Skocz do zawartości

Lublin R-XIII ter (Aeroplast 1/72)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ty to robisz że te wszystkie potwory w twoim wykonaniu prezentują się tak dobrze

Chyba właśnie dlatego, że to takie koszmarki więc chcę dać im "ludzkie" oblicze. Zwłaszcza jeśli to polski samolot, wtedy "moc" sama się znajduje

PS. Mam takie pytanie kiedy weźmiesz na warsztat PZL-37 ? ;]

Szczerze przyznam, że Łosia mam gotowego do robienia. Mam kalki Techmodu + dwa piękne zestawy blach Part'a oraz ogromną super monografię AJ-Pressu. Chciałem wystartować w nim w następnym Konkursie Zimowym ale póki co poprzedni konkurs wciąż trwa, więc nie wiem czy mi się uda

Pozdrawiam Ipkinss

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Praca włożona w model budzi szacunek, klasa

Spójrz na prądnicę i sprawdź, bo mogę się mylić, czy nie powinno być jedno śmigło prądnicy i przeciwwaga z drugiej strony?

Pozdro Jarek

Spójrz na prądnicę i sprawdź, bo mogę się mylić, czy nie powinno być jedno śmigło prądnicy i przeciwwaga z drugiej strony?

Ha! Słusznie! Dzięki za to spostrzeżenie Dałem się nabrać na film z youtube i zdjęcia. Nawet do głowy by mi nie przyszło, że może być tylko jedna śmiga. Śmigiełko będzie poprawione Jeszcze raz dzięki za czujność.

Pozdrawiam Ipkinss

Witam!

Silniki zgodnie z zapowiedzią dotarły, zatem po dodaniu kilku detali wpasowałem jeden z nich w osłonę i przykleiłem do reszty samolotu. Nie obyło się bez redukcji długości kadłuba Ponadto pierwszy etap malunków już mną Całość pokryłem Mr Base White 1000, a miejsca gdzie użyję metalliców pokryłem czarnym błyskiem. Będzie sporo gimnastyki przy maskowaniu ale przy Czapli było nawet więcej i jakoś poszło więc jestem dobrej myśli

Zdjęcia:

035za.jpg

036sd.jpg

037sa.jpg

038el.jpg

034jb.jpg

Ciąg dalszy wkrótce!

Pozdrawiam Ipkinss

miejsca gdzie użyję metalliców pokryłem czarnym błyskiem.

Mam dwa pytania odnośnie tego, metalliców czy metalizerów? Czemu podkład czarnym błyskiem?

Mam dwa pytania odnośnie tego, metalliców czy metalizerów? Czemu podkład czarnym błyskiem?

Metalizerów. Forma metalic (metalik) odnosi się raczej do lakierów samochodowych. Podkład z czarnego połysku (najlepiej emalii) pozwala osiągnąć ładny i realistyczny efekt metalicznej powierzchni po nałożeniu kilku warstw danego metalizera (metalizerów). Często przydaje się również polerka pomalowanej powierzchni.

metallic - zwykle widać ziarnistość opiłków w farbie, metalizer - zwykle jednolity połysk, a podkładowy czarny - i tu nie zgodzę się że najlepiej emalia, pod niektóre lepiej akryl, np MM bardzo chętnie zżera emalie - połysk bo metalizer kładziony cieniuteńką warstwą i do tego połyskujący uwydatnia niesamowicie wszelkie ryski czy niedociągnięcia powierzchni (np satynowa po grubym papierze ściernym) a farba błyszcząca z natury rzeczy daje powłokę gładziutką - tak po trosze działa jak surfacer tyle że już nie trzeba polerować, kolor czarny nadaje tonację - jeżeli by coś prześwitywało spod cienkiej warstwy metalizera to czerń będzie zawsze wyglądała lepiej/realniej niż np szary, ot tak z moich doświadczeń w telegraficznym skrócie,

sorki za mały offtop, często tu zaglądam - piękna robota z tym Lublinem !

pozdrawiam!

Witam!

Moses użyłem złego określenia. Oczywiście chodziło mi o metalizery a nie metaliki. Sorry za zamieszanie! Koledzy wszystko już wyjaśnili w kwestii podkładów

A tymczasem pomalowałem Lublina Kamuflaż jest teraz w stanie "surowym". Szary kolor jest bardzo matowy dlatego wygląda tak blado. Myślę, że w końcowym rozrachunku kolorystyka będzie się lepiej prezentowała. Z warstwy metalizera jestem zadowolony ponieważ widzę postęp w stosunku do PWS-26 Ciekawe co Wy o tym sądzicie?

