Moses Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 W sensie że to by były Gladiatory w Radzieckim malowaniu? Jak tak to oczywiście że się łapie. Co do offtopa mi zaczyna brakować sił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) Jeszcze mi się przypomniało że Rising Decals robi ciekawr zestawy typu Dying Sun (japońskie zdobyte przez amerykanów) i Japanese ZOO (na odwrót http://www.risingdecals.com/DyingSun/DyingSun_A.htm http://www.risingdecals.com/ZOO/K_ZOO_A.htm (są tam Hurricany) Tak więc z polskimi szachownicami to mógł by być ale chyba tylko jeden Gustaw . Nie bo jeszcze m.in Fi 156 Storch, Fw 44 , Bu 181, Bf 108. Jest nawet książka Stratusa: Polskie Skrzydła 8 Polands captured Luftwaffe Warprizes No i jeszcze zdobyczne na Niemcach itd. w latach 1918-1920 mogą być. Edytowane 14 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 Tylko szkoda , że "Out of stock" :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Okres Wojny Domowej w Hiszpanii tez można zaliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 Praktycznie to od początków wojny powietrznej do czasów współczesnych. Tylko , że w przypadku wojny w Hiszpanii to sprawa zdobycznego sprzętu jest "nieco' zagmatwana...Kilka mocarstw wspomagających obie strony, sprzęt zagraniczny , chyba , że bieżemy pod uwagę tylko takie przypadki jak frankistowski Iszak czy republikańska dora . Jak zgłosić propozycję projektu grupowego , bo już kilka osób jest chętnych . W dziale Projekty Grupowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 http://www.ioh.pl/samoloty/index.php?s=galerie&art=1 " revell niedawno wypuściła Ju 290 w wersji "alles kaputt" - zdobytego przez Amerykanów. A sam myślałem, czy nie złożyć He 177 w barwach angielskich, ale z moim tempem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Do tego testowane przez Amerykanów i Rosjan: V-1 i pochodne, V-2, Me-262 i parę innych "tajnych" projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 http://www.risingdecals.com/DyingSun/DyingSun_A.htm Botan Dzięki Ci wielkie za to! Szukałem czegoś co przejęto zostało przez USMC, i już zacząłem tracić nadzieję, a tu taka miła niespodzianka Jeżeli projekt dojdzie do skutku mój wybór pada na: Ki-61-I Tei "Tony" "Flying toy" of VMF 322 Kadena AB, Okinawa, May 1945 Panowie projekt nie ma na celu stworzenia kolekcji w "egzotycznym malowaniu" tylko maszyny zdobyte. Więc jak pisane było wcześniej robimy tylko maszyny przejęte w walce, przejęte po podbiciu kraju, maszyny które trafiły do nowych użytkowników po ucieczce - dezercji, maszyny które trafiły do nowych użytkowników po uciecze i którzy byli internowani. Tylko takie, żadne malowania fikcyjne w stylu rosyjskiego F-117 itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 Panowie projekt nie ma na celu stworzenia kolekcji w "egzotycznym malowaniu" tylko maszyny zdobyte.Więc jak pisane było wcześniej robimy tylko maszyny przejęte w walce, przejęte po podbiciu kraju, maszyny które trafiły do nowych użytkowników po ucieczce - dezercji, maszyny które trafiły do nowych użytkowników po uciecze i którzy byli internowani. Tylko takie, żadne malowania fikcyjne w stylu rosyjskiego F-117 itp. Dokładnie tak , uznajmy to za opisanie zasad i reguł projektu. Ja postaram się wystartować z Hawker Hurricane Mk.IIb 64 Sentai Chiang-May , March 1942 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Jeżeli projekt dojdzie do skutku mój wybór pada na: Ogólnie jestem przeciwko robieniu kolejnych projektów grupowych z racji, że dużo ich mamy już, ale jeśli coś takiego będzie to przyjmiecie też coś co nie ma skrzydeł, a np gąsienice? To może bym coś wymyślił bo temat "captured" jest bardzo ciekawy http://wp.scn.ru/en/ww2/b Ta stronka jest ciekawa, schematy samolotów ze wszystkich okresów, sporo jest tam też właśnie zdobycznych. Hurricanów było sporo przez Niemców przejętych. http://wp.scn.ru/en/ww2/f/79/2/0#4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Ja tam nic przeciwko nie mam. Nie muszą to być chyba tylko letadła A co do grupowych projektów, to nie sądzę że jest sens w ograniczaniu się. Wkońcy dzięki temu mogą powstać fajne kolekcje (np. panowie od Hummerów, gdzie kilkoro z nich nie skleja już nic innego). Jedyne co mi nie pasuje do brak oddzielnego działu warsztatowego i oddzielnego galerii gdzie można sobie popatrzeć na skończone modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Aktualnie są dwa "żyjące" tematy lotnicze z czego oba głownie w 1:144 ;] Temat zdobycznych samolotów jest już tak niezwykle szeroki, z pojazdami zdobycznymi to już nie byłoby za szeroko? Osobiście nie widzę powodu aby miały powstawać oddzielne warsztaty i galerie bo to tylko zaburza i rozdrabnia forum. Lepiej żeby był wątek z linkami do wszystkich warsztatów i galerii, dużo prościej i bardziej przejrzysto. Hmm Aktualnie mam skończyć dwa modele na których poćwiczę ślady eksploatacji + Tu-154m i nie wiem czy kolejny projekt to nie za dużo. W sumie mam materiały na RWD-8 więc może sie z nim przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 Tak więc z polskimi szachownicami to mógł by być ale chyba tylko jeden Gustaw . Nie bo jeszcze m.in Fi 156 Storch, Fw 44 , Bu 181, Bf 108. Jest nawet książka Stratusa: Polskie Skrzydła 8 Polands captured Luftwaffe Warprizes No i jeszcze zdobyczne na Niemcach itd. w latach 1918-1920 mogą być. Uściślijmy : Z wojennych zdobyczy na III Rzeszy na szachownice załapały się : Bu-131 Bu-181 Bf-108 Bf-109 G-14 FW-58 FW-190 - samolot sprawny, z powodu uszkodzonych kół nie był oblatany - użytkowany jako pomoc techniczna. Fi-156 Lotnictwo cywilne: He-72 FW-44 FW-58 Fi-156 Caudron Goeland Bf-108 Moller Sturmer - ten nie latał, ale oznakowania dostał Bu-131 + znakomita większość użytkowanych w okresie powojennym szybowców. Ponadto przejęliśmy sporo sprzętu w stanie mniej więcej kompletnym, między innymi Ju-87, Moller Stormo, Junkers W.34 ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 Znalazłem dokładniejsze info dotyczące Korpusowego Hiena. Po pierwsze to malowanie lekko odbiega od tego co widzimy w instrukcji malowania od kalek które przedstawił Botan. Samolot powinien mieć czerwony kołpak i ster kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 15 Lipca 2010 Autor Share Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) To jak w końcu z tym projektem ? Kto za , kto przeciw ? Pozostaje też kwestia jak , czy z pojazdami czy bez ? Okręty można pominąć bo nie było by zbyt dużo takich przypadków . Edytowane 15 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 Rzuciłem pomysł więc ja się na to piszę z Hienem. Jestem za otwartością projektu na pojazdy itp. Jednakże chwilowo mnie blokuje koszt zestawu Hasegawy, a zakup Aerografu jednak ważniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black616 Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 Oooo jestem w 100% za !!!! Próbowałem przepchnąć podobny temat na innym forum.Piszę się bez 2 zdań !!! Chętnie NA RAZIE dołączył bym się z -Radziecki P.7 -Rumuński P.11c -Rumuński P.37 A i B Temat projektu pokrywa się z głównym tematem mojego doboru modeli więc możliwe że powiększę listę. Trochę plansz barwnych i zdjęć PZ'eli na obczyźnie z mojej kolekcji : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Fajna kolekcja Przy okazji ma ktoś jakieś zdjęcia zdobycznych samolotów japońskich w lotnictwie np Chin Indonezji Francji? Albo namiary gdzie ich poszukać? To zgłasza ktoś ten projekt grupowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 17 Lipca 2010 Autor Share Napisano 17 Lipca 2010 Oj widzę , że kilka osób już jest chętnych . Sorki za brak odpowiedzi wcześniej ale jak ja kocham vistę Co do ex-japońskich samolotów to chyba Techmod wydał kalki do Zera Chińskiego a trochę opisów jest tu PS. Nie jestem tu od dawna więc się zapytam , gdzie się zgłasza taki projekt ? - W propozycjach projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Dzięki za link Jest kalka chodź pisze że do A6M2 a jedyny model tego samolotu to jakaś leciwa Hasegawa ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Witajcie! jak mi czasu starczy to się zgłaszam do projektu z następującymi samolotami : Fw-58 i Bf-108 w barwach polskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Zgłoszenia są tutaj ;) viewtopic.php?t=21949 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Oooo jestem w 100% za !!!! Próbowałem przepchnąć podobny temat na innym forum.Piszę się bez 2 zdań !!! Chętnie NA RAZIE dołączył bym się z -Radziecki P.7 -Rumuński P.11c -Rumuński P.37 A i B Temat projektu pokrywa się z głównym tematem mojego doboru modeli więc możliwe że powiększę listę. Trochę plansz barwnych i zdjęć PZ'eli na obczyźnie z mojej kolekcji : Część Sądząc po temacie "zdobyczne malowania" tyczy się to samolotów sprzętu przejętego przez przeciwnika i naturalizowane malowaniem w trakcie działań wojennych, co nie za bardzo tyczy się samolotów rumuńskich, bo te, które pokazałeś były zbudowane przez polskie warsztaty na specjalne zamówienie Rumuńskiej armii bądź ewakuowane w 39 roku, więc nie mam mowy tu o zdobycznych tylko specjalnie zbudowanych albo podarowanych sprzętach. Pzdr. Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 W założeniach projektu napisano że samoloty internowane też się kwalifikują, więc z naszymi maszynami przejętymi w 1939 przez Rumunów nie ma problemu. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Panowie pamiętajmy o jednym, w miarę możliwości postarajmy się udokumentować to że ta maszyna została zdobyta, przejęta (rys historyczny, w jaki sposób kiedy, materiały foto) aby mieć pewność że nie jest to maszyna sprzedana, lub wypożyczona, poza tym za zdobyciem kryją się często ciekawe historie:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi