M4A1%20part2.jpg

sherman%20M4A1%20part3.jpg sherman%20M4A1%20part4.jpg

sherman%20M4A1%20part6.jpg sherman%20M4A1%20part10.jpg

A oto co udało mi się wystrugać dzisiaj, (datownik w aparacie zgubił 4 dni ) :

M4A1%20warsz02.jpg

Powyżej to widok przez szkiełko.

M4A1%20warsz04.jpg

Przymiarka na sucho, prawdopodobnie wymienię lufę, a tak poza tym raczej pudełkowo. Gąski prawdopodobnie T49, prawdopodobnie bo nie wiem czy były używane w Normandii. Czołg oczywiście wyposażę w zęby (to cuś do przebijania się przez słynne normandzie żywopłoty).

Oczywiście wszelkie sugestie, podpowiedzi, opinie, pomoc metoryczna mile widziane a wręcz porządane (nadal zieleń w modelarstwie).

Co ma w sobie ten zestaw że warto go aże z samiuśkich Chin ściągać?

Ano te jego ząbki mi się spodobały , błędy pewnie są więc jet na czym ćwiczyć .

A co do malowania to jeszcze się nie zdecydowałem, może 7th Armored Div.

fajnie, chyba nie było jeszcze kosiarki w 1/72! rób wariant w kamuflażu, będzie najbardziej efektowny.

Chyba dam się namówić

A to mały update, niewiele tego ale zawsze do przodu (no może nie całkiem, światła do poprawy )

100_2978.jpg

100_2979.jpg

100_2980.jpg

100_2981.jpg

Miało być pudełkowo ale spróbuje przerobić wózki.

Hej, hej, ciąg dalszy warsztatu. miało byc pusełkowo, ale jednak postanowiłem się nim pobawić w dodatki własnej roboty. Jak to wyjdzie, nie mam pojęcia , to moje pierwsze tak zaawansowane przeróbki więc wszystko może się zdarzyć. No ale kiedyś trzeba się nauczyć.

Ok dosyć tej pisaniny, a więc postanowiłem dodać błotniki i zrobić na wieżyczce przezroczyste (w złożeniu) peryskopy.

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

100_2986.jpg

M4A1%20warsz06.jpg

M4A1%20warsz07.jpg

Nowy-1.JPG

CDN...

Jak błotniki tak od kadłuba odstają to kolega chce zrobić wersję powojenną oznaczoną jako M4 A1 E9 .Jeżeli ma być z zębami z przodu to błotniki jak w wersji pudełkowej pozdrawiam OLO

Jak błotniki tak od kadłuba odstają to kolega chce zrobić wersję powojenną oznaczoną jako M4 A1 E9 .Jeżeli ma być z zębami z przodu to błotniki jak w wersji pudełkowej pozdrawiam OLO

No to klops, błotniki usuwamy, może kiedyś powstanie wersja powojenna to się użyje, OLO dzięki za info.

Mały update.

Błotniki przerobone, przynajmniej częściowo, doklejone trochę blaszek i dorobiłem sprężyny do włazów kierowcy i strzelca. Może nie wyszło to tak jak oryginał, ale chyba lepiej to wygląda niż te dzyndzle które były .

M4A1%20warsz08.jpg

M4A1%20warsz09.jpg

M4A1%20warsz10.jpg

Ciąg dalszy.

Sherman gotowy do fazy drugiej czyli malowania, wózki dostały już wstępnie farbą, jutro będą składane do kupy a następnie przerabiane .

A tu kilka zdjęć:

M4A1%20warsz012.jpg

Próba zrobiena spawów wyszła tak sobie co z resztą widać na załączonych obrazkach:

M4A1%20warsz013.jpg

M4A1%20warsz014.jpg

M4A1%20warsz015.jpg

• 1 month later...

Ładnie ładnie ale: napis na ,,Battling Bitch" za duży i nożyce do wyrywania żywopłotu nie prawidłowe inny kształt skrajnych. To tyle narazie co zauważyłem tak z pamięci pooglądaj dobre zdjęcie tego czołgu z epoki. Pozdrawiam OLO

ps zobacz na ,,Small Scale AFV. na polskim forum posty Skóry jak doprowadzał ten model do prawidłowego wyglądu.

Dzięki za wszystkie komentarze .

nożyce do wyrywania żywopłotu nie prawidłowe inny kształt skrajnych

Przeglądałem trochę zdjęć z epoki i co zdjęcie to inny kształt patentu pana Culina, mój wniosek (może błędny ): co warsztat polowy, tudzież mechanik który to robił to inny kształt. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić , nie upieram się przy moich wnioskach.

Jest zdjęcie tego konkretnego czołgu więc niema co kombinować . Kl

oław wózkach powinny być ażurowe i osłona przekładni powinna być bardziej obła.

Jak ktoś może niech wstawi zdjęcie tego czołgu (ja mam z tym problem i zd

jęcia nie wchodzą)

pozdrawiam OLO

Dzięki oto zdjęcie chodziło. Widać odrazu że i koła są inne osłona przekładni inna i nożyce inne niż daje Dragon , zmiana należy do ciebie ale lepiej wzorować się na zdjęciu pozdrawiam OLO

Ja też dziękuję za zdjęcie .

Co do argumentów na temat wierności modelu do oryginału to nawet nie będę dyskutował bo nie ma po co, widać gołym okiem. Po prostu jest to dla mnie kolejna lekcja z modelarstwa redukcyjnego: dbać o wierność i dobijać się o materiały jeśli się samemu nie może znaleść.

Więc teraż żeby nie było łatwo braci modelarsko-forumowej , może macie jakiś pomysł na mojego shermana bo raczej Battling Bitch odpada, między innymi z powodu gąsek typu t49 (na zał. obrazku poniżej) które posiadam (tylko i wyłącznie) . Może ktoś ma zdjątko M4A1 na takich chodakach?

T49

t49.jpg

• 2 weeks later...
Rozumiem, że będą duże żywopłoty i pagórki pod te żebiska?

Cały czas się zastanawiam się, jeszcze nie robiłem podstawki czy dioramy, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Może to dobry moment na naukę?

Jeśli mam zrobić coś takiego to potrzebuję gdzieś znaleźć odpowiednie chaszcze, jeszcze w dodatku grabowe lub coś koło tego. Może ktoś wie gdzie znaleźć coś takiego w skali 1/72? No i oczywiście muszę coś pokombinować z tą "zgodnością historyczną" samego modelu . Jedyne co na razie przychodzi mi do głowy to poplamić go na brąz i zamaskowaś w ten sposób napis i nr taktyczny.