Zdjęcia:

040kwy.jpg

041ka.jpg

044rq.jpg

045jy.jpg

046tp.jpg

Udało mi się tak zamaskować kadłub, że nie zapyliłem srebrnym tam gdzie nie trzeba. Nie obeszło się jednak bez kilku drobnych awarii np. straciłem naciągi pod baldachimem czy też doklejone pokrywy luków z kadłuba. Trzeba będzie zrobić je jeszcze raz

PS. Kupiłem już podstawkę pod model. Mam dwa specyfiki Vallejo: Water effects oraz Still water. Będę coś kombinował żeby stworzyć wodę zatoki puckiej

Pozdrawiam Ipkinss

Pozdrawiam

Wszystko to wygląda bardzo fajnie kolego Ipkinssie, aczkolwiek w kilku miejscach przydałoby się jeszcze popracować nad powierzchnią. Zaznaczyłem je na zdjęciach poniżej:

th_96971_046tp_122_408lo.jpgth_96973_040kwy_122_476lo.jpgth_96975_041ka_122_85lo.jpg

Jak się prezentuje śmigło w Twoim zestawie ? Dużo przy nim roboty ?

PS. Kupiłem już podstawkę pod model. Mam dwa specyfiki Vallejo: Water effects oraz Still water. Będę coś kombinował żeby stworzyć wodę zatoki puckiej

Czyli widzę, że pełna profeska Wakacje nad Bałtykiem pełną gębą

Witam!

Kolego kornik_69 z zaznaczonych przez Ciebie miejsc poprawiłem ogon. Był tam jakiś zapomniany paproch Pływaków nie poprawiałem ponieważ ich dna będą zupełnie niewidoczne. Co do miejsca z przodu kadłuba to podejrzewam, że chodzi Ci o kolor. Wygląda jakby zapyliło szarym ale to światło tak dziwnie odbija się od metallizera. Chyba, że chodzi o coś innego?

Śmigło może być. Trochę je odchudziłem i nieco wyprofilowałem. Ale zapomniałem zrobić fotki Przy następnej aktualizacji się pojawi

Ostatnio zająłem się podstawką. Oczywiście musiałem sobie "zakleić" jej róg i będę musiał to podmalować. Trzeba płacić za nieuwagę :( Po pierwszym etapie prac wygląda to tak:

049hh.jpg

050ow.jpg

051uv.jpg

052l.jpg

048ptyh.jpg

053ip.jpg

Użyłem specyfiku Water Effects. Całkiem fajnie się z tym pracuje. Teraz czekam aż wszystko wyschnie i zacznę poprawki i malunki bo przecież nie mogę zostawić takiego "błękitu Paryża" W sumie to zostało mi jeszcze sporo pracy "wykończeniowej". Zarówno przy modelu jak i podstawce. Ale nie narzekam na ten projekt. Miło mi się przy nim siedzi

Pozdrawiam Ipkinss

Kolego kornik_69 z zaznaczonych przez Ciebie miejsc poprawiłem ogon. Był tam jakiś zapomniany paproch

Zacnie, bardzo zacnie

Co do miejsca z przodu kadłuba to podejrzewam, że chodzi Ci o kolor. Wygląda jakby zapyliło szarym ale to światło tak dziwnie odbija się od metallizera. Chyba, że chodzi o coś innego?

Wyglądało mi to właśnie na zapylenie. Jeśli to tylko zdjęcie dało taki efekt to ok.

Użyłem specyfiku Water Effects. Całkiem fajnie się z tym pracuje. Teraz czekam aż wszystko wyschnie i zacznę poprawki i malunki bo przecież nie mogę zostawić takiego "błękitu Paryża" W sumie to zostało mi jeszcze sporo pracy "wykończeniowej". Zarówno przy modelu jak i podstawce.

Czyżbyś do wykonania tej podstawki używał Water Effects Pacific ? Odcień Twojej wody właśnie ten specyfik mi przypomina. Jak na Bałtyk jest stanowczo zbyt błękitny i (tym bardziej, że to wody zatoki). Napewno będzie wymagał jeszcze trochę pracy.Jeden z pływaków chyba też oberwał Water Effects'em. Czy planujesz jakąś tabliczkę z nazwą maszyny ? Nieco pustawy kąt podstawki aż się o nią prosi.

Hej!

Czyżbyś do wykonania tej podstawki używał Water Effects Pacific ? Odcień Twojej wody właśnie ten specyfik mi przypomina. [...] Czy planujesz jakąś tabliczkę z nazwą maszyny ? Nieco pustawy kąt podstawki aż się o nią prosi.

Był to "Mediterranean Blue"

Co do nazwy to oczywiście będzie tabliczka. Zamierzam zamaskować ten uszkodzony róg właśnie "nośnikiem" tabliczki znamionowej. Ale to już na samym końcu.

Dziś dodałem Lublinowi śmigło i naciągi oraz kalki (jeszcze nie wszystkie). Sporo detali jeszcze zostało do przyklejenia ale póki co przechodzą obróbkę indywidualną Zająłem się także kolorowaniem Bałtyku. Akurat w tym roku byłem na urlopie w rejonach Pucka i okolic. Starałem zbliżyć kolor jak najbardziej do tego co zapamiętałem, ale pewnie każdy z nas pamięta barwę wody trochę inaczej. To jest temat "rzeka"

054yd.jpg

056g.jpg

057jz.jpg

058mf.jpg

059nb.jpg

060lt.jpg

Pływaki zamierzam nieco "przyrdzewić" ale bez przesady. Muszę także wykonać niezbędne przeróbki jakie przeszedł samolot przed słynnym nalotem z 7 września czyli wykonać obrotnicę z dwoma sprzężonymi karabinami oraz zamontować wyrzutniki bomb. I tu pojawia się pytanie - GDZIE je umieścić?

Niestety nastąpi tygodniowa przerwa w pracach spowodowana moim wyjazdem. Po powrocie w przeciągu kilku dni chciałbym zamieścić "era" w galerii

PS. Będę miał internet więc nie musicie czekać z sugestiami przez cały tydzień

Pozdrawiam Ipkinss

Jak dla mnie wsszystko ładnie pięknie, ale wydaje mi się że morzu brakuje głębi.

Coś mi chyba umknęło - skąd koncepcja na czarny numer 714 i w dodatku taki mały? Nie spotkałem się do tej pory z niczym podobnym, raczej wszędzie publikowane są fotki z dużymi, białymi cyframi?

Poza tym drobnym "ale" podoba mi się to, co wydobyłeś z tego, potencjalnie niezbyt zachęcającego zestawu. Przyznam, że moje pierwsze podejście do tego tematu zakończyło się katastrofą - model wylądował w śmietniku. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że było to dawno temu, na samym początku mojej przygody z modelarstwem i temat okazał się zbyt frustrujący. Planuję drugą rundę z wersją lądową, ciągle jeszcze oczekującą w składziku.

Pozdrawiam.

Radek

Był to "Mediterranean Blue"

Geograficznie nie Pacyfik, ale według Vallejo odcień podobny

Co do nazwy to oczywiście będzie tabliczka. Zamierzam zamaskować ten uszkodzony róg właśnie "nośnikiem" tabliczki znamionowej. Ale to już na samym końcu.

Dobry pomysł

Dziś dodałem Lublinowi śmigło i naciągi oraz kalki (jeszcze nie wszystkie).

Czy to ich kalki firmowe, czy robione przez jakąś zewnętrzną firmę ? Jak się kładą ?

Zająłem się także kolorowaniem Bałtyku. Akurat w tym roku byłem na urlopie w rejonach Pucka i okolic. Starałem zbliżyć kolor jak najbardziej do tego co zapamiętałem, ale pewnie każdy z nas pamięta barwę wody trochę inaczej. To jest temat "rzeka"

Czyli widzę, że to były badawcze wakacje. Bardzo dobre podejście do tematu. Woda ma teraz o wiele lepszy kolor. Masz rację morze to temat rzeka

Muszę także wykonać niezbędne przeróbki jakie przeszedł samolot przed słynnym nalotem z 7 września czyli wykonać obrotnicę z dwoma sprzężonymi karabinami oraz zamontować wyrzutniki bomb. I tu pojawia się pytanie - GDZIE je umieścić?

Spróbuję poszperać w swoich papierach. Może uda mi się coś znaleźć.

Pozdrawiam

Kornik

Witam!

Kilka szybkich odpowiedzi.

Jak dla mnie wsszystko ładnie pięknie, ale wydaje mi się że morzu brakuje głębi.

Jak mógłbym wydobyć trochę głębi? Masz może jakieś wskazówki? Pierwszy raz "lałem wodę" więc chętnie posłucham rad

Przyznam, że moje pierwsze podejście do tego tematu zakończyło się katastrofą - model wylądował w śmietniku. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że było to dawno temu, na samym początku mojej przygody z modelarstwem i temat okazał się zbyt frustrujący. Planuję drugą rundę z wersją lądową, ciągle jeszcze oczekującą w składziku.

Fakt, jako model dla początkującego to Lublin się słabo nadaje. Niemniej uważam, że opinie o jego "niesklejalności" są przesadzone Były modele przy których pracowało mi się znacznie gorzej. Ja również planuję wersję kołową ale z żywicznego zestawu Ardpolu.

Czy to ich kalki firmowe, czy robione przez jakąś zewnętrzną firmę ? Jak się kładą ?

Z zestawu pochodzi napis "Lublin R-XIII ter" na ogonie oraz kalki na spodzie płata. O dziwo kładły się dobrze, chociaż bałem się, że się porwą. Szachownice na spodzie po użyciu płynów gunze weszły w fakturę płata wręcz idealnie! Reszta kalek to Techmod.

Coś mi chyba umknęło - skąd koncepcja na czarny numer 714 i w dodatku taki mały? Nie spotkałem się do tej pory z niczym podobnym, raczej wszędzie publikowane są fotki z dużymi, białymi cyframi?

Zgadza się, na wszystkich przedwojennych zdjęciach mamy piękne białe numery ale na każdym zdjęciu już wrześniowych wraków numeru nie znajdziesz. Podporą do takiego podejścia do sprawy numerów były zdjęcia z IV tomu Polskich Konstrukcji Lotniczych panów Kopańskiego i Glassa. Pod zdjęciami zniszczonych po bombardowaniu Lublinów jest opis, cytuję:

"[...] W 1939 r. na samolotach tych zamalowano duże numery boczne w tylnej części kadłuba i zastąpiono je bardzo małymi numerami namalowanymi najprawdopodobniej czarną farbą."

Jest też zdjęcie, na którym widać czarne cyfry.

062sd.jpg

061fz.jpg

Pod ww zdjęciem widnieje opis:

"W tylnej części kadłuba słabo widoczne dwie pierwsze cyfry numeru taktycznego (71...). Ten rodzaj malowania (małe cyfry) wprowadzono na krótko przed wybuchem wojny"

Cóż, wg mnie to wystarczające dowody na taką opcję numerów Pomimo, że w żadnej innej publikacji (warto dodać, że są to stare pozycje) nie spotkałem się z taką informacją.

Pozdrawiam Ipkinss

Jak mógłbym wydobyć trochę głębi? Masz może jakieś wskazówki? Pierwszy raz "lałem wodę" więc chętnie posłucham rad

Co fakt nie używałem, ale widziałem W 2gim numerze Super Modelu z 2007 roku opisana jest dioramka w której wykorzystany został środek Realistic Water firmy Woodland Scenics. Jest to gęstawy płun który można łatwo barwić. Jak podasz mi maila to Ci podeśle skan.

• 2 weeks later...

Witam po przerwie!

Model prawie gotowy. Dodałem kilka elementów takich jak światła pozycyjne, naciągi, oraz knagi na pływakach. Muszę dorobić dyszę Venturiego oraz wydechy. Kilku poprawek wymaga malowanie. Od manipulacji modelem gdzieniegdzie wytarł się metallizer. Lublina czeka również krycie półmatowym lakierem. Pracuję także nad karabinami i wyrzutnikami bomb.

Męczyłem się także z podstawką Wydaję mi się, że teraz jest lepiej niż poprzednio. Uznałem, że jak na pierwszy raz może być i nie chcę już nic poprawiać

Całość wymaga jeszcze dopieszczenia ale galeria tuż tuż

A oto fotki:

070gv.jpg

063b.jpg

064gl.jpg

066dy.jpg

067lpn.jpg

068za.jpg

069j.jpg

Pozdrawiam Ipkinss