pmroczko Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Cześć! Wygląda obiecująco. Na same pasy, to ja bym nie czekał - pasy można bardzo dobrze zrobić z różnych materiałów - na zachodzie robi się to masowo z taśmy maskującej, różnych folii metalowych, a mój ulubiony materiał to bibułka z torebek po herbacie (maczanek). Jedyny problem to klamry, ale też idzie coś wymyślić. A satysfakcji nie kupi się za żadne pieniądze Życzę powodzenia i dalszych postępów w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Listopada 2010 Autor Share Napisano 27 Listopada 2010 Już przedni są fototrawione, więc i tył tak zrobię coby było do kompletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Na ptaszku osiadł kurz, Dobrze, że zacząłeś coś działać, bo organ nieużywany ponoć zanika Tak na poważnie, to coraz bardziej podoba mnie się ta maszynka. Podglądam dalej, Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Listopada 2010 Autor Share Napisano 29 Listopada 2010 Na ptaszku osiadł kurz, Dobrze, że zacząłeś coś działać, bo organ nieużywany ponoć zanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Po dość długiej przerwie ponownie zasiadłem do Birddoga. Efektem było wykończenie pasków oraz wykonanie przedniego pałąka anty kapotażowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Na ptaszku osiadł kurz, Dobrze, że zacząłeś coś działać, bo organ nieużywany ponoć zanika . W takim wypadku należy zastosować coś z dużym ciągiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Ale fajne żarciki tu macie na tym wątku Grunt, że praca się posuwa (skojarzenia?). Powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Marca 2011 Share Napisano 19 Marca 2011 W takim wypadku należy zastosować coś z dużym ciągiem odkurzacz eee... nie wiem Grunt, że praca się posuwa Ja nie wiem, nie widziałem! - zobaczymy co na to Moses. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Marca 2011 Autor Share Napisano 19 Marca 2011 Panowie rozmieniliście mnie na drobne, tyle Wam powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Marca 2011 Share Napisano 19 Marca 2011 Panowie rozmieniliście mnie na drobne Sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Spoko do rana się pozbieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Weekend mało owocny, wklejone tylko skrzydła I fota przy innym wietnamcu za którego się dziś wziąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Wklejenie tylko skrzydeł zwiastuje rychłe malowanie. Czekam na na malunki. Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 liczę że najpóźniej w przyszły weekend. Zamówiłem dziś kalki, zobaczymy ile będą z argentyny leciały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Działaj kolego Moses, działaj, bo już się nie mogę doczekać prac wykończeniowych. Wiem, że działasz też nad wiatrakiem, ale ten model stanowczo powinien otrzymać priorytet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 Natenczas Birddog otrzymał priorytet, więc mam nadzieje że go skończę lada moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 Oszklenie wklejone (niestety nie jestem z tej operacji zadowolony, co i jak będzie widać i napiszę jak zdejmę maski). Doklejone także zostały wszystkie brakujące elementy tj. stery wysokości kółko ogonowe, antena, zawiasy klap, rurka pitota, oraz pylony rakiet oznaczających cel białym fosforem (tzw Willie Pete od WP jak White Phosphorus), samych rakiet nie przewiduję. To coś co było kiedyś niby preshadingiem wyczyściłem, i raczej nie będę w tym modelu tego stosował. Obecnie zostało mi do po szpachlowania kilka miejsc, i jutro będzie szedł podkład i jak partia pozwoli pójdzie już biały na spód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Trochę mnie straszysz z tym oszkleniem. Mam nadzieję, że nie będzie jednak tak źle. Może zamiast preshadingu, spróbujesz wykonać postshading ? Wybacz, że offtopuję, ale czy czytałeś może książkę "NAM" Marka Bakera ? Jeśli nie to gorąco Ci ją polecam. Czytam ją właśnie w oryginale i jestem pod ogromnym wrażeniem. Autor przytacza w niej relacje żołnierzy (w większości Marines) z wojny wietnamskiej. Momentami dołująca, momentami przerażająca, ale napewno ciekawa i taki pasjonat jak Ty powinien ją przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Tragedii z oszkleniem nie ma, ale z lekka dałem ciała :( Właśnie zrezygnowałem z preshadingu na rzecz porozjaśniania paneli, oraz dodatkowo miałem zamiar zaznaczyć podział blach pisakiem a'la P_bladek. Jednakowoż przeglądając zdjęcia, stwierdziłem że nie tędy droga i kombinuje teraz jak rozjaśnić linie podziału blach aby uzyskać efekt taki jak na zdjęciu poniżej. Pomysły i sugestie mile widziane A co do książki nie czytałem, chwilowo jestem na etapie katowania sagi WEB Griffina "Korpus" oraz wszystkiego co było wydane w Polsce nt. PTO. A z ciekawych wspomnień to polecam książkę "Gotowość bojowa" Toma Clancego i gen. Zinni'ego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Jednakowoż przeglądając zdjęcia, stwierdziłem że nie tędy droga i kombinuje teraz jak rozjaśnić linie podziału blach aby uzyskać efekt taki jak na zdjęciu poniżej. Mnie tu się widzi delikatny postshading (bez mocnego kontratu odcieni) plus jasny wash piaskowym kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Przetrasowałem linie, chciałem zrobić nitowanie, ale nie wychodziło mi to za bardzo więc odpuściłem sobie. Trasowanie linii też nie do końca wyszło świetnie, ale pierwsze koty za płoty. A poniżej etapy malowania Położony podkład Vallejo Pomalowany spód, i moje pierwsze kontakty z akrylami. Malowany Tamkami Medium Grey XF-20 Zamaskowany dół. Pierwszy raz użyłem winylowej taśmy malarskiej i sprawdziła się świetnie, podczas odklejania farba została na modelu Górne powierzchnie pokryte kolorem Field Green (humbrol 105). Końcówki skrzydeł H153. Model teraz schnie, jutro porozjaśniam panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 kombinuje teraz jak rozjaśnić linie podziału blach aby uzyskać efekt taki jak na zdjęciu poniżej. Moze losz kolorem jasniejszym niz bazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Rozjaśniłem panele. Efekt oczywiście przerysowany przez lampę błyskową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Bardzo fajnie z jaśniejszymi panelami ptaszysko wygląda. Próbowałeś gdzieś na boku jasnego washa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Jeszcze nie, narazie muszę zobaczyć czy mam odpowiednią farbę w domu, ewentualnie wybrać się do sklepu. Miło mi że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi