Radek Filipek Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Dzięki Radku, ale niestety nie ustrzegłem się baboli, o tym później. Wiesz, babole babolami, każdemu się zdarzają, a im większa i bardziej zdetalowana praca, tym większe prawdopodobieństwo że się pojawią. Śledzę też oczywiście wątek na PWM, ale chodzi mi o to perfekcyjne zgranie całości. Świetnie wyglądające obie strony dioramki, piękne, zróżnicowane kolory- to są rzeczy, które miałem na myśli mówiąc "pięknie". Po prostu mnie to przekonuje. Nie tylko w detalu, ale przede wszystkim w ogóle. I to chyba jest najtrudniejsza rzecz- zachowanie spójności ogółu, nie zatracając szczegółów. A niedoróbki w detalach, to tak jak mówi Sebastian na PWM- 5 minut roboty. Powodzenia dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Wszystko wygląda świetnie, szczególnie malowanie pojazdu i budynek, jednakże jeśli chodzi o figurki, to radziłbym usunąć z rękawów brytyjskie oznaczenia stopni, a webbing (oporządzenie) pomalować na kolor piaskowy, gdyż blancowany (zielonkawy) webbing, który mają na sobie Felek i Miecio był w PSZ rzadkością. Zielonkawe są tylko paski od broni i jeden chlebak, reszta to jasne khaki(nie wiem, czy się zrozumieliśmy). Jak się okazuje, kolory mundurów także nie były jednolite. Orzełek powinienbył być w kolorze żółtym o innym wzorze(ja zostawiłem poprzedni, przemalowałem tylko na żółto). Mieć inne naszywki(które zamalowałem), pozostawiłem tylko niezbędne z napisem POLAND i wstążki, które także mogą pójść do zamalowania(bo pewności jeszcze nie mam). I najważniejsze i najistotniejsze - ten pojazd nie jest z Normandii a z Belgii :( Mam nadzieję, że złe początki dobrego - uparłem się i zrobię pojazd z tego okresu(1.D.Panc) - nie wiem jaki i który, ale zrobię i koniec ! A tak poważnie jak długo zajmujesz się modelami? 5 lat Czy zawodowo jesteś związany z jakąś pracą artstyczną? Nie, plastyka omijała mnie szerokim łukiem, a ja ją. Wiesz, babole babolami, każdemu się zdarzają, a im większa i bardziej zdetalowana praca, tym większe prawdopodobieństwo że się pojawią. Śledzę też oczywiście wątek na PWM, ale chodzi mi o to perfekcyjne zgranie całości. Świetnie wyglądające obie strony dioramki, piękne, zróżnicowane kolory- to są rzeczy, które miałem na myśli mówiąc "pięknie". Po prostu mnie to przekonuje. Nie tylko w detalu, ale przede wszystkim w ogóle. I to chyba jest najtrudniejsza rzecz- zachowanie spójności ogółu, nie zatracając szczegółów. Radku, miło, sporo osób rozwodzi się, umie pisać na te tematy...spójne, niespójne..zbieram co chcę użyć i ustawiam, wiem jedno na początku, że chcę mieć dioramkę, później się już robi i pomysły przeważnie powstają na biegu, bez planów, knowań etc. A niedoróbki w detalach, to tak jak mówi Sebastian na PWM- 5 minut roboty. Jest ich na chwilę obecną sporo, ale nie chcę spieprzyć pracy...odpuszczam, pokażę ludziom w tej wersji, wrócę to zabiorę się za dalsze ulepszanie...żeby już w Wawie była mnie odpowiadająca. Ok, pierwsze ustawienia: Dzięki piękne, za info. Na końcu warsztatu wpiszę co jest do poprawiania w modelu(ja poprawiłem względem oryginału) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Witam! Są jakieś niedoróbki?? Po prostu PKP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Zielonkawe są tylko paski od broni i jeden chlebak, reszta to jasne khaki(nie wiem, czy się zrozumieliśmy). Zielonkawe mogły być jedynie paski od broni i parciane paski od hełmów. Reszta powinna być nieblancowana piaskowa. Co do mundurów to rzeczywiście mogłyby różne kolorystycznie, a wynikało to z tego, że pochodziły z różnych sortów (dostaw zaopatrzenia). Brytyjskie były koloru musztardowego, natomiast kanadyjskie (w które również była zaopatrywana polska 1 DPanc) były bardziej wpadające w zieleń. Dobrze przedstawia to zdjęcie naszego, forumowego kolegi Deco, który ma na nim bluzę koloru musztardowego, spodnie bardziej podpadające pod kanadyjskie (lub greckie), hełm kanadyjski i piaskowy webbing: Poniżej natomiast zamieszczam swoje zdjęcie z również z piaskowym webbingiem. Co prawda jest to mundur polskiego spadochroniarza Samodzielnej Brygady Spadochronowej, ale widać na nim zielone spodnie kanadyjskie (prawidłowych musztardowych się jeszcze nie dorobiłem...) i opinacze nad butami również w kolorze piaskowym, takim jak webbing. Mam nadzieję, że przyda Ci się to na coś Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Ba, pewnie że tak...kilku fiveokloków czeka już w kolejce, nastąpiło "pospolite" ruszenie i uzyskałem kilku rzeczowych odpowiedzi. Wstążki idą do przemalowania, naremianna naszywka(jedna, na czarno), w czołgu 2 kalki i prawdopodobnie nr.125.... zniknie... Tragedii nie ma, ale z zachwytu ..no to raczej nie skaczę ( a mogłem klepać sobie dalej swoje panzerwraki i byłby spokój ) Orzełki u czołgistów powinny być nad czołem, nie na lewo...ale konia z rzędem temu, co je tam umieści i nie będą wyglądały...jak dolepione (tak powinny być, jak Kornik u Ciebie ) ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Prawidłowo beret powinien być naciągnięty do tyłu i na prawo, a orzeł powinien się znajdować na wysokości nosa Tragedii nie ma, ale z zachwytu ..no to raczej nie skaczę ( a mogłem klepać sobie dalej swoje panzerwraki i byłby spokój ) No ale ileż to można. W kółko tylko Pantera, Tygrys, Pantera, Tygrys, Panzer IV, King Tiger,Pantera, Tygrys i dla odmiany Panzer III...no a tu taka fajna, efektowna i fachowo wykonana diorama z "Krucjatowcem". Aż miło popatrzeć W razie wątpliwości, albo potrzeby informacji wal do mnie jak w dym. Pomogę na tyle, na ile będę potrafił. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 A ja tak po cichu podglądam warsztaty, podglądam i czekam aż Rafał zrobi wysyp sowieckiej pancerki. Niemiaszków już dość, teraz w ruch idą zachodni alianci, więc może w niedalekiej przyszłości coś z mroźnego wschódu, dużo dużo pojazdów z tamtych krain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Gościu, jak będziesz robił galerię, to zrób miniaturki z odnośnikiem do duuuuużych fotek - proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Rafale! Modelarstwo redukcyjne powinno mieć w Twoim wydaniu nową nazwę: modelarstwo artystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 bombastycznie gościu jesteś GOŚCIU pozdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Napisałeś,że nie jesteś zawodowym plastykiem,to dobrze.Dobrze,bo jest szansa,że i ja kiedyś robił będe podobne modele. Jest to ,moim zdaniem,jedna z najlepiej skomponowanych dioramek,jakie widziałem.Jesli chodzi o malowanie i wykończenie murowanych ścian,bruku ,ogrodzenia - poważnie, jest to modelarskie mistrzostwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 W kółko tylko Pantera, Tygrys, Pantera, Tygrys, Panzer IV, King Tiger,Pantera, Tygrys i dla odmiany Panzer III O ! a wypraszam sobie, nie w kółko, nie w kółko. Tygrysa 2 zrobiłem (w życiu) sztuk jeden 1/35,Tygrysa 1 sztuk dwie także, Panter sztuk dwie z Pz IV się zgodzę, ale lubię jego sylwetkę..i PZ III aż ze dwa także? No, może trzy ;p Tomku, nie zaprzeczę, ale i nie potwierdzę..sam wiesz jak to jest...musi cię najść ochota...ta z tym takim impulsem. gulus, postaram się, na ile mi moje umiejętności pseudo fotografa pozwolą. Sławek, miło mi. Mierzu, są rzesze sporo lepszych..kiedyś będę jednym z nich(tak zakładam) - dziękuję dzidas 71, świetna (pierwsza część) wypowiedzi i tej wersji się trzymaj mocno, ja jeno kciuki trzymał za Ciebie będę. 2 część mniej bądź bardziej subiektywna, podziękuję po prostu raz kolejny. I miła niespodzianka, nie oceniali "koledzy", sędziowie a tak jak Wy, czyli publika. Na imprezie postawili "iksa" na numerku dioramki z fiveoklokiem w polskim wydaniu, widocznie jest coś po prawdzie w tym co piszecie... A praca wraca na warsztat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 O ! a wypraszam sobie, nie w kółko, nie w kółko. Tygrysa 2 zrobiłem (w życiu) sztuk jeden 1/35,Tygrysa 1 sztuk dwie także, Panter sztuk dwie z Pz IV się zgodzę, ale lubię jego sylwetkę..i PZ III aż ze dwa także? No, może trzy ;p Nie chodzi mi tylko o Ciebie i twoje wyroby Gościu, ale ogólnie o to, że niemiecka pancerka "króluje" na forach i zawodach modelarskich. I miła niespodzianka, nie oceniali "koledzy", sędziowie a tak jak Wy, czyli publika. Na imprezie postawili "iksa" na numerku dioramki z fiveoklokiem w polskim wydaniu, widocznie jest coś po prawdzie w tym co piszecie... Ano i sam widzisz. Zapewne oceniający wzięli pod uwagę nie tylko fantastyczne wykonanie, ale również pewną oryginalność projektu. Prawdy w tym co piszemy jest sporo. Jakby coś było nie tak, to bym napisał bo mam hopla na punkcie PSZ na Zachodzie. Zresztą o webbingu napisałem Diorama naprawdę jest świetna mogę się założyć o Coca Colę w szklanej butelce, że to nie jest ostatnia nagroda za tę scenkę (jeśli oczywiście będziesz ją zabierał w świat). Moje Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 powtórzę to na każdym forum - należało Ci się -gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 bo mam hopla na punkcie PSZ na Zachodzie I to się chwali, ja z kolei zlepiacz jestem i co mnie akurat najdzie to sknocę w lepszy bądź gorszy sposób, mało tego, pomimo kilku lat modelowania nadal nie mogę sobie do makówki wbić, że lektura przed modelem...nie w trakcie prac...bądź jak w tym przypadku po ! Zamiast zapytać o figury, nie dałem szans wiedzącym lepiej na uświadomienie mnie w temacie.....i poprawianie, ech... Myślę, że Stuart( D Day +) już wyjdzie mi lepiej merytorycznie. Warsztat będzie tu i nie tylko, także WSZYSTKIE uwagi mile widziane. Sebastian, jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Za pomysł, wykonanie i ... wyróżnienie wielkie brawa. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 8 Września 2010 Autor Share Napisano 8 Września 2010 Dziękuję Jarku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